Groep 3-4: een heleboel gevoel (verwerkingsles)

1 / 5
next
Slide 1: Slide
filmBasisschoolGroep 3,4

This lesson contains 5 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Introduction

Deze les is een verwerkingsles bij het programma 'Een heleboel gevoel'! In deze les kijken de leerlingen terug op het bezoek aan de bioscoop of het filmtheater. Leerlingen onderzoeken gevoel in film en gaan zelf gevoel uiten. Dit gebeurd aan de hand van korte creatieve opdrachten. Deze les richt zich op groep 3 en 4 van het basisonderwijs. De te bespreken fragmenten zijn in deze les geïntegreerd, je hoeft dus niet ergens anders in te loggen. Deze les is ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, Eye Filmmuseum, Cinekid, IFFR, IDFA en NFF

Instructions

Deze les duurt ongeveer 60 minuten, wordt klassikaal gegeven en is geschikt voor groep 3 en 4 van het basisonderwijs. Benodigdheden voor deze les zijn potloden en papier.

Toelichting en tips voor vragen zijn in de slides toegevoegd onder 'notities'.

De les en de toelichtingen per slide kunnen geprint worden door middel van de knop 'Printen' onder de rode knop 'Geef les'.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Introductie - verwerkingsles

Deze les is een verwerking van het bezoek aan de bioscoop. De leerlingen blikken terug op de films en onderzoeken hoe ze hun gevoel net als de filmmakers kunnen uiten.

Bespreek met de leerlingen: In deze les gaan we na ons bezoek aan de bioscoop gevoel in film verder onderzoeken en gaan we ook zelf onze gevoelens verbeelden!

Slide 2 - Slide

Nabespreken zaalprogramma
  • Wat heb je onthouden van het zaalprogramma? Haal met de leerlingen terug wat ze gezien hebben!
  • Welke film vonden de leerlingen het leukst om te bekijken? En waarom?
  • In het zaalprogramma hebben we gevoel in film onderzocht. Als we nu naar de plaatjes van de films kijken. Welke gevoelens kunnen we herkennen?
3
2
1

Slide 3 - Slide

Gevoel in film

In de bioscoop heb we gezien hoe gevoel zichtbaar is in film. We kunnen vaak aan de houding en gezichtsuitdrukking van de personen in film zien hoe zij zich voelen. Maar de muziek helpt ook in het overbrengen van gevoel in film! Kijk maar eens goed naar de afbeelding. Welk geluid vinden de leerlingen goed passen bij de afbeelding? 

Bespreek vervolgens waarom de leerlingen dat denken: Hoe denken ze dat de kat zich voelt? En welk gevoel krijgen ze van de muziek?

(Optie 1 is het orginele geluid.)
Blij
Verlegen
Zenuwachtig
Boos
Enthousiast
Angstig

Slide 4 - Slide

Opdracht gevoel
We hebben nu gezien hoe de muziek past bij de gevoelens in de film. Laten we nu zelf ons gevoel in beeld brengen!

Bespreek de leerlingen de gevoelens op de slide.  Welke kennen ze? Welke zijn nieuw? Hoe voelen zij zich vandaag?

De leerlingen maken een tekening van zichzelf met hun eigen gevoel. 
Geef ze als tip: let goed op hoe je je gezichtsuitdrukking en je houding tekent

Slide 5 - Slide

Nabespreken

Bespreek de tekeningen na:
Laat de leerlingen in tweetallen de tekeningen bekijken. Welke gevoel herkennen ze bij elkaar op de tekening? 

Luister de verschillende muziekfragmenten. Vinden de leerlingen een van de fragmenten goed passen bij hun eigen tekening?

Bespreek kort dat filmmakers net zo werken als dat de leerlingen nu hebben gedaan. Ze brengen een gevoel in beeld en door o.a. een passende gezichtsuitdrukking, houding en muziek te kiezen!