Les 1In deze les maken de leerlingen kennis met het verhaal van Concert voor Rafiq. De leerlingen leren het lied Pa waar ben je zingen en een bodypercussie spelen op het lied Wij zoeken een land. Tot slot kijken de leerlingen naar een filmpje over een asielzoekerscentrum welke klassikaal wordt besproken.
Les 2
In deze les herhalen de leerlingen de bodypercussie van het lied Wij zoeken een land en leren ze dit lied ook zingen. De leerlingen denken na over het begrip angst en leren hoe je met je lichaam en je stem een storm kunt verklanken. De leerlingen luisteren naar klassieke muziek en interpreteren waar de muziek volgens hen over gaat. De leerlingen zingen en klappen de ritmes van het lied Hoe spel je dat?.
Les 3
In deze les leren de leerlingen hoe je het geluid van regen kunt nabootsen d.m.v. bodypercussie. De leerlingen krijgen de opdracht om zich in te leven in de hoofdpersoon Saidah en een brief te schijven vanuit haar perspectief. De leerlingen leren het Reislied zingen en kijken tot slot naar een filmpje over een asielzoekerscentrum welke klassikaal wordt besproken.
Les 4
In deze les leren de leerlingen het lied Leve het internet en het Vriendenlied zingen. Daarnaast leren ze meer over het symfonieorkest. De leerlingen verdiepen zich in het thema van Concert voor Rafiq en andere kunstdisciplines door een verdiepingsopdracht uit te kiezen en uit te voeren.
Les 5
In deze les leren de leerlingen de bewegingen bij het Vriendenlied. De leerlingen voeren een generale repetitie uit van alle participatie-elementen van Concert voor Rafiq. De generale repetitie wordt klassikaal geëvalueerd.
Reflectieles
In deze les blikken de leerlingen terug op de voorstelling. Dit doen ze door het maken van een eigen tekening/verhaal naar aanleiding van vragen die ze krijgen. Klassikaal evalueren kan ook. Begin dan bij slide 11 t/m 19 en spring dan terug naar slide 6.