Phion
Het orkest van Gelderland & Overijssel bij jou in de klas
lesson plan

Voorbereidende informatie Instrumenten Expeditie Phion

A lesson plan by Phion

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Wat leuk dat jij binnenkort een presentatie over jouw instrument gaat geven aan een groep leerlingen. Wij hebben speciaal voor jouw instrument een korte presentatie ontwikkeld die je kan gebruiken tijdens deze kennismaking met jouw instrument. De presentatie is bedoeld om jou handvatten te bieden, maar het belangrijkste is dat jij de leiding neemt. Het is een steuntje in de rug om jou te helpen jouw instrument zo goed mogelijk te presenteren in ongeveer 20 minuten. 

Voorkennis
De leerlingen hebben al een voorbereidende les over verschillende orkesten en instrumentgroepen gehad. Deze les vind je hier:  
Wat is het doel van de presentatie?
Het belangrijkste is dat de leerlingen kennismaken met het instrument. Wat is het? Hoe ziet het eruit? Waar is het van gemaakt? En als allerbelangrijkste: hoe klinkt het en hoe krijg je er geluid uit?
Aan het eind van de presentatie weten de leerlingen het antwoord op bovenstaande vragen en hebben ze een toon gespeeld op het instrument.

Om goed te weten hoe de presentatie in elkaar zit vind je in deze informatiebrief alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Kom je er alsnog niet uit? Vraag dan een lid van jouw vereniging om hulp of stuur een mailtje naar educatie@phion.nl 
Het openen van de presentatie
Open deze link in een nieuw tabblad. Je komt dan in de mappenstructuur van de expeditie. Ga naar jouw instrumentgroep en open vervolgens de presentatie van jouw instrument. Hieronder vind je meer relevante informatie.
Zodra je jouw presentatie hebt geopend vind je een overzicht van alle slides met daarbij de toelichting die je ook vindt in de notitie-icoontjes. Het is handig om dit door te lezen alvorens je op start les drukt. Deze info kan je ook tijdens de presentatie weer terugvinden door op het notitie-icoon rechts onderin te klikken.

Hotspots
Hotspots zijn rondjes die je op de slides vindt. Door op deze hotspots te klikken verschijnt er extra informatie of vragen. 
Benodigdheden:
  • Je eigen instrument
  • Digibord met geluid.
  • Een probeerinstrument van jouw vereniging (evt). 
  • Een lessenaar en eigen bladmuziek, maar uit je hoofd spelen mag ook. 
  • Eventueel een standaard om jouw instrument op te zetten.
Heb je geen digibord? Gebruik dan een ander scherm of laptop met goedwerkend geluid of externe boxen. 
Opbouw presentatie
Elke presentatie bestaat uit verschilende slides die je helpen de informatie zo goed mogelijk uit te leggen.

In het kort bestaat elke presentatie uit:
  • Wat zit er in de koffer?
  • Wat voor soort instrument is het?
  • Hoe klinkt het instrument?
  • Hoe krijg je er geluid uit?
  • Zelf proberen.
  • Hoe vond je dit instrument?
  • Eventueel een leuke wetenswaardigheid of een andersoortig interactief element. 
Hieronder vind je over enkele van deze onderwerpen wat extra toelichting. 
Hoe klinkt het instrument?
In elke presentatie hebben we een video toegevoegd met daarbij een opname van het instrument. We willen je adviseren om dit als back-up te gebruiken. Het is voor de leerlingen natuurlijk vele malen leuker om jou zelf te horen spelen en het gevoel van een live-instrument in hun klas te ervaren. 
Mocht je je hier echt niet prettig bij voelen kan je gebruik maken van het fimpje.

Je weet wanneer je van je moet laten horen wanneer je het icoontje met het oor in de slide ziet staan.
Zelf proberen
Onder zelf proberen verstaan we dat de leerlingen gaan proberen om in ieder geval een toon uit het instrument te krijgen. In de gele notitie-icoontjes vind je tips om jou en de leerlingen extra op weg te helpen om dit te laten slagen. Maar: bij de ene leerling zal dit makkelijker gaan dan de andere. Mocht het toch niet lukken geef dan ook vooral aan dat dat helemaal niet erg is. Ze zullen ook nog andere instrumenten gaan proberen en hierbij lukt het misschien wel. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan de beurt komt is het fijn als je maximaal 8 leerlingen tegelijk in je groepje hebt. Het kan dus zijn dat je in een middag 4 of 5 keer hetzelfde verhaal vertelt aan wisselende groepjes.

Lukt het niet om met kleine groepjes te werken en sta je voor een klas tegelijkertijd? Zorg er dan voor dat er altijd een leerkracht aanwezig is om te helpen met het houden van orde. Het is ook fijn als je van tevoren even de kans krijgt om te oefenen met het digibord. Vraag hiervoor hulp van de school zelf.
Hoe vond je dit instrument?
Het kan zijn dat er meer leden van jouw vereniging langskomen met hun instrument. Dit kan op dezelfde dag zijn, maar ook verspreid over meerdere weken. Daarom hebben we een document ontwikkeld waarop leerlingen per instrument kunnen aangeven wat ze ervan vonden. Dit document hebben ze al gekregen tijdens de voorbereidende les over de verschillende orkesten.  

Document
Document
Extra werkbladen
Wanneer je met een grote groep werkt kan het zijn dat leerlingen langer moeten wachten. Vaak vinden leerlingen het leuk om naar hun klasgenoten te kijken en betrek ze er dan ook vooral bij. Indien dit niet het geval is kan je de leerlingen een extra werkblad geven. Je kan hiervoor de werkbladen gebruiken die hiernaast staan. Je kan deze laten printen door de leerkracht. Stem de extra opdracht van jouw keuze af met de andere mensen van je vereniging. 
Document
Soorten opdrachten en gebruik van devices
In veel klassen zijn er devices zoals tablets beschikbaar waarop leerlingen interactief kunnen deelnemen. In deze presentatie zou je hier ook gebruik van kunnen maken. Maar! Dit is absoluut geen must. Veel vragen kan je ook gewoon klassikaal behandelen door leerlingen hun vingers te laten opsteken. 

De uitzondering op dit geheel is een sleepvraag. Deze vind je in de presentaties over de klarinet, hoorn, trompet, tuba en beide presentaties over het slagwerk. De bedoeling is dat de juiste plaatjes of stellingen naar de juiste plek worden gesleept. Mocht je er zelf niet uitkomen kan je een leerling vragen hierbij te helpen. Die vinden dit maar al te leuk!

Vragen en/of opmerkingen
Tenslotte zijn we natuurlijk ontzettend blij dat jij met onze presentatie aan de slag gaat. Gedurende een proces kunnen we de presentaties nog altijd aanscherpen, dus mocht je vragen, feedback of opmerkingen hebben? Stuur dan een mailtje naar educatie@phion.nl
Mocht je er enthousiast van worden, dan horen we dat natuurlijk ook heel graag!

We wensen je heel erg veel plezier en succes!

Met vriendelijke groet,
Carlijn de Lange, Doremiek Lamain, Monique Wijnker en Eva Wilgers
Team Educatie & Innovatie Phion