Nederlands Openluchtmuseum
Daar maak je geschiedenis mee
lesson plan

Marga Klompé

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Canonvenster Marga Klompé
Voortgezet onderwijs klas 1,2,3  

Lesdoelen
  • De leerlingen kunnen aan het einde van de les uitleggen waarom Marga Klompé een vrouwelijke pionier voor de Nederlandse politiek was.
  • De leerlingen kunnen aan het einde van de les in eigen woorden omschrijven wie Marga Klompé was.
  • De leerlingen kunnen aan het einde van de les begrijpen waarom de benoeming van Marga Klompé, als eerste vrouwelijke minister, in de jaren '50 erg bijzonder was.
  • De leerlingen kunnen aan het einde van de les een definitie geven van de verzorgingsstaat en een voorbeeld geven van enkele wetten die daaruit voortgekomen zijn.
Inleiding
In 1967 heeft ze kans om de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland te worden, maar ze denkt dat het land daar nog niet rijp voor is. Marga Klompé is een van de belangrijkste architecten van de verzorgingsstaat. De Algemene bijstandswet van 1965, die Nederlanders levensonderhoud garandeert, is van haar hand.

Marga Klompé
Marga Klompé wordt geboren in Arnhem, in een katholiek gezin dat het niet breed heeft. Vanwege haar talenten mag zij als enige van de vijf kinderen doorstuderen; ze promoveert in de wis- en natuurkunde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ze koerierster voor het verzet. Direct na de oorlog wordt ze politiek actief. Ze stoort zich eraan dat haar partij, de Katholieke Volkspartij, geen vrouwelijke parlementariërs heeft. In 1948 wordt ze gekozen in de Tweede Kamer en in 1952 wordt ze de eerste vrouwelijke parlementariër voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de Europese Unie. 

Opbouw opdracht en voorbereiding
Deze les is geschikt voor thuisonderwijs of voor in de klas. De leerlingen moeten bedenken wat zij weten over Marga Klompé en waarom zij meer over haar te weten zullen komen.  Verder gaan de leerlingen aan de slag met de verzorgingsstaat en welke rol Marga Klompé had.  Aan de hand van verschillende en persoonlijke vragen kan worden getoetst of de leerlingen de lesstof hebben begrepen en onthouden. 

-Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).
-Introduceer de les en vertel de leerlingen wat ze gaan doen vandaag.
-Volg de les op het digibord. 
-Bespreek de quiz-onderdelen zo nodig na.
-Herhaal de les en vraag aan de leerlingen om hun mening over de les.