Na jaren van zuinigheid kon er vanaf de jaren 60 meer besteed worden door de Nederlanders. De
geleide loonpolitiek werd losgelaten en de lonen en uitkeringen stegen snel, soms wel met 10 procent. Het gevolg was dat ook de prijzen snel, of soms sneller stegen, waardoor het leven soms zelfs duurder werd.
Het leven van de Nederlanders veranderde snel. Door de toenemende welvaart konden de mensen luxe-artikelen kopen die ervoor zorgde dat de wereld kleiner werd. De komst van de televisie bracht andere kijk op die wereld en ideeën van de andere groepen. De auto en het vliegtuig bracht de mensen op plaatsen die ze tot dan toe alleen in tijdschriften hadden gezien.
De rol van Amerika na de Tweede Wereldoorlog is niet te onderschatten. Nederland is een trouwe bondgenoot en met de komst van het Amerikaanse Marshallplan worden veel invloeden in het kielzog meegenomen. De gevolgen van deze Amerikanisering is voor leerlingen vaak erg herkenbaar, hoewel de term hen waarschijnlijk niet zoveel zal zeggen.
De groeiende economie bracht, zoals dat in de Gouden Eeuw niet anders was geweest, ook mensen uit andere landen naar Nederland. Gastarbeiders werden actief, en met goedkeuring van de Nederlandse regering, door bedrijven geronseld om in Nederland te komen werken. Taal leren was voor het ongeschoolde werk niet nodig: het waren gastarbeiders, met de nadruk op gast . Als ze niet meer nodig waren, dan werden ze teruggestuurd naar land van herkomst.
Onderwerpen:
- Met dank aan Amerika
- Van zuinigheid naar luxe
- Gastarbeiders in Nederland