Phion
Het orkest van Gelderland & Overijssel bij jou in de klas
lesson plan

Fanny & Nannerl Take Over! - lesplan

A lesson plan by Phion

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Wat leuk dat je binnenkort met jouw klas naar het schoolconcert Fanny & Nannerl take over komt! Alle informatie over de voorbereiding op dit bezoek vind je in dit lesplan. Het doorlezen hiervan neemt ongeveer 10 minuten in beslag. 

Algemene Informatie

Fanny & Nannerl take over! is een interactieve schoolvoorstelling voor groep 5 t/m 8. De leerlingen zijn onderdeel van de voorstelling. Het is dus van belang dat de leerlingen goed worden voorbereid op het concert. In dit lesplan vind je alle informatie die je nodig hebt om jullie bezoek voor te bereiden. 

LET OP!
Gezien de voorstelling vaak wordt gespeeld, werken we met twee verschillende casts. Er bestaan twee versies van het lespakket: één met de ene actrice en één met de andere. Let goed op dat je het juiste lespakket gebruikt! Het zou zonde zijn als de leerlingen per ongeluk kennismaken met de verkeerde Fanny. We proberen dit zo goed mogelijk te communiceren.


Kom je naar de voorstelling op:
- 8 april in Hengelo
- 9 april in Nijmegen
- 10 april in Zwolle
- 15 april in Barneveld
- 16 april in Deventer

Dan ziet Fanny er zo uit:
Kom je naar de voorstelling op:
- 20 maart in Arnhem
- 1 of 2 april in Apeldoorn
- 3 april in Enschede

Dan ziet Fanny er zo uit:

Praktische informatie

De leerlingen zijn een essentieel onderdeel van het laten slagen van de voorstelling. Hoe beter de leerlingen zijn voorbereid, hoe meer ze kunnen loslaten en kunnen opgaan in het verhaal. Ook de beleving van het samen met een symfonieorkest én andere kinderen muziek maken zal groter zijn!
 
De lessen zijn in LessonUp gemaakt en zijn als volgt opgebouwd:
  • 4 voorbereidende lessen: hierin maken de leerlingen kennis met het verhaal en worden de activiteiten uit de voorstelling aangeleerd. Dit gebeurt veel door middel van video's en interactieve vragen.
  • Generale repetitie: in deze 'les' vind je de drie liedjes die de leerlingen moeten kennen voor de voorstelling achter elkaar. Handig om te gebruiken als je even tussendoor wilt oefenen in bijvoorbeeld een pauze.
  • Reflectieles: een terugblik op de voorstelling en de voorbereidende lessen.
Uiteraard is het lespakket gestoeld op de kerndoelen kunstzinnige orientatie voor PO.

Notitie: Onderin de slide kun je op 'notitie' klikken. Op deze notities/geeltjes staat informatie voor de leerkracht over de desbetreffende slide.
Hotspot: Op de slides zie je 'rondjes' staan. Klik op deze rondjes om de tekst uit te klappen. Deze tekst kun je gebaren en voorlezen aan de leerlingen.

Het verhaal

Ken je dat? Dat je oudere broer of zus alles mag? Of dat je kleine broertje of zusje altijd het schattigst wordt gevonden? Bloedirritant! Zo denken Nannerl (spreek uit Nannerel) Mozart en Fanny Mendelssohn daarover. Zij maken net zulke mooie muziek als hun broertjes en toch krijgen die jongens alle aandacht. Vandaag komt daar verandering in!
 
Fanny & Nannerl met live orkest hun favoriete playlist horen en nemen ons mee op reis door hun lievelingsmuziek. Langs nieuwe, onbekende werelden gaan we met hen op avontuur. In een visuele trip met live videobeelden, opzwepende ritmes en prachtige melodieën zorgen Fanny en Nannerl ervoor dat je oren wijdopen worden gezet. En het mooiste is: het publiek klapt, zingt en swingt mee! Een Take Over om nooit meer te vergeten.

OVerzicht van de lessen

Les 1
In les 1 maken de leerlingen kennis met Fanny Mendelssohn, de hoofdpersoon. Daarnaast maken de leerlingen kennis met het orkest. De bodypercussie van het eerste lied Zoef Boem Knal Knetter wordt aangeleerd, evenals het refrein van dit lied. 

Les 2
Het lied Zoef Boem Knal Knetter wordt kort herhaald en de leerlingen leren ook de coupletten van het lied zingen. Daarnaast leren ze ook het lied Dit is de toekomst zingen. De leerlingen maken kennis met de strijkinstrumenten uit het orkest.

Les 3
In les 3 leren de leerlingen de bewegingen en de yell (ritme) van Dit is de toekomst. Daarnaast leren de leerlingen over de hout- en koperblazers. Fanny vertelt dat iedereen kan componeren! De leerlingen maken kennis met componeren met een eenvoudige opdracht.
let op: bij deze les hoort een werkblad (zie hieronder bij bijlagen)

Les 4
De leerlingen leren het derde lied van de voorstelling: We gaan op tour! Daarnaast leren de leerlingen over het slagwerk en het theaterbezoek. De leerlingen maken in groepjes van ca. 5 leerlingen hun eigen compositie. 
let op: gebruik hetzelfde werkblad uit les 3

extra info componeeropracht
  • De componeeropdracht is gemaakt op het ontwerpprincipe van het creatief proces model. Dit om zo de creativiteit van de leerlingen zoveel mogelijk te stimuleren, maar ook om handvatten te geven om aan de slag te gaan met een creatieve opdracht. Het creatief proces model bestaat uit 4 fases: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren, presenteren/reflecteren. In de lessen nemen we je stap voor stap mee. 
  • Je kunt in les 4 kiezen voor optie A of voor optie B. Optie A is de eenvoudigere opdracht om een compositie te maken met de stem en/of alledaagse materialen uit de klas. Wil je een extra uitdaging? Kies dan voor optie B: de geluiden daadwerkelijk vertalen naar muziekinstrumenten. 
  • We zouden het erg leuk vinden als jullie je composities met ons willen delen. Leg alle composities van de klas naast elkaar en maak een foto of deel zelfs een filmpje. Stuur deze naar ons op: educatie@phion.nl
    Wie weet zie je jullie compositie terug op de website van Anne-Maartje - Componist des Vaderlands én hoor je jullie compositie terug in de voorstelling!

Generale repetitie
De drie liedjes Zoef Boem Knal Knetter, Dit is de toekomst en We gaan op tour! achter elkaar. 

Reflectieles
De reflectieles is bedoeld voor ná de voorstelling. Hierin kijk je met de leerlingen terug op de voorstelling en de voorbereidende lessen. Je reflecteert hier ook inhoudelijk op het thema van de voorstelling.

BijlageN

  • Liedteksten
  • Werkblad - Maak je eigen compositie
    Tip: Dubbelzijdig printen, liefst in kleur, 1x per groepje
Document
Document

Contact

Wij wensen jullie veel plezier met de voorbereiding en hopen dat jouw leerlingen een mooie ervaring opdoen bij de voorstelling Fanny & Nannerl Take over! 
Mochten jullie nog vragen hebben, schroom dan niet een mailtje te sturen naar: educatie@phion.nl

Tot in de concertzaal!

Hartelijke groet,
Carlijn de Lange, Doremiek Lamain, Monique Wijnker en Eva Wilgers
Team Educatie & Interactie Phion