Benodigdheden:
- Digibord met geluid, verbonden met het internet
- LessonUp-les ‘De Filmfabriek, gr 3/4, les 2’
- Bijlage 2.1: Begrippenlijst storyboard (gr 1 t/m 8, les 2)
- Bijlage 2.2: Werkblad storyboard (gr 3/4, les 2) kopie voor elke leerling
- Bijlage 1.2: Werkblad verhaal (gr 1 t/m 8, les 1) ingevuld, uit de vorige les
- Evt. een telefoon/tablet/iPad met camera of tablet/iPad voor de extra opdracht
Voorbereiding:
Bekijk (naast deze lesbeschrijving) de bijbehorende LessonUp-les en zet deze voor aanvang van de les klaar op het digibord. Zet ‘devices in de klas’ uit. Bekijk bijlage 2.1 (begrippenlijst). Pak bijlage 1.2 (werkblad verhaal) uit de vorige les erbij. Print voor elke leerling bijlage 2.2 (werkblad storyboard). Zorg voor een opgeladen telefoon/tablet/iPad met camera.
Leerdoel: Aan het einde van de les kennen de leerlingen de drie kaders en bijbehorende begrippen; ‘totaal’, ‘medium’ en ‘close-up’. Tevens kunnen ze deze gebruiken bij het maken van een storyboard. De leerlingen weten dat ze tijdens het filmen niet in de camera mogen kijken.
Opdrachten:
Storyboard:
1. Geef elke leerlingen een kopie van bijlage 2.2: Werkblad storyboard. Laat ze hier hun naam op schrijven. Laat de leerlingen vervolgens een storyboard maken n.a.v. het zelfbedachte verhaal. Zet het verhaal om in drie kleine, simpele striptekeningen en gebruik hierbij de kaders.
- Teken een totaal van het begin van het verhaal (teken bijv. de hoofdpersonen van top tot teen of
de gehele locatie waar het verhaal zich afspeelt).
- Teken een close-up van het midden van het verhaal (teken bijv. een kenmerkend voorwerp uit het
verhaal).
- Teken een medium van het eind van het verhaal (hoe loopt het af? Teken bijv. één van de
hoofdpersonen met hoofd (met gezichtsuitdrukking) en middel).
Gebruik ter voorbeeld de afbeeldingen van Roodkapje: totaal van Roodkapje en de wolf, close-up van de tanden van de wolf, medium van Roodkapje en oma.
Klaar? Hang de tekeningen met de kaders op in de klas, geef ze mee naar huis, of verzamel ze en bewaar ze in een mapje. Eventueel kun je per leerling van al zijn/haar gemaakte werkbladen aan het einde van de acht lessen een eigen ‘filmboekje’ maken.