lesson plan

De interactieve video in LessonUp

Handleiding

Wat is de interactieve video?

Met de interactieve video kun je tijdens jouw les, klassikaal of zelfstandig, in een videofragment vragen stellen of informatie tonen. Alle interactieve onderdelen uit LessonUp zijn in te voegen in een YouTube-video of Vimeo-video. Daarnaast is het ook mogelijk om een informatie te projecteren in een video. Hierdoor kijken leerlingen gerichter naar video's en is het leerrendement hoger.

Een Interactieve Video Toevoegen

Om een interactieve video te maken, moet je eerst een video in LessonUp plaatsen. Uiteraard kan dit ook een video in een bestaande les zijn. Het eerste deel van deze uitleg gaat uit van een nieuwe video. 

Om een video toe te voegen klik je in de editor op het grijze vlak met het witte plusteken, of op de knop '+ Voeg toe'.

Vervolgens kies je het (blauwe) onderdeel Interactieve video

Voeg een video toe. Dit kan een link uit YouTube of Vimeo zijn, of een reeds bestaande video in LessonUp. Dit laatste kan via 'Zoeken in LessonUp'.

Interactieve onderdelen toevoegen aan een video



Als de video is toegevoegd kunnen er interactieve onderdelen worden geplaatst in de video. Dit kan met de knop ' +Voeg toe' onderaan de video. Mocht deze knop niet zichtbaar zijn, dan is de video (nog) niet interactief. Dit kan je aanzetten door bovenaan de video een vinkje te plaatsen voor de tekst 'Interactief'


Lesonderdelen zijn over de tijdlijn van de gehele video te plaatsen. Pauzeer de video op het tijdstip waarop het eerste interactieve onderdeel moet komen te staan en klik op de '+ voeg toe'-knop om een onderdeel toe te voegen.

Je krijgt nu alle (interactieve) onderdelen te zien die in een interactieve video zijn in te voegen. Voor dit voorbeeld gebruiken we een quizvraag. De quizvraag wordt nu in de interactieve video geplaatst. Uiteraard kan dit ook een open vraag, woordweb of sleepvraag zijn.

In de miniaturen, aan de linkerkant, zie je dat de quizvraag in de video is geplaatst. Tevens wordt hier aangegeven op welke positie dit in de video is.

In het bewerkscherm verschijnen nu ook de instellingen voor dit interactieve onderdeel in video. Met deze instellingen kun je aangeven of je het interactieve onderdeel wilt projecteren over de video. Dit betekent dat je de stilstaande video ziet 'door' het interactieve onderdeel. Net zoals op andere plekken in LessonUp is de mate van transparatie aan te passen naar eigen smaak en inzicht. 

Uiteraard geldt dit ook voor de layout van de quizvraag. Deze is op dezelfde manier aan te passen, zoals dit gebruikelijk is in LessonUp.

Het is mogelijk om reeds bestaande interactieve onderdelen toe te voegen aan een video. Selecteer hiervoor het interactieve onderdeel uit de huidige of andere les, door op het miniatuur te klikken.
Bovenaan het scherm verschijnt nu een gele balk met daarin de opties 'Verplaatsen' of 'Kopiëren'.

Plaats het onderdeel in de video door op knop 'Plaats in video' onder de video te klikken. De tijd, alsmede de layout, van het onderdeel is vervolgens weer aan te passen, zoals hierboven staat beschreven.

Informatie toevoegen aan een video

Naast het invoegen van een interactief element, is het ook mogelijk om extra informatie over een video te projecteren terwijl deze door blijft spelen, je creëert hiermee een zogenaamde 'overlay'. Dit kan bijzonder nuttig zijn om leerlingen te attenderen op een bepaalde scene in de video, of bijvoorbeeld een persoon te introduceren zoals bij het journaal wordt gedaan.

Als de video is toegevoegd kunnen er overlays worden geplaatst in de video. Dit kan met de knop ' +Voeg toe' onderaan de video. Mocht deze knop niet zichtbaar zijn, dan is de video (nog) niet interactief. Dit kan je aanzetten door bovenaan de video een vinkje te plaatsen voor de tekst 'Interactief'

De knop '+ Voeg toe' is over de tijdlijn van de gehele video te plaatsen. Bepaal de positie waarop de overlay moet komen te staan, door de video te pauzeren, en klik op de knop als je het juiste tijdstip hebt bepaald.

Je krijgt nu alle (interactieve) onderdelen te zien die in een interactieve video zijn in te voegen. Kies voor het maken van een overlay 'slide'.  

In de miniaturen, aan de linkerkant, zie je dat de slide in de video is geplaatst. Tevens wordt hier aangegeven op welke positie dit in de video is.


In het bewerkscherm verschijnen nu ook de instellingen voor dit interactieve onderdeel in video. Met deze instellingen kun je aangeven of je het interactieve onderdeel wilt projecteren over de video. Dit betekent dat je de stilstaande video ziet 'door' het interactieve onderdeel. Net zoals op andere plekken in LessonUp is de mate van transparatie aan te passen naar eigen smaak en inzicht. 

Voor het maken van een overlay die verschijnt tijdens het afspelen, zet je een vinkje voor 'Projecteren over de video'. Geef vervolgens aan hoe lang de overlay in beeld moet zijn. In dit voorbeeld is 15 seconden.

Er is nu nog niet zoveel te zien, aangezien de slide nog leeg is. Je kunt nu alles in de slide zetten zoals je dat gewend bent. Voor dit voorbeeld kiezen we een tekstvak Afbeelding

Tijdens het afspelen zal de afbeelding worden getoond op de plaats én tijd waar je hem hebt toegevoegd.

De interactieve video gebruiken tijdens de LES

Net als bij de andere interactieve elementen binnen LessonUp, kunnen leerlingen met een device (smartphone, tablet of computer) tijdens de les meedoen met de interactieve video.


Start de les door op 'Geef les'. De interactieve video speelt nu af. Bij het naderen van een interactief element, verschijnt in de rechter bovenhoek een timer. Deze geeft aan dat er binnen 5 seconden een interactief element zal zijn.



Er zal een pincode verschijnen, net zoals bij de andere interactieve elementen. Nadat leerlingen deze code op hun device hebben ingevoerd, verschijnen hun namen op het centrale scherm.

Tip: omwille van de dynamiek van de les is het verstandig om dit voorafgaand aan de interactieve video te doen.


De bediening van het interactieve element, in dit geval een quizvraag, is identiek aan een de reguliere bediening. Met de pijlen rechtsonder, of de cursortoetsen, kun je vraag en de interactieve video bedienen.