Introduction
DEEL 4 les 4 ELFJE
Deze les gaat over de weg van tekst naar beeld, tekst verbeelden.
Vorige keer zijn we gedoken in beeldpoëzie. Nu gaan we verder met poëzie, als inspiratie voor een verhaal in beelden. In deze les maken leerlingen eerst hun eigen gedicht (een elfje). Dit verhalend gedichtje gaan de leerlingen vertalen naar meerdere tekeningen (dit is een speelse opstap naar een serieus storyboard).
Beleef je verhalen en gedichten in gesproken of geschreven taal? Of misschien in beeld. Of alles door elkaar? Wat gebeurt er in je hoofd als je door het verhaal reist? En wat doe je als je een gedicht of verhaal wilt tekenen? Vandaag gaan we dit onderzoeken en hiermee spelen.
Instructions
Lesdoel:
Leerlingen leren een eigen verhaal om te zetten naar verschillende beelden. Een verhaal ontleden. De aanzet naar een storyboard.
Van kijken naar maken:
De leerlingen gaan een elfje maken met groenten of fruit in de hoofdrol. Door een niet voor de hand liggend onderwerp als uitgangspunt te nemen, verwachten we dat de leerlingen losser kunnen werken en minder met het resultaat (een mooie kat tekenen, een perfecte walvis kleuren….). Het elfje is niet het doel op zich, maar een methode om een eigen verhaal/gedicht op te delen in korte fragmenten en deze vervolgens in 5 frames te tekenen.
Leerdoelen:
- Leerlingen leren dat je iets kan vertellen met woorden.
- En dat die woorden vertaald kunnen worden naar beelden.
- Dat een verhaal/gedicht verschillende beelden oproept, en dus in meerdere tekeningen vormgegeven kan worden.
BENODIGDHEDEN:
- werkblad elfje
- werkblad verhalenplaatjes
- papier kleur of wit, liefst A3 of nog groter, maar A4 kan ook.
- potloden/stiften/krijt
PLANNING:
Instructie en dialoog: 10 min
Elfje maken: 10 minuten
De 5 regels van het elfje vertalen in 5 losse beelden: 20 minuten
Bespreken: 10 min