De bevolking heeft na de Terreur, die eindigde met de onthoofding van Robespierre, en een korte burgeroorlog tussen radicalen en royalisten, vooral behoefte aan rust. Die rust komt er, min of meer, met de komst van een nieuwe regering, de Directoire. Een bestuur dat vanaf het begin te kampen heeft met een zwakke economie. Napoleon Bonaparte, die in 1795 de Republiek al heeft gered van de royalistische staatsgreep, kan het niet langer aanzien. In 1799 grijpt hij de macht en benoemt zichzelf, geheel in de stijl van de Romeinen, tot eerste consul.
Napoleon heeft niet zo gek veel met de ideeën van de Franse Revolutie, hoewel het hem als lid van de derde stand veel kansen heeft gebracht. Van democratisch bestuur is echter weinig sprake en hij schakelt zijn tegenstanders uit. Vanuit Frankrijk zelf zijn er nagenoeg geen kritische geluiden. In 1804 kroont hij zichzelf tot keizer. Het enorme schilderij (6,21m x 9,79m) van de Franse schilder David laat de plechtigheid zien.
Een belangrijke vraag die kan worden gesteld in de klas: "Wat is er, na 15 jaar, van de idealen van de Franse Revolutie terecht gekomen? Er is immers weer een monarchie..."
Mede door de veroveringen van Napoleon wordt hij op handen gedragen. Zo bezetten de Franse legers vanaf 1795 Nederland. De Franse bezetting van Nederland duurde bijna twintig jaar. Dat is een periode die bijna vier maal zo lang was als de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel historisch niet geheel juist, is het wel goed om met leerlingen een vergelijking te maken tussen beide overheersingen. De Franse bezetting zorgt er ook voor dat Nederland voor het eerst een koning krijgt, Lodewijk Napoleon.
De ondergang van Napoleon is even spectaculair als tragisch: de tocht naar Rusland en dan met name de terugtocht. In deze les is de infographic avant la lettre van Charles Joseph Minard opgenomen. Hierin zijn Napoleon's tocht en legergrootte verwerkt. Mocht er tijd over zijn dan is de onderstaande video uit de serie Keerpunten over deze gebeurtenis een aanrader.
Onderwerpen:
- chaos en onvrede na de Terreur
- de zakelijke regering: de Directoire
- Napoleon neemt de macht over
- Napoleon's terugtocht uit Rusland
Personen:
Video's: