Stichting FutureNL
Wij brengen digitale vaardigheden écht in de klas

Lesplan

In dit lesplan zijn de 5 FIND IT! lessen opgenomen. Handig, want zo heb je alles bij elkaar. Overzichtelijk staat alles onder elkaar en daar waar nodig de link naar bijvoorbeeld de toolbox. Je hoeft alleen maar naar beneden te scrollen.
Lesson plan with 5 Lessons
Find It!
InformatievaardighedenBasisschoolGroep 5-8
Waarom Find It?
In groep 6 starten kinderen waarschijnlijk met het schrijven van een werkstuk of het werken in projecten. De kinderen gaan daarbij over een zelfgekozen onderwerp vragen formuleren, informatie zoeken en de gevonden informatie in hun eigen woorden opschrijven. Een moeilijke vaardigheid, maar wel belangrijk om te leren. Want door een tekst in eigen woorden op te schrijven, verwerken ze de gevonden informatie, en begrijpen en onthouden ze die nog beter. In het zoeken naar informatie heeft niet iedereen dezelfde stijl of voorkeur. Daarom leren de kinderen in dit project welke type informatiezoeker ze zijn. Ze zijn bijvoorbeeld een lezer, kijker, kletser, doener of een combinatie hiervan. In eerste instantie gaan de kinderen informatie verwerken vanuit hun eigen type. Dat motiveert en stimuleert de kinderen om op onderzoek uit te gaan. Naast bronnen die bij hun eigen ‘informatiezoektype’ past, raadplegen ze vervolgens ook andere bronnen die niet direct bij ze passen – maar wel veel waardevolle informatie kunnen opleveren. Vervolgens leren de kinderen om de gevonden bronnen te beoordelen op bruikbaarheid en oefenen ze om de informatie uit deze bronnen op te schrijven in hun eigen woorden.
Opzet van het project
Vijf digibordlessen in LessonUp, vindbaar in dit lesplan en op het kanaal van FutureNL. Projectboek voor de leerlingen, als PDF beschikbaar om te printen en kopiëren. Per les een lesoverzicht, als PDF beschikbaar. Met de lesdoelen en een toelichting per slide voor de leerkracht. Project-overzichtBekijk hier het project-overzicht waarin alle leerdoelen staan.
Les 1 kies het zelf
In deze les maken de kinderen allereerst kennis met ‘het waarom’ van het schrijven van een werkstuk of het werken aan een project. Met een werkstuk of project oefenen ze met het zoeken en vinden van informatie en het beoordelen op bruikbaarheid van gevonden informatie. Vervolgens onderzoeken ze hun interesses, kiezen ze een onderwerp en bedenken ze goede vragen bij het gekozen onderwerp. Ze beginnen met het maken van een mindmap rond het onderwerp. Daarna bedenken ze op basis daarvan interessante vragen bij het onderwerp. De kinderen geven elkaar feedback en gebruiken dit om hun vragen nog verder aan te scherpen. Nodig voor de les DigibordLesoverzicht
Stichting FutureNLStichting FutureNL