Werkvormen: Slow Art

Werkvorm 55: Tijdlijn
Slow Art
Werkvormen
1 / 8
next
Slide 1: Slide
MaatschappijleerKunstzinnige oriΓ«ntatie+9BasisschoolMiddelbare schoolPraktijkonderwijsSpeciaal OnderwijsVoortgezet speciaal onderwijsMBO

This lesson contains 8 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 15 min

Introduction

Met deze interactieve slow art-werkvorm in LessonUp leren leerlingen aandachtig en zonder haast naar kunst te kijken. Door gerichte vragen en reflectiemomenten ervaren ze hoe kunst steeds nieuwe details en betekenissen kan onthullen.

Instructions

Wat is het?
Slow art draait om bewust, traag en intensief kijken naar kunst. In plaats van kunst snel te consumeren, wordt de toeschouwer uitgenodigd om stil te staan bij de details, emoties en verhalen die een kunstwerk te bieden heeft. Deze methode helpt leerlingen om op een diepere, meer persoonlijke manier met kunst in aanraking te komen en even stil te staan in het nu.

Hoe maak je het?
In LessonUp kun je slow art op een interactieve manier integreren in je lessen. De opzet bestaat uit vijf slides die de leerlingen stap voor stap door de ervaring leiden:
  • Poll: Hoe voel je je nu? Start de les met een korte poll waarin leerlingen aangeven hoe ze zich voelen. Stel daarna de aanvullende vraag: "Wat houdt je op het moment bezig?". Deze informatie kun je gebruiken bij het kiezen van het schilderij op de volgende slide.
  • Kies vier schilderijen. Toon vier schilderijen waaruit de leerlingen kunnen kiezen om de volgende minuten aandacht aan te besteden. Let op: deze vier schilderijen dienen slechts als voorbeeld. Docenten hebben de vrijheid om eigen schilderijen te selecteren die aansluiten bij hun specifieke thema.
  • Poll: Keuze en motivatie. Laat de leerlingen aangeven voor welk schilderij ze kiezen en vraag ze ook kort te vertellen waarom ze juist dat schilderij hebben gekozen.
  • Diepgaande beschouwing: Laat de leerlingen klikken op het schilderij dat zij hebben gekozen (of klassikaal degene die het meeste werd gekozen) en bekijk het gedurende vijf minuten. Tijdens deze periode stel je de vragen: "Wat gebeurt er? Waaraan zie je dat?". Vervolgens bekijk je het schilderij nogmaals voor vijf minuten en vraag je: "Wat zie je nog meer?". Zorg er hierbij voor dat de leerlingen het schilderij op hun eigen device kunnen vergroten door op de knop 'toon bij student' te klikken.
  • Evaluatie via polls: Sluit de les af met een poll waarin leerlingen op een schaal van 0% (niks) tot 100% (veel) aangeven hoeveel extra details ze na de tweede keer kijken hebben opgemerkt. Tot slot volgt een evaluatie-poll: "Hoe voelen jullie je nu na de slow art oefening?".
Hoe zet je het in?
Door slow art in de klas te introduceren, geef je leerlingen de kans om kunst op een nieuwe en verdiependere manier te ervaren. Het proces stimuleert observatie, reflectie en een persoonlijke interpretatie van het kunstwerk. De structuur in LessonUp biedt een duidelijke leidraad voor de les, terwijl de flexibiliteit in het kiezen van schilderijen je de mogelijkheid geeft om de les af te stemmen op een specifiek thema of de interesses van de leerlingen.

Slow art is daarmee een effectieve methode om kunst te integreren in het onderwijs, waarbij leerlingen niet alleen naar kunst kijken, maar zich ook bewust worden van hun eigen gevoelens en gedachten.

Items in this lesson

Werkvorm 55: Tijdlijn
Slow Art
Werkvormen

Slide 1 - Slide

This item has no instructions


Hoe voel jij je?
πŸ˜’πŸ™πŸ˜πŸ™‚πŸ˜ƒ

Slide 2 - Poll

Stap 1: Geef aan hoe je je voelt aan de hand van de emoticons bij deze poll. Kies de emoticon die het beste bij jouw stemming past op dit moment.

Extra stap: Stel daarna de vraag "Wat houdt je op het moment bezig?". Hou dit in gedachte voor het kiezen van het schilderij op de volgende slide.
Portrait of Leonilla, Princess of Sayn-Wittgenstein-Sayn (1843), Franz Xaver Winterhalter
Het portaal van de kathedraal van Rouen in ochtendlicht (1894), Claude Monet
Gezinsgroep aan de eettafel, (c.1658-60), Quiringh Gerritsz. van Brekelenkam
Chalk Cliffs at Ruegen (1818), Caspar David Friedrich
Kies een schilderij dat je beter wil bekijken.

Slide 3 - Slide

This item has no instructions


Welk schilderij kies jij?

Slide 4 - Poll

This item has no instructions

Klik op het schilderij die jij hebt gekozen. Kijk vijf minuten lang
naar dit schilderij."

Stel jezelf de vraag:
  • Wat gebeurt er?
  • Waaraan zie je dat?

Kijk nog eens vijf minuten: 
  • Wat zie je nog meer?
timer
5:00

Slide 5 - Slide

Zorg dat de leerlingen het schilderij op hun eigen device kunnen vergroten. Klik daarvoor op de knop 'toon bij student'.

Op een schaal van 0% (niks) - 100% (veel)
Hoeveel meer zag jij na de tweede keer kijken?
0100

Slide 6 - Poll

This item has no instructions


Hoe voel jij je nu?
πŸ˜’πŸ™πŸ˜πŸ™‚πŸ˜ƒ

Slide 7 - Poll

Check hoe de leerlingen zich nu voelen aan de hand van deze slow art oefening.
Werkvorm 55: Tijdlijn
Werkvormen
Vind meer werkvormen op het Inspiratiekanaal

Slide 8 - Slide

This item has no instructions