Leerdoelen:
- Leerlingen weten na deze lessen het verschil tussen ‘open vragen’ en ‘gesloten vragen’.
- Leerlingen weten na deze lessen hoe je tijdens het filmen rekening moet houden met ‘de dramatische as’.
- Leerlingen weten na deze lessen wat een ‘snijshot’ is en hoe je die toepast in de montage.
- Leerlingen kunnen na deze lessen monteren in een simpel montageprogramma.
- Leerlingen oefenen in het samenwerken met een duidelijke rolverdeling.
Benodigdheden:
- Mobiele telefoon, iPad of tablet inclusief montageprogramma. Er is één opname/montage apparaat (mobiel, iPad of tablet) nodig per groepje van drie leerlingen. Kijk op de website www.filminjevak.nl bij ‘Tips&Tools’ voor ondersteuning.
- Per drietal een print van ‘Filmkaders’ te vinden in de downloads van deze les.
- Per drietal een print van ‘Interview’ te vinden in de downloads van deze les.
- Per drietal een print van 'Shotlist’ te vinden in de downloads van deze les.
Info:
- Deze lessenreeks is verdeeld over vijf lessen van 45 minuten. In les 2 en 3 wordt er gefilmd. Mocht dat mogelijk zijn, maak hier een blokuur van. In les 4 en 5 wordt gemonteerd. Deze twee lessen kunnen als blokuur maar ook los van elkaar. De lesduur kan uitlopen, als er interviewplekken gekozen worden waarvoor gereisd moet worden én wanneer leerlingen met héél veel filmmateriaal terugkomen. In dat laatste geval duurt het monteren langer. Het is verstandig om te checken waar leerlingen willen gaan filmen en of de voorbereiding goed is. Neem alle punten op de hand-out ‘Interview’ samen door. Je kunt een logboekje bijhouden met filmplekken, tijden en planning.
- Afhankelijk van wat voor soort reportage leerlingen maken, gaan leerlingen ook oefenen met mensen aanspreken en ‘regelzaken’ aanpakken, zoals een goede filmlocatie vinden.
- Leerlingen zijn vrij in het bedenken van een onderwerp, maar je kunt ook kaders geven. Kijk wat jouw klas nodig heeft. Kaders kunnen bijvoorbeeld zijn dat jij al het onderwerp bepaald hebt, of zelfs al de mensen geregeld hebt die geïnterviewd gaan worden. Kijk wat jouw leerlingen nodig hebben om de opdracht goed uit te kunnen voeren.
- Er bestaan verschillende soorten interviewitems. Zo heb je de ‘voxpop’, waarbij verschillende mensen antwoord geven op dezelfde vraag, interviews met weinig mensen over hetzelfde onderwerp of een langer interview met één persoon. Als je wilt dat leerlingen kiezen voor een bepaalde variant, geef dit dan van tevoren aan.
Begrippenlijst:
- Filmkader: het kader waarbinnen je filmt. Bijvoorbeeld een close-up, medium, totaal, over-the-shoulder.
- Perspectief: de hoek waar vanuit je iets filmt (bijvoorbeeld hoger of lager dan ooghoogte).
- Shot: een filmopname.
- Snijshot: een stukje film dat vaak tijdens een interview gebruikt wordt in de montage. Je luistert naar het interview terwijl je even iets anders ziet. Bijvoorbeeld iets waar het in het interview over gaat.
- Dramatische as: de denkbeeldige lijn tussen twee personen in een filmscène. Als je deze as 'overgaat', voelt het gesprek niet meer natuurlijk. Het is een regel die je toepast als je twee mensen in gesprek filmt.
- ‘Open vraag’: een vraag waar je geen ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden.
Deze les is onderdeel van
www.filminjevak.nl, hier kun je ook terecht voor docententrainingen op gebied van film- en mediawijsheid.
Heb je de les gegeven, dan zijn wij heel benieuwd naar jouw ervaring! Beantwoord vier vragen: