Landstede Groep

SSL vwo Duits Foul am Mikrofon

Foul am Mikrofon
vwo 2010-1-11
1 / 15
next
Slide 1: Slide
DuitsMiddelbare schoolvwoLeerjaar 6

This lesson contains 15 slides, with text slides.

Items in this lesson

Foul am Mikrofon
vwo 2010-1-11

Slide 1 - Slide

Dit is een gatentekst met veel gaten, tegenwoordig werkt Cito niet meer op deze manier. De kans is groter dat je in verschillende teksten een woord in moet vullen i.p.v. meerdere woorden in één tekst.

Hoe ga je te werk? 

Bepaal om wat voor soort gatenvragen het gaat: gaten waarin je signaalwoorden in moet vullen of "echte" gaten waar je andere woorden in moet vullen.

Slide 2 - Slide

Het gaat hier om echte gatenvragen.

Stap 1: bekijk titel, plaatje, intro en vind de Grote Lijn

Lastig, omdat er geen plaatje en geen intro zijn. 

De eerste twee zinnen lezen leert je dat de tekst over "Stadionsprecher" gaat, die meestal fans zijn. Met als verschil dat ze niet alleen hun stem maar ook een microfoon ter beschikking hebben om hun club aan te moedigen.

Stap 2: lees tot de zin met het gat en de zin erna.

Slide 3 - Slide

Vr. 33
__33__ ist dabei nicht nur erlaubt, sondern gewünscht: Es gehört sich, die Aufstellung des Gegners leise herunterzunuscheln und anschließend die Namen der eigenen Gladiatoren mit Karacho durchs Stadion zu schmettern.

Stap 3: markeer de signaalwoorden 

nicht nur..., sondern... & : 




Slide 4 - Slide

Stap 4: positief / negatief

Bepaal of het woord een pos. of neg. lading moet hebben.

Negatief: iets negatiefs is hier niet alleen toegestaan, maar zelfs gewenst. Dit lees je in de zin na de ":" : het is de gewoonte de opstelling van de tegenstander zachtjes te mompelen en daarna de namen van de eigen speler door het stadion te schallen.

Slide 5 - Slide

Stap 4: welke antwoordopties hebben een negatieve lading?

C Nachahmung (na-apen) & D Parteilichkeit (partijdigheid)

Wat weet je: het is geen na-apen maar een gewoonte om partijdig te zijn als stadionspreker, dat hoort zo en iedereen doet het.

Stap 5: tegenstellingen in de antwoordopties? Nee.

Stap 6: gokken op de Grote Lijn: je weet dat stadionsprekers fans zijn die het verder geschopt hebben. Past in de lijn dat zij partijdig zijn en dat niet onder stoelen of banken zullen steken.

Slide 6 - Slide

Vr. 34

Sie [eine weitere Grenze] wird gezogen vom Deutschen Fußball-Bund: __34__ sollen während des Spiels nicht bewertet werden. Rolf Störmann, Stadionsprecher des FußballZweitligisten FC Augsburg, hat sich einen nicht zu verzeihenden Fauxpas erlaubt, als er in der Halbzeit des Spiels gegen den TSV 1860 München verkündete, der Freistoß zum 0:1 sei nicht hinter der Torlinie gewesen.

Slide 7 - Slide

Als je dezelfde stappen zet als bij vraag 33, lees je de zin met het gat en de zin erna. 

Op zoek gaan naar signaalwoorden levert enkel de ":" op die voor __34__ staat. 

Je weet wat "sollen" betekent: moeten als het gaat om de wil/wens van iemand anders.

Je weet dus dat er staat: ... moeten tijdens de wedstrijd niet beoordeeld worden. De vraag is nu: wie moeten niet beoordeeld worden? 

Slide 8 - Slide

GL: stadionsprekers leveren commentaar en moedigen aan gedurende de wedstrijd, dat is hun rol, maar één ding mogen ze niet beoordelen. Wat is dat? 

In de zin na de zin met het gat staat dat Rolf S. verkondigde dat de vrije trap die voor de 0:1 zorgde niet over de doellijn was.

Antwoord: je mag de scheidsrechter en/of zijn beslissingen niet in twijfel trekken.

Slide 9 - Slide

Vr. 35

Je leest door tot de zin met het gat en de zin erna.

__35__, dass sich Fahrzeughalter Kinhöfer [in de zin ervoor lees je wat hiermee bedoeld wordt: Rolf S. had nog net niet gezegd: "Scheids, we weten waar je auto staat!", vandaar "voertuigeigenaar"] zunächst weigerte, die Partie wieder anzupfeifen, so lange Störmann am Mikrofon sei.

Slide 10 - Slide

De scheidsrechter wilde dus de wedstrijd niet voortzetten zolang stadionspreker Rolf S. aan de microfoon zat. Reden: Rolf S. trok een beslissing van de scheidsrechter in twijfel.

Het is dus gebruik dat stadionsprekers geen commentaar leveren op de scheidsrechter. Rolf S. deed dat wel. Welk woord is dan passend in de open plek?

Tip: zorg dat je de betekenis van de 3 antwoordopties kent, zoek desnoods een vertaling op als je niet direct weet welk antwoord het juiste is.

Slide 11 - Slide

Vr. 36

Die Aufregung der 1860-Verantwortlichen wirkte hingegen __36__. Ihrem eigenen Stadionsprecher Stefan S. ist nämlich im April der gleiche Fauxpas passiert.

Bij vraag 35 werd het nog verstandig genoemd, zoals de scheidsrechter handelde. Hier staat het signaalwoord hingegen: daarentegen

Slide 12 - Slide

Bij 36 moet dus iets tegenovergestelds aan "verstandig" worden ingevuld. De schrijver heeft blijkbaar geen begrip voor de reactie van de 1860-Verantwortlichen. In de zin na de zin met het gat staat waarom, achter "nämlich". 

Dit signaalwoord geeft reden/oorzaak aan: de eigen stadionspreker heeft in april dezelfde fout gemaakt.

Dat maakt antwoord A het juiste antwoord: huichelachtig 

Let op de tegenstelling:  verständlich = pos. en heuchlerisch = neg., dit past bij het signaalwoord "hingegen".

Slide 13 - Slide

Vr. 37
Schiedsrichtersprecher Manfred A. sprach von einem "unglaublichen und bisher einmaligen Vorfall". So __37__ ein Rüffel für den FC Augsburg ist - die Verantwortlichen müssen sich fragen lassen, warum sie mit zweierlei Maß messen.

So = hoe (hoe terecht de tik op de vingers van FC Augsburg ook is, men moet zich afvragen waarom er met 2 maten gemeten wordt.

Let op deze betekenis van so

Zie je de tegenstelling in de antwoordopties? Bij A en B. Kans is groot dat één van de twee het juiste antwoord is. 

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Slide