Het lespakket bestaat uit twee voorbereidende lessen en een reflectieles. De ervaring leert dat wanneer leerlingen goed voorbereid zijn ze beter in het verhaal kunnen opgaan, waardoor hun verbeeldingskracht versterkt wordt.
Er zijn twee verschillende lespaketten: één voor het reguliere onderwijs (scroll omlaag voor meer info) en één voor het Cluster 2- en NT2-onderwijs. Je bent uiteraard vrij om te kiezen welk lespakket het best aansluit bij je leerlingen. Binnen ieder lespakket bieden we zoveel mogelijk differentiatie aan.
Notitie: Onderin de slide kun je op 'notitie' klikken. Op deze notities/geeltjes staat informatie voor de leerkracht over de desbetreffende slide.
Hotspot: Op de slides zie je 'rondjes' staan. Klik op deze rondjes om de tekst uit te klappen. Deze tekst kun je gebaren en voorlezen aan de leerlingen.
Het lespakket is gemaakt op het ontwerpprincipe van het creatief proces model. Dit om zo de creativiteit van de leerlingen zoveel mogelijk te stimuleren. Uiteraard is het lespakket gestoeld op de kerndoelen kunstzinnige orientatie voor zowel SO als PO.
Naast de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie worden ook kerndoelen 40/SO 56 (verscheidenheid & eenheid), 34 (rekening houden met anderen) en Cluster 2: 25 (Taalbeschouwing) behandeld.
SO Cluster 2/NT2
Les 1
Oriënteren: De leerlingen maken kennis met de poppenspelers, het orkest, de dirigent en de tolken uit de voorstelling. Indien nodig kan je ondertiteling aanzetten.
Onderzoeken: De leerlingen onderzoeken het verhaal van Kleine Neptunus aan de hand van een animatie (zie extra info en bijlage onder het kopje reflectieles). De leerlingen maken kennis met Bianca, die zelf doof is.
Uitvoeren: De leerlingen leren het lied 'Baas van de zee' gebaren.
Evalueren: De leerlingen blikken terug op de les. Hoe ging het? Wat heb je geleerd?
+ extra: meer informatie en ideeën over oceanen - wereldoriëntatie
Les 2
Oriënteren: De leerlingen blikken terug op les 1. Kennen ze de gebaren nog?
We maken een koppeling van gebaren naar de dirigent.
Onderzoek: De leerlingen onderzoeken een gebaar voor een eigen zeedier. De leerlingen onderzoeken de doelwoorden van de voorstelling en de zee middels een kwartetspel.
Uitvoeren: De leerlingen leren het lied 'Baas van de zee' gebaren en zingen
Evalueren: De leerlingen blikken terug op de les. Hoe ging het? Wat heb je geleerd? Is er iets wat je nog wilt herhalen voor de voorstelling?
+ extra: meer informatie en lessen over het orkest Phion
Reflectieles
Deze les volgt na de voorstelling. In de les wordt er gereflecteerd op het bezoek aan de voorstelling en vind je onder andere een beeldende opdracht met zeedieren