Nederland verandert tijdens de Koude Oorlog enorm. Het is ook en niet voor niets dat er een geheel schoolexamenonderwerp over de cultureel-mentale ontwikkelingen in Nederland na 1945 bestaat. Van economische groei tot veranderingen in het onderwijs, maar ook de verdere emancipatie van vrouwen en de twijfel aan de gezagsdragers.
Deze les is vaak vooral leuk en qua inhoud niet erg ‘zwaar’. De meeste leerlingen (her)kennen een aantal namen die voorkomen, zoals de hippies, de amerikanisering van Nederland en de pluriforme samenleving.
Zover is het nog niet aan het begin van de les: de Bezetting is er voorbij en Nederland ligt ‘op zijn gat’. Er moet hard, en vooral samen, worden gewerkt: de schouders eronder. Ook wel bekend als harmoniemodel.
De Wederopbouw begint pas vanaf de jaren ’50 echt zijn vruchten af te werpen, met dank aan het Amerikaanse Marshallplan. De echte welvaart, de consumptiemaatschappij en de verzorgingsstaat, komt pas in de jaren ’60, als ook de gasbel in Slochteren is gevonden.
Twee begrippen die vaak wat lastiger zijn, ook tijdens het eindexamen, zijn ontzuiling en secularisatie. Het eerste onderdeel kan het best worden uitgelegd door eerst nog weer even terug te grijpen op de verzuiling aan het eind van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Er is een grote kans dat het begrip nogmaals helemaal moet worden uitgelegd. Het andere begrip, secularisatie, is abstract. Het gaat eigenlijk te ver om een begrip als seculier uit te leggen. Meestal helpt een afbeelding zoals in de les is gebruikt, of een andere afbeelding, bijvoorbeeld van Paradiso, dat vroeger een kerk was. Daarna kan worden ingegaan op de sterk afgenomen invloed van de kerk, alsmede het dalend aantal kerkgangers, waardoor kerken overbodig werden.
Onderwerpen:
- De schouders eronder: de Wederopbouw
- Amerikanisering en consumptiemaatschappij
- Nozems, provo's en hippies: jongerenculturen in Nederland
Personen:
- Willem Drees
- Koningin Juliane