Respect Foundation
Week van Respect

MBO - Gouden Weken les 5 (van 6)

1 / 7
next
Slide 1: Slide
MentorlesMBOStudiejaar 1-4

This lesson contains 7 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Groepsdynamiek les 5: PERFORMEN. Een docent heeft vertrouwen in al zijn studenten en straalt dat uit naar de groep en collega’s. Een docent grijpt meteen in als er iets aan de hand is. Dit doet hij/zij op een persoonlijke en positieve manier. Als docent oordeel je niet, maar probeer je uit te zoeken wat er aan de hand is en waarom iets gebeurt. Daarna ga je samen met je studenten op zoek naar een oplossing. Het geven van complimenten is belangrijk. Nu je in je mentorboek zo langzamerhand bij elkaar aan het puzzelen bent waar iedereen goed in is, wordt het tijd dit te benoemen. Als je laat merken dat je weet wat iedereen kan en dat je hoge verwachtingen hebt, voelt de groep zich gezien en gewaardeerd. Valkuil docent les 5: lastige situaties en conflicten te lang laten doorsudderen. Tip: Als je merkt dat je zelf écht niet klikt met bepaalde studenten dan bespreek je dit met collega’s. Wie klikt er wel met deze student? Wie kan er helpen? Het is jouw verantwoordelijkheid dit te regelen.

Instructions

Burgerschap
Met deze les werk je actief aan de sociaal-maatschappelijke dimensie.

Bijlagen
In de bijlage vind je de uitgebreide instructie en achtergrond van de 6 lessen Groepsdynamiek.

Instructions

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Iedereen loopt soms tegen problemen aan, niet alleen jij als docent, maar ook je studenten. Niet voor niets behoort 'probleemoplossend vermogen' tot de  21st century skills.
Het is dus enorm leerzaam te oefenen met het aanpakken en oplossen van problemen. Daar gaan de studenten in deze les in groepen mee aan de slag!

Slide 2 - Slide

Deze opdracht gaat over groepsresultaten. Bespreek dat iedereen andere talenten heeft en dat het bij groepsopdrachten belangrijk is om een goede mix van talenten te maken.

Slide 3 - Slide

Bedenk klassikaal een aantal problemen waar een oplossing voor moet worden gezocht. Dit kunnen issues zijn in school, de buurt of grotere wereldproblemen zoals, de ‘plastic soup’ in de oceanen.

Tip: je kunt dit onderwerp ook zelf van te voren vaststellen. Dan kun je sneller aan de slag en ben je instaat om een inhoud te bieden die aansluit bij je eigen lesplanning.

Slide 4 - Slide

Optie 1:
De docent maakt vervolgens teams van vier of vijf studenten. Probeer teams te maken waarbij de talenten zo breed mogelijk zijn vertegenwoordigd. Als docent maak je met het maken van de groepjes ook gebruik van wat je zelf al weet van je studenten. Sommige studenten zijn goed in staat om te reflecteren op hun kunnen, andere niet. Bespreek dit achteraf.

Tip: als je zelf groepjes maakt vertel de studenten altijd waarom, benoem de talenten!

 

Optie 2:
Je kunt er ook voor kiezen de studenten zelf te laten zoeken naar medestudenten met een andere top 3. De opdracht is dan: Stel een team van 4 samen met zoveel mogelijk skills, help elkaar! Alle groepjes moeten ongeveer gelijkwaardig zijn.

Slide 5 - Slide

Vul op deze slide de problemen is die de studenten hebben verzonnen. Dit kun je ook los op het bord doen. Elke groep krijgt een probleem om mee aan de slag te gaan.
  1. Probleemanalyse; Wat is er precies aan de hand en waarom?
  2. Een brainstormsessie over mogelijke oplossingen.
  3. Realitycheck; loop de oplossingen kritisch na. 
  4. Werk de beste oplossing uit op A4.

Beschrijf de vier stappen.
Schrijf bij stap vier een aanbeveling!

Slide 6 - Slide

De studenten gaan in de groepjes ieder met één probleem aan de slag. Ze doorlopen 4 stappen om tot een mogelijke oplossing en een aanbeveling te komen (zie slide). Eventueel kun je de tekst op de slide aanpassen aan jouw wensen of de groep!

Slide 7 - Slide

Elke groep bespreekt hun probleem en oplossing. Doe je dat klassikaal even kort, of met een uitgebreide presentatie? Je kunt er van maken wat je wil. Maak je er een weekopdracht van met specifieke onderwerpen, of een korte brainstorm over de rommel in de buurt en aula? Zorg dat de opdracht de juiste aansluiting heeft bij de school, studenten en eventueel je eigen lesplanning. Jij geeft als docent de inhoud aan deze opdracht!