Johan de Witt Scholengroep

Introductie les burgerschap

1 / 7
next
Slide 1: Slide
WereldoriëntatieMentorles+6MBOStudiejaar 1-4

This lesson contains 7 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Het is de bedoeling dat jullie na school actieve, betrokken kritische, burgers zijn. Wat zijn dat eigenlijk, actieve betrokken burgers? Kun je deze maken? En hoe moet dat dan? In deze les gaan we aan de slag met de burgers die we zelf willen zijn. Wat vinden we in deze klas belangrijk? Als we weten wat we gezamenlijk belangrijk vinden, kunnen we bedenken hoe we dat gaan doen met elkaar, in de klas, de school en in de rest van de wereld. Wat heb jij nodig om respectvol samen te leven in de klas, de school, de wereld? In het MBO benaderen we dat via vier dimensies: de politiek-juridische, economische, sociaal-maatschappelijke, en de vitaal burgerschap dimensie.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Slide 2 - Slide

Bespreek klassikaal:
Burgerschapsonderwijs is bedacht om van studenten actieve, betrokken kritische, burgers te maken. Wat zijn dat eigenlijk, actieve betrokken burgers? Kun je deze maken? En hoe moet dat dan?
  
In deze les gaan we aan de slag met de burgers -de mensen- die we zelf willen zijn. 
Wat vinden we in deze klas een 'goed mens'? Als we weten wat we gezamenlijk belangrijk vinden, kunnen we bedenken hoe we dat gaan doen met elkaar, in de klas, de school en in de rest van de wereld. 
Wat heb jij nodig om respectvol samen te leven in de klas, de school, de wereld? We gaan dat benaderen via de vier dimensies.

Slide 3 - Slide

Klassikaal:
Werken we er er samen hier op school aan om zo te worden? Kom jij als je 'ideale burger' van de opleiding?
Wat doen we al? Kunnen we met elkaar afspraken maken om ons als betere burgers met elkaar om te gaan?

Zo kun je samen met je klas komen tot democratische omgangsafspraken en geven jullie vorm aan jullie eigen burgerschap(onderwijs)!

TIP: Maak een overzicht van de gemaakte afspraken en zorg dat je studenten deze (digitaal?) terug kunnen vinden. Grijp gedurende het schooljaar af en toe terug op de afspraken, wanneer nodig!

Slide 4 - Video

This item has no instructions

Onder burgerschap verstaan we de manier waarop mensen deelnemen aan de maatschappij en die helpen vormgeven. Burgerschapsvorming brengt jongeren de kennis, vaardigheden en houding bij die ze nodig hebben om nu en later actief te kunnen meedoen in onze samenleving. 

Jullie maken op deze manier op school kennis met begrippen als democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit.

Slide 5 - Slide

Gebruik eventueel deze lege slide voor eigen inbreng, of om de gemaakte afspraken op weer te geven. Of delete hem als je hem niet nodig hebt!

Slide 6 - Slide

Klassikaal:
Haal de input per viertal/duo/student op. Vraag als docent door. Wat weet deze persoon allemaal? Wat kan deze persoon? Wat doet deze persoon en welke houding heeft hij/zij?

Schrijf als docent de kernwoorden achteraf steeds op het digibord (of white board natuurlijk!) in het voorbeeld vierkant. Ieder vak staat voor een dimensie. Neem de leerlingen zo aan de hand, om wat ze horen telkens in het juiste ‘dimensie-vak’ te plaatsen.
HUISWERK 
voor de volgende les

Maak het werkblad begrippen voor het vak burgerschap.

Slide 7 - Slide

Gebruik eventueel deze lege slide voor eigen inbreng, of om de gemaakte afspraken op weer te geven. Of delete hem als je hem niet nodig hebt!