Libris Literatuur Prijs
Deze prijs wordt ieder jaar toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning.

Libris Ik kom hier nog op terug - Rob van Essen

 Ik kom hier nog op terug - Rob van Essen
WINNAAR 2024
Libris Literatuur Prijs 2024 Boektrailer #DeZin
1 / 12
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolmavo, havo, vwoLeerjaar 3-6

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 19 min

Introduction

De audiotrailers #DeZin en het bijbehorende lesmateriaal helpen leerlingen een keus te maken uit het veelzijdige aanbod van romans dat jaarlijks verschijnt. Het helpt hen over boeken na te denken en te praten én er een onderbouwde mening over te vormen. Beluister ook de audiotrailers #DeZin over de boeken die in andere jaren op de longlist hebben gestaan staan.

Instructions

#DeZin gaat over taal en verhalen, over wat een boek teweegbrengt. Over woorden die je grijpen, fascineren of misschien wel irriteren. 

We dagen je uit om zelf de mooiste zin uit je boek op te zoeken en daar in audio wat over te vertellen. 

Items in this lesson

 Ik kom hier nog op terug - Rob van Essen
WINNAAR 2024
Libris Literatuur Prijs 2024 Boektrailer #DeZin

Slide 1 - Slide

De auteur
Rob van Essen
  • Rob van Essen schrijft romans, gedichten, korte verhalen en recensies voor de NRC
  • Hij studeerde een paar jaar filosofie en kunstgeschiedenis
  • Ik kom hier nog op terug is zijn twaalfde roman 
  • Literaire prijzen: Visser - shortlist Libris Literatuur Prijs (2009), Hier wonen ook mensen - J.M.A. Biesheuvelprijs (2015) en De goede zoon - winnaar Libris Literatuur Prijs (2019).
  •  Voor de tweede keer winnaar van de Libris Literatuur Prijs in 2024 met Ik kom hier nog op terug.
Foto: Stefaan Temmerman

Slide 2 - Slide

Het verhaal
Journalist Rob Hollander, een vrij eenzame en simplistische man, haalt op een dag zijn jeugdherinneringen op. Als journalist van Wij Nederland wil hij schrijven over hoe het met de groep filosofiestudenten is gegaan waarvan hij deel uitmaakte in 1987. Eén van die oud-studenten is de mysterieuze Icks die hem uitnodigt (eigenlijk een beetje dwingt) om naar Los Angeles te komen. ‘’Hij is toch naar mij op zoek?’’ denkt Icks. In Los Angeles beweert Icks dat je terug kunt gaan in de tijd om je fouten uit het verleden te herstellen en hij biedt hem dan ook de kans dit te doen. Rob Hollander heeft in zijn jeugd wel iets meegemaakt wat hij zou willen rechtzetten, maar is het echt waar? Kan hij daadwerkelijk terug in de tijd om die fout te herstellen, en moet hij dat überhaupt wel willen? 

Slide 3 - Slide

#DeZin
Marjam Bekhit, student Nederlands, vertelt over een zin die haar aansprak uit het boek Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen.
van Marjam Bekhit

Slide 4 - Slide


#DeZin
Wat is jouw eerste gedachte over het boek
na het horen van #DeZin van Marjam?

Slide 5 - Open question

JUMP-unit
In het boek staat de vraag of je een fout uit het verleden kunt goedmaken centraal. Door middel van een tijdmachine, in het boek 'JUMP-unit', lukt het Rob Hollander om naar het verleden toe te reizen. Kan hij zijn fout goedmaken? Dat is nog maar de vraag. 

Stel voor dat jij terug kon gaan naar het verleden om een door jou gemaakte fout goed te maken, welke fout zou jij dan willen goedmaken en waarom juist die fout? 

Slide 6 - Slide

Luister hierna naar het lied dat Laurens van de Linde schreef voor Rob van Essen, het juryrapport over zijn boek voorgelezen door jurylid Vamba Sherif en Lucas De Man, die de schrijver interviewt. 
Foto: Bart Grietens

Slide 7 - Slide

0

Slide 8 - Video

Meer weten? Luister dan hier naar ...
... de podcast die gemaakt is over Ik kom hier nog op terug en daarna een interview met Rob van Essen. Beluister deze dan hier...

Slide 9 - Slide


#DeZin
Denk jij dat je het boek gaat lezen? Waarom?

Slide 10 - Open question

Heb je nog meer zin in boeken? Ga naar...
... het Libris Literatuur Prijs-kanaal om jouw (boeken)wereld te vergroten!

Slide 11 - Slide

Colofon
#DeZin gaat over taal en verhalen, over wat een boek teweegbrengt. Over woorden die jou grijpen, fascineren of misschien wel irriteren. Laat je uitdagen om jouw mooiste zin uit het boek op te zoeken.

Beluister ook de andere audiotrailers #DeZin over de boeken die op de longlist staan.

De Libris Literatuur Prijs is de grootste literaire prijs in Nederland en België. De prijs wordt ieder jaar tijdens een feestelijk diner toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. 
De auteur ontvangt € 50.000,-- en een bronzen legpenning. 

www.librisprijs.nl

Slide 12 - Slide