Werkvorm: Interactieve Kijkplaat - Geschiedenis

Geschiedenis
Werkvormen
1 / 3
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvmbo t, mavo, havo, vwoLeerjaar 1-6

This lesson contains 3 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 15 min

Introduction

Wat is het? Een interactieve kijkplaat met hotspots heeft een aantal voordelen. Zo kun je relatief veel informatie kwijt zonder dat de afbeelding door een grote lap tekst wordt bedekt. Daarnaast kan een leerling in zijn eigen tempo, en op zijn eigen manier, de leerstof tot zich nemen. Hiermee kun je goed differentiëren. In sommige gevallen kun je namelijk dezelfde hoeveelheid informatie in hotspots kwijt als in je boek. Maar omdat je het op een andere manier aanbiedt, is het rendement veel groter. Zeker bij leerlingen waarbij een leestekst in een boek als ‘massief’ kan overkomen. En dit hoeven niet perse altijd dyslectische leerlingen te zijn.

Instructions

Hoe zet je het in?
Een interactieve kijkplaat is op verschillende manieren in te zetten. Het kan tijdens de klassikale les, waarbij je al dan niet het scherm deelt met de leerlingen, of in een gedeelde individuele les. Daarnaast kun je met meerdere interactieve kijkplaten ook een perfect bibliotheek van naslagwerken aanleggen.

LessonUp is een alles-in-één-tool voor leraren. Creëer je complete les of zet aanpasbare lessen van collega docenten in en verzorg jouw interactieve les in het klaslokaal of op afstand. Bespaar jezelf tijd, verhoog de betrokkenheid van je leerlingen en houd zicht op hun voortgang in een veilig, gecentraliseerd online leerplatform.

Bewaar deze slides en voeg ze toe aan je les. Maak hier je gratis account aan. 

Items in this lesson

Geschiedenis
Werkvormen

Slide 1 - Slide

Loopgravenoorlog in de Eerste Wereldoorlog
Zandzakken waren gevuld met aarde en modder om de soldaten te beschermen. 
Toen de oorlog begon, waren er nog voldoende voedselvoorraden voor alle soldaten, maar naarmate de oorlog vorderde, was er steeds minder (goed) voedsel.
Wanneer de soldaten niet in gevecht waren, speelden ze vaak kaarten.
De soldaten hadden veel last van ongedierte, zoals ratten en vlooien. Tussen de gevechten door hielden sommigen zich bezig met het vangen en doden van ratten.
De honden boden niet alleen gezelschap aan de soldaten, maar brachten ook de boodschappen tussen de loopgraven. 
Soldaten sliepen vaak alleen overdag. De nacht was de ideale tijd om te spioneren op de loopgraven van de vijand. 
 Met een periscoop konden soldaten de vijand bespieden zonder hun leven in gevaar te brengen. Dit optische instrument maakt gebruik van twee lenzen om een beeld van boven de loopgraaf weer te geven.
Duizende brieven en dagboeken van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog zijn bewaard gebleven. Dit zijn belangrijke en waardevolle bronnen van informtie. 
Voor de veiligheid van de soldaten waren de loopgraven niet recht. Deze hadden bochten. 
Tussen de Noordzee en de Zwitserse grens (het Westfront) werd maar liefst 40.000 km aan loopgraven aangelegd.
In vier jaar tijd is het gebied tussen de loopgraven volledig veranderd. Het is een niemandsland geworden.
360˚ video of the trenches in World War 1
While checking out the video you can look in all directions! Give it a try!
Het bewaken van de loopgraven was één van de meest belangrijkste taken. In slaap vallen tijdens de wacht werd zzwaar bestraft. 
Naast vechten en de wacht houden, waren er in  de loopgraven nog genoeg andere vervelende taken. Zoals, bijvulen van zandzakken, het repareren van prikkeldraad of het legen van de latrines (toiletten)

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide