Mens & MaatschappijMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 3
This lesson contains 19 slides, with text slides and 2 videos.
Items in this lesson
Slide 1 - Slide
Hallo allemaal, Nederland is al sinds het begin lid van de EU. Wat merk jij daar in je dagelijkse leven eigenlijk van? Laat leerlingen met antwoorden komen.
Voorbeelden van zaken die de EU regelt staan op de volgende slide.
dat je binnen de EU landen makkelijk en veilig kunt reizen. Vroeger stond je voor de grens met je paspoort te wachten, tot je door mocht rijden. Of wat dacht je van de Euro. Je hoeft niet eerst de Nederlandse munt om te ruilen naar de Franse munt. Beide landen hebben de euro. Als je gevaar loopt in een EU-land, kun je vanaf elke telefoon gratis het Europese alarmnummer 112 bellen; overal in de EU stage te lopen en te studeren onder dezelfde voorwaarden als nationale onderdanen; overal in de EU te werken en te profiteren van de kansen die de EU-brede arbeidsmarkt biedt. Erasmus+. Ook het CCC maakt hier gebruik van. We werken met andere scholen en organisaties in andere EU landen samen. Dankzij het DiscoverEU-initiatief van de Europese Unie kun je Europa verkennen met een gratis reispas. Als je 18 jaar bent en een burger van een EU-lidstaat bent, kun je één van de gratis reispassen aanvragen en gedurende maximaal een maand de EU gaan verkennen. Dankzij EU-regels kun je je telefoon tijdens het reizen in de EU gebruiken zonder dat dit extra kost. Bovendien hoef je je favoriete muziek of tv-programma’s niet te missen en kun je dezelfde content streamen waarop je je thuis hebt geabonneerd, waar je ook bent in de EU. Iedereen die in de EU woont, is verzekerd van een reeks grondrechten. De eerbiediging van de mensenrechten en de menselijke waardigheid is verankerd in de verdragen en geconsolideerd door het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Dit verbiedt elke vorm van discriminatie op basis van geslacht, seksuele gerichtheid, ras, etniciteit, nationaliteit, taal, religie, leeftijd of handicap.
Slide 2 - Slide
Vandaag gaan we ervaren hoe de Europese besluitvorming werkt en zien in dat nationale belangen een rol kunnen spelen. Alles wat de EU doet, is gebaseerd op verdragen waarin de regels staan voor de manier waarop de EU werkt. Die verdragen zijn vrijwillig en democratisch overeengekomen door alle EU-landen. Jullie gaan nu zelf meemaken hoe er in de EU een besluit wordt genomen. Dit doen jullie door een vergadering van de Raad van de Europese Unie na te spelen. Jullie gaan een besluit nemen over chocolade. Ter voorbereiding gaan we eerst een kort filmpje kijken. Geniet ondertussen van een heerlijk blokje chocolade om al vast in de stemming te komen.
Slide 3 - Video
Het chocoladevoorstel kan pas een wet worden als de Raad van de Europese Unie én het Europees Parlement het eens worden over de definitieve wettekst. Laten we eens kijken wie er allemaal betrokken zijn. Dus wie doet wat binnen de EU?
Slide 4 - Slide
In het filmpje kwamen een aantal Europese instellingen uit de EU aan bod. De Europese instellingen zijn gewoon plaatsen waar politici uit alle EU-landen bijeenkomen om samen oplossingen te bedenken. Hier zie je deze Europese instellingen. Er zijn er nog een aantal meer, maar wij gaan vandaag vooral met deze kennismaken.
De Europese Raad is de plek waar de nationale regeringsleiders van de EU landen eens in de drie maanden samen overleggen. Zij bepalen wat belangrijke onderwerpen, prioriteiten, zijn voor de de EU. Bijvoorbeeld het bevorderen de interne markt door vrij verkeer van goederen, zodat er meer onderling gehandeld gaat worden.
In de Raad van de EU, ook wel de Raad van Ministers genoemd, komen de nationale ministers van de EU lidstaten samen. Het is afhankelijk van het onderwerp, welke ministers dit zijn. Wij gaan het vandaag hebben over ‘wat is eigenlijk chocolade’ en dat heeft te maken met de interne markt, dus dat heeft te maken met handel. In dat geval komen de nationale ministers die over handel gaan samen. Vanuit Nederland is dat de minister van Economische Zaken (Micky Adriaansens).
Net als in Nederland heeft ook de EU een dagelijks bestuur. Bij ons is dat de regering, maar in de EU is dat de Europese commissie. De Europese Commissie stelt nieuwe wetten voor. Als een wet is aangenomen, moet de Europese Commissie ook controleren dat alle EU-landen de nieuwe EU-wetten naleven. Anders kan zij actie ondernemen.
En dan tot slot hebben we nog te maken met her Europese Parlement. Je kunt hen vergelijken met onze Tweede Kamer. Eens in de 5 jaar zijn er verkiezingen en mogen de EU burgers rechtstreeks stemmen wie zij als vertegenwoordiger in het Europese Parlement willen. Het Europese Parlement heeft een belangrijke taak. Zij controleert de wetsvoorstellen die de Europese Commissie maakt. Ze mogen de voorstellen afwijzen, wijzigen aanvaarden. Dit doen zij samen met de Raad van Ministers.
In het rollenspel over de Chocoladerichtlijn kruipen jullie in de huid van een vakminister in de Raad van de Europese Unie. Jij moet met verve je nationale landsbelangen verdedigen, maar zult ook bereid moeten zijn compromissen te sluiten, want anders bereik je niets.
Hoe gaan we het aanpakken? Allereerst even kijken of iedereen goed zit.
Slide 5 - Slide
Is de klas groter dan 28 leerlingen? Laat leerlingen dan in drietallen een rol spelen Is de klas kleiner dan 28, laat dan de kleinere landen door 1 pers. worden vertegenwoordigd. De kleinere landen zijn Ierland ( 5 milj. inw.), Portugal (10,3 milj) Zweden (10,3 milj), Tsjechië (10, 7 milj), België (11, 6 milj), Nederland (17,5 milj)
Of je kunt er voor kiezen om resp. Portugal, Ierland en Tsjechië uit het rollenspel halen. Het is belangrijk dat de stemmen van deze landen wel meetellen! Je kan zelf deze standpunten inbrengen tijdens de vergadering.
Laat iedereen op de plek zitten, zoals op de plattegrond.
Slide 6 - Slide
Hoe verloopt onze vergadering? Allereerst gaan jullie natuurlijk je even inlezen in je rol. Stemmen jullie voor of tegen? En waarom?
De vergadering wordt geopend door de voorzitter en geeft het woord aan de Europese Commissie. De Europese Commissie leest het voorstel voor de richtlijn voor. De voorzitter vraagt ieder land om zijn standpunt over de richtlijn te verwoorden.
Raad de leerlingen aan om op te schrijven hoe de lidstaten en het Parlement hebben gestemd. En evt. ook waarom.
Deze kennis kunnen zij inzetten tijdens de schorsing. De ministers van de verschillende lidstaten zoeken steun voor hun standpunten of sluiten compromissen. Doe dus goed je best om anderen te overtuigen van jullie standpunt. Aan de ene kant moeten jullie rekening houden met de nationale belangen. Aan de andere kant moeten jullie het Europese wetgevingsproces soepel laten verlopen. Er zijn ook vertegenwoordigers van de Europese Commissie en van het Europees Parlement. Het is mogelijk de Europese Commissie te vragen om het voorstel te wijzigen. Vergeet niet ook het Europese Parlement erbij te betrekken. Het is belangrijk dat het Parlement het voorstel ook aanvaardt.
Na de schorsing kan het zo zijn dat de Europese Commissie is overgehaald om het wetsvoorstel aan te passen. Deze wordt voorgelezen en dan kunnen de ministers met hun achterban nog even kort overleggen wat hun standpunt van het evt. aangepaste wetsvoorstel is. Wat betekent het bijvoorbeeld voor jullie nationale belangen?
De voorzitter vraagt de minister van iedere lidstaat toe te lichten wat hij vindt van het (gewijzigde) voorstel van de Europese Commissie. De ministers mogen alles uit de kast trekken om een mooi pleidooi te houden tijdens deze tweede ronde. Dat maakt het debat levendig!
Tenslotte zal er opnieuw een stemming plaatsvinden.
timer
15:00
Werk je/jullie rol uit Voor of tegen? Waarom?
Slide 7 - Slide
Laat de leerlingen hun persoonlijk instructie goed doorlezen en hun beknopte beargumentatie uitwerken.
Ze moeten zich goed in hun nationale rol met EU pet inleven. Laat ze zelf korte aantekeningen maken.
Tijdens de eerste stemming moet ieder land haar keuze beargumenteren. Het is dan wel slim dat de leerlingen meeschrijven om zo de standpunten van hun concullega's te inventariseren. Tijdens de schorsing kan hen deze info helpen om verder te komen.
Slide 8 - Slide
De vergadering wordt geopend door de voorzitter en geeft daarna het woord aan de Europese Commissie.
Slide 9 - Slide
De Europese Commissie leest het voorstel voor de richtlijn voor.
Slide 10 - Slide
De voorzitter vraagt ieder land om zijn standpunt over de richtlijn te verwoorden. Raad de leerlingen aan om op te schrijven hoe de lidstaten en het Parlement hebben gestemd. En evt. ook waarom.
Voorlopige stemming: De voorzitter vraagt ieder land om het standpunt. Tik op deze slide. Je wordt doorgelinkt naar een website (https://chocoladerichtlijn.tools.prodemos.nl/). Druk op ‘start’ en je ziet hetzelfde beeld als in de slide. Vraag ieder land of zij voor of tegen is. Bij voor tik je op het groene vinkje. Is een land tegen, tik je op het rode kruisje. Onderin het scherm zie je de uitslag. Aan het einde van de stemming blijkt dat er geen meerderheid bestaat.
N.B.: Mocht je geen internet hebben of de site werkt niet, maak dan gebruik van het excelbestand in Teams.
Slide 12 - Slide
De voorzitter schorst de vergadering 15 tot 20 minuten. Tijdens de schorsing zoeken landen steun voor hun standpunten. Het is mogelijk om tijdens de schorsing wijzigingsvoorstellen (amendementen) in te dienen bij de Europese Commissie.
Slide 13 - Slide
De voorzitter opent de vergadering en benadrukt het gezamenlijke belang: interne handel in de EU.
Slide 14 - Slide
De voorzitter vraagt de Europese Commissie of zij het voorstel van de Chocoladerichtlijn heeft gewijzigd. Zo ja, dan krijgt de Commissie het woord om het gewijzigde voorstel (amendement) voor te leggen aan de vergadering en toe te lichten waarom het voorstel is gewijzigd. Landen mogen zich opnieuw over het wetsvoorstel buigen en standpunt innemen. Zo nee, dan herhaalt de Commissie het eerder verwoorde voorstel.
Slide 15 - Slide
De voorzitter vraagt de minister van iedere lidstaat toe te lichten wat hij vindt van het (gewijzigde) voorstel van de Europese Commissie. Laat je leerlingen weten dat ze alles uit de kast mogen trekken om een mooi pleidooi te houden tijdens de tweede ronde. Dat maakt het debat levendig!
Definitieve stemming: De voorzitter vraagt ieder land om het standpunt. Tik op deze slide. Je wordt doorgelinkt naar een website (https://chocoladerichtlijn.tools.prodemos.nl/). Druk op ‘start’ en je ziet hetzelfde beeld als in de slide. Vraag ieder land of zij voor of tegen is. Bij voor tik je op het groene vinkje. Is een land tegen, tik je op het rode kruisje. Onderin het scherm zie je de uitslag. Aan het einde van de stemming blijkt dat er geen meerderheid bestaat.
N.B.: Mocht je geen internet hebben of de site werkt niet, maak dan gebruik van het excelbestand in Teams.
Slide 17 - Slide
Na de stemming verwoordt het Europees Parlement zijn positie mbt het (nieuwe) voorstel.
Slide 18 - Slide
Na afloop bespreek je het proces en de ingebrachte argumenten. Wat neem je mee van dit rollenspel? Wat vond je opmerkelijk / heeft je verbaasd? Hoe kijk je nu tegen de besluitvorming binnen de EU aan?
Ligt het voor de hand dat het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie elkaar vinden in de besluitvorming over de Chocoladerichtlijn? Dat is nodig om tot definitieve besluitvorming te komen.
Nationale belangen kunnen Europese besluitvorming dwarsbomen. Ideologische verschillen kunnen overeenstemming in de weg staan.