Werkvormen: Hoe los jij dit op?

Hoe los jij dit op?
Werkvormen
1 / 4
next
Slide 1: Slide
LessonUpBurgerschap+21BasisschoolVoortgezet speciaal onderwijsMiddelbare schoolPraktijkonderwijsSpeciaal OnderwijsMBO

This lesson contains 4 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 10 min

Introduction

Hoe los jij dit op? Een werkvorm met de open vraag.

Instructions


Met de werkvorm ‘Hoe los jij dit op?’, ga je niet op zoek naar het juiste antwoord. Het is een werkvorm die leerlingen uitdaagt creatief te denken. Hoe zouden zij de stof uit jouw lessen inzetten om een situatie op te lossen? Daarbij mag je best kaders geven, maar voorkom al te sturend te zijn. De autonomie die je de leerlingen met deze werkvorm geeft, biedt de mogelijkheid om hun eigen denk- en leerproces op te pakken. Het draagt bij aan de motivatie, het zelfvertrouwen en essentiële vaardigheden als logisch/kritisch denken, probleemoplossend vermogen en inlevingsvermogen.

Wat is het?
‘Hoe los jij dit op?’ is een werkvorm die het gesprek op gang brengt, de leerlingen tot denken aanzet en hen vraagt de leerstof op een gepaste manier in te zetten. 
De afbeelding schetst een probleem, een ongemakkelijke of gevaarlijke situatie of eventueel een grappige vergissing. Met de vraag ‘Hoe los jij dit op?’ plaats je de leerlingen als het ware in de situatie en vraag je hen na te denken hoe zij dit tot een goed eind zouden brengen. De antwoorden kunnen prachtige gesprekken opleveren, maar ook inzicht geven in begrip of zelfreflectie.

Hoe zet je het in?
Om je les eens om op een verrassende, ontspannen manier te starten, kan ‘Hoe los jij dit op?’ heel goed werken. Je betrekt de leerlingen direct bij je les, laat hen zich verplaatsen in de situatie en vraagt hen vanuit zichzelf te reageren. Gebruik de werkvorm om voorkennis te activeren of zet het midden in de les in, om te controleren of je leerlingen de materie begrepen hebben.

De werkvorm is voor vrijwel alle vakken in te zetten. De maatschappelijke vakken kunnen met een prikkelende, actuele afbeelding het groepsgesprek starten. Maar een foto van een bank die niet door een deur of het trapgat past, kan weer een mooie start zijn van een wiskundeles. Wil je de fantasie van de leerlingen prikkelen? Start dan, net als in ons voorbeeld met een ludieke afbeelding die op de meest originele manieren opgelost kan worden.

Afhankelijk van de afbeelding (en je vak) kan je de vraag ook aanpassen naar bijvoorbeeld ‘Hoe zou jij reageren?’, ‘Wat zou jij in deze situatie doen?’ of ‘Hoe zou jij deze situatie voorkomen hebben?’. Het gaat erom een vraag te stellen bij een afbeelding, die geen vaststaand antwoord heeft. Het gaat namelijk niet om een goed of fout antwoord, maar om het activeren van de leerlingen en het aanzetten tot nadenken.

Tip: Maak voor jezelf een database. Sla afbeeldingen die je tegenkomt, die jouw vak kunnen versterken, meteen op in een map. Op die manier heb je altijd een bron paraat om deze werkvorm snel toe te passen. 

Hoe maak je het?
Deze werkvorm maakt gebruik van een open vraag en het component afbeelding.
  1. Maak een open vraag aan in je les.
  2. Maak een achtergrond (16:9) voor je slide met de gewenste afbeelding. Let op: zorg dat je aan de bovenkant een derde overlaat voor de vraag. 
  3. Voeg de afbeelding als slide-afbeelding toe aan je slide via de knop Afbeelding. 
  4. Type vervolgens jouw gewenste vraag in het daarvoor betreffende tekstvak.


Items in this lesson

Hoe los jij dit op?
Werkvormen

Slide 1 - Slide

This item has no instructions


Hoe los jij dit op?

Slide 2 - Open question

This item has no instructions


OH NEE!!
De ober glijdt bijna uit over een bananenschil!
Hoe los jij dit lekker eigenwijs op?
s

Slide 3 - Open question

Voor de docent

Daag de leerlingen uit lekker creatief te denken! Stel dat dit een kinderboek zou zijn? Hoe zou deze situatie opgelost kunnen worden?

Met devices:
De leerlingen typen hun antwoord in op hun device. Zorg dan dat je 'Devices in de klas' en 'Toon bij student' aanvinkt.

Zonder devices:
Zet de slide centraal op het digitale scherm en laat de leerlingen hun ideeën opschrijven of tekenen.
  • Wie wil zijn antwoord delen de groep?
  • Lijken de antwoorden op elkaar? 
  • Wie zou het leuk vinden een boek te lezen over deze situatie?
  • Wie heeft die bananenschil daar neergelegd? Is dat expres gedaan? 
  • Zou deze situatie het begin, het midden of het einde van het verhaal zijn?
Vind meer werkvormen op het Inspiratie kanaal

Slide 4 - Slide

This item has no instructions