Introduction
Een les over aspecten van vormgeving (o.a. geluid), narratief (protagonist/antagonist) en context (de visie van de maker) van de korte film Gratis (2016) van Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets. De leerdoelen van deze les staan beschreven onder 'voorbereiding en instructie'.
N.B. Je kunt deze les uitprinten via bovenstaande 'print'-knop. In de les kun je de begeleidende notities ook weergeven (let op: deze zijn dan ook zichtbaar voor de leerlingen.)
Ons advies is om bij deze les niet te werken met 'devices in de klas'. Je kunt dit uitzetten door het vinkje onderin het scherm van de lespresentatie te deactiveren.
Synopsis: Hoewel Ruud en Els al jaren vastgeroest zitten in bepaalde patronen, hebben ze aan één minuut genoeg om elkaar met geheel andere ogen te bekijken. Ruud mag namelijk gratis boodschappen doen en gratis is iets waar de doorgaans wat chagrijnige Els dol op is. Net als altijd deelt zij de bevelen uit en moet Ruud het vuile werk opknappen. Maar op het moment suprème, met een cameraploeg op zijn neus en een fanfareband in zijn oor, verloopt alles anders en is Els aan zet. En dat valt nog niet mee. Pijnlijke relatiekomedie in een supermarkt.
Instructions
De opdrachten kenmerken zich door natuurlijke differentiatie. Dit houdt in dat leerlingen op eigen niveau (onderdelen van) het probleem kunnen oplossen. Bij overleg zal discussie vaak noodzakelijk zijn.
Leerdoelen:
- De leerling kan verschillende vormgevingsaspecten (o.a. geluid) in film benoemen, herkennen en uitleggen.
- De leerling kan beeldmateriaal uit de film Gratis analyseren, interpreteren en zijn interpretatie beargumenteren
- De leerling kan basisprincipes (protagonist, antagonist) uit het narratief van een film analyseren.
- De leerling kan de visie van de maker in eigen woorden uitleggen en herleiden naar aspecten van vormgeving en narratief in de film 'Gratis'.
NB: Deze les bevat een (of meerdere) slide(s) met (een deel/delen van) de film Gratis (2016).
Regie: Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets / Productie: Topkapi Films / Omroep: NTR.
Het is niet toegestaan om de film of delen daarvan buiten de context van de les te vervaardigen of te distribueren.