Cultuureducatie Enschede
(Ondersteunend) lesmateriaal bij culturele educatieve Enschedese activiteiten.
lesson plan

Informatie De Filmfabriek

A lesson plan by Cultuureducatie Enschede

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Voordat er gestart kan worden met het geven van De Filmfabriek-lessen, dient onderstaande informatie doorgelezen te worden.

Vragen, opmerkingen en/of meer informatie? Neem contact op met educatief medewerker Laura Slakhorst van Concordia Film | Theater | Beeldende kunst; laura@concordia.nl

Algemene informatie

Wat is De Filmfabriek? 
De Filmfabriek is een doorlopende leerlijn voor alle groepen uit het primair onderwijs, waarin een klas in 7 lessen een korte speelfilm leert maken. De 8e les is  voor goepen 5/6 en 7/8 facultatief.
Wat leren de leerlingen?
Tijdens de lessen uit deze filmleerlijn leren de leerlingen wat er bij het maken van een speelfilm komt kijken én leren ze een eigen speelfilm te maken. De leerlingen leren dat een filmmaker keuzes moet maken, dat je als filmmaker het beeld kan manipuleren en de kijker kan sturen in wat hij/zij/hen ziet. Daarnaast wordt de creativiteit ontwikkeld, de fantasie geprikkeld en staat samenwerken centraal.
Tijdens de lessen krijgen de leerlingen de ruimte om te ontdekken, onderzoeken, maken, samenwerken, plannen organiseren en waarderen. Daarbij leren leerlingen verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leerproces en voor het leren van en met anderen, en leren ze te reflecteren op eigen en andermans werk. 
Wat is de rol van de leerkracht?
De groepsleerkracht geeft de lessen, maar hoeft geen specifieke voorkennis over film en filmeducatie te hebben. De leerkracht gaat samen met de leerlingen ontdekken, onderzoeken en maken. Tijdens het project treedt de leerkracht op als coach. 
Om dit project te doen slagen, dient een teamtraining gevolgd te worden. Hierin wordt er informatie over de leerlijn gegeven, worden er handvatten aangereikt en tips gegeven hoe leerkrachten de lessen kunnen geven en eigen kunnen maken. 
Indien wenselijk kan bij les 5, goepen 1/2 en 3/4  en les 6 les  (monteren) hulp van buitenaf worden inschakeld (denk aan ouders of externe betaalde professionals). Dit geldt ook voor les 7, groepen 5/6 en 7/8 (monteren).
Waarom filmeducatie?
Film kan je laten lachen, huilen, rillen of ontroeren. Film neemt je mee naar andere werelden, zonder ver te hoeven reizen. Al deze indrukken beïnvloeden kinderen. Genoeg reden om van jongs af aan aandacht te besteden aan de ontwikkeling van vaardigheden op het gebied van beeldtaal. Het leren ‘lezen’, begrijpen, en zelfstandig en creatief gebruiken van media is belangrijk. Filmeducatie is noodzakelijk in een samenleving vol media. Kinderen hebben dagelijks met bewegend beeld te maken, maar hebben vaak geen idee hoe het wordt gemaakt én hoe bewegend beeld hen kan manipuleren. Bij De Filmfabriek begint een leven lang kijkplezier!

Praktische informatie

Benodigdheden: Voor alle lessen uit deze filmleerlijn is een digibord met geluid nodig. Daarnaast is er filmapparatuur nodig, bij voorkeur een tablet.  
Verder is er per les aangegeven wat er nog meer nodig is (bijv. knutselmaterialen, werkbladen, etc.). De werkbladen zijn verzameld in het mapje werkboekje en kunnen voor aanvang van de lessenreeks voor alle leerlingen worden geprint. De leerlingen werken op die manier iedere les vanuit het werkboekje.
Doelgroep: De leerlijn bevat 7 lessen voor groep 1/2, 3/4 en 8 lessen 5/6 en 7/8 uit het primair onderwijs. 
Voorbeeld: een groep 3 kan de lessen voor groep 3/4 gebruiken en een groep 6/7 kan kiezen tussen de lessen voor groep 5/6 of 7/8. 
Disciplines: Mediakunst (film), drama (theater), beeldende kunst (tekenen, knutselen), muziek.    

LessonUp:
Schakel de functie 'devices in de klas' uit bij het geven van de lessen voor groep 1 t/m 6. 
Kosten: Alle lessen uit deze filmleerlijn zijn gratis te gebruiken. Wel moet er gerekend worden op kosten voor een teamtraining.  Indien wenselijk kan bij les 5 en 6  (filmen) en les 7 (monteren) een externe professional worden ingehuurd. De kosten hiervan hangen af van de wensen van de school. 
De leerlijn kan worden aangevuld met een filmvertoning voor de start van het project en een premiere van de gemaakte films na afloop van het project. Neem daarvoor contact op met het dichtstbijzijnde filmtheater en informeer naar de mogelijkheden.
Daarnaast moeten er kosten worden gerekend voor het printen van de werkbladen. De kosten hiervan hangen af van de grootte van de school. 
Privacy: Zorg ervoor dat vóór de start van het project duidelijk is welke leerlingen er niet op beeld mogen (en wat hun rol is tijdens het opnemen van de film) en wat er gebeurt met de gemaakte speelfilms. Laat ouders/verzorgers vooraf op een formulier toestemming geven voor verspreiding van de films via bijv. social media, plaatsing op de website van de school, een openbare vertoning in de school/filmhuis, etc. 

De lessen

  • Les 1: Verhaal
In deze les wordt het verhaal van de korte speelfilm bedacht. Een leerkracht kan dit klassikaal of in groepjes doen. Er kan een bestaand verhaal worden genomen, er kan binnen een zelfgekozen thema een verhaal worden bedacht of het kan helemaal vrij worden gelaten.
  • Les 2: Storyboard
Tijdens deze les maken de leerlingen een storyboard (een soort stripverhaal). Het verhaal (zoals bedacht in les 1) wordt opgezet in simpele beelden. 
  • Les 3: Acteren 
De leerlingen leren verschillende emoties te spelen, en werken zo toe naar het oefenen van de personages uit het eigen filmverhaal. 
  • Les 4: Art direction
Bij art direction wordt er gekeken naar de aankleding van de personages en de set (een locatie of studio waar de film wordt opgenomen). De leerlingen gaan dus nadenken over de kleding,  accessoires, het haar en de make-up/schmink van de personages. Ook worden de filmlocaties bekeken en de rekwisieten geregeld/gemaakt. 
  • Les 5: Muziek & geluid
Muziek en geluid zijn ontzettend belangrijk in een film en bepalen grotendeels de sfeer. In deze les gaan de leerlingen opzoek naar geschikte achtergrondmuziek voor hun film en zullen ze enkele geluiden opememen die hun film zal versterken. 
  • Les 6: Filmen
Tijdens deze les wordt de film opgenomen. Voor elke groep zullen er een aantal extra opdrachten worden geleverd waaraan de leerlingen zelfstandig kunnen werken op het moment dat ze niet bij het filmen hoeven te zijn.
  • Les 7: Reclame (voor groep 5 - 6 en 7 - 8 is dit les 8 en facultatief)
Om reclame voor de eigen speelfilm te maken, gaan de leerlingen een filmposter en/of filmflyer maken. De gemaakte posters kunnen bijvoorbeeld in de klas, in de school of in het lokale/regionale filmtheater worden opgehangen. De leerlingen kunnen ter uitnodiging de filmflyer mee naar huis nemen. 
  • Les 7: Monteren (alleen voor groepen 5 - 6 en 7 - 8)
De leerlingen leren wat monteren inhoudt en gaan vervolgens hun eigen film monteren. Voor de leerlingen uit groep 1 t/m 4 is het monteren van de eigen film te moeilijk. Dit zou een ouder, stagiair, leerling uit de bovenbouw of externe professional kunnen doen. Degene die de film gaat monteren, dient wel vooraf te weten wat er in de film gebeurt. 
  • Première
Het project wordt afgesloten met een première van de gemaakte speelfilm. Dit zou wellicht in het regionale/lokale filmtheater/bioscoop kunnen worden georganiseerd, met de premières van alle speelfilms van de klassen. De premières kunnen ook als week-/maandafsluiting worden getoond 
  

Credits

De Filmfabriek is ontwikkeld door Concordia Film | Theater | Beeldende kunst, Theatermakerij Enschede en Freinetschool De Bothoven.
Het project is ontstaan vanuit de doorlopende filmleerlijn 'Avonturen in het donker' van EYE Filmmuseum. 
 
Het project is gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Met dank aan EYE Filmmuseum, Filmhuis Bussum en de pilotscholen.