Respect Foundation
Week van Respect

RE-WIND Reflectieopdracht 2: Back to the Future

1 / 8
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 8 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 20 min

Introduction

Naar aanleiding van de voorstelling RE-WIND, aan de slag met verdiepingsopdracht 2: Back to the future Iedereen heeft wel eens zo’n moment gehad waarbij hij dacht: Pffff, had ik dat maar anders gedaan. Met deze opdracht ga je ‘back to the future’ om dit te herstellen! Zo kun je het de volgende keer anders aanpakken.

Instructions

Voorbereiding
Bekijk met je klas de theatervoorstelling RE-WIND en doe de bijbehorende nabespreking en eventueel verwerkingsopdracht 1: Binnenkant, buitenkant. 
Print en kopieer voor deze opdracht het bijbehorende werkblad voor iedere leerling.

Doel
Bij deze opdracht is het doel om samen op zoek te gaan naar een positief alternatief einde voor een schurend vraagstuk uit je verleden. Door met deze opdracht af te sluiten werk je aan actief aan weerbaarheid, positief oplossend denken, verantwoordelijkheid nemen en respect voor jezelf en de ander.

Competenties/vaardigheden
Reflecteren, kwetsbaarheid, integriteit, kritisch denken, inlevingsvermogen, oordeelloos luisteren, zelfanalyse, empathie, probleemoplossend denken, verantwoordelijkheid nemen

Leerdoelen
De leerling...
...leert dat fouten maken mag
...leert dat je mag leren van je fouten
...oefent met zich kwetsbaar opstellen
...oefent met zich inleven in de situatie van de ander
...oefent met probleemoplossend denken
...oefent met verantwoordelijkheid nemen voor eigen beslissingen en acties

Instructions

Worksheets

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Back to the future
Iedereen heeft wel eens zo’n moment gehad waarbij hij dacht: Pffff, had ik dat maar anders gedaan.

Met deze opdracht ga je ‘back to the future’ om dit te herstellen! Zo kun je het de volgende keer anders aanpakken.

Slide 2 - Slide

Introductie - RE-WIND

In de voorstelling RE-WIND wordt er letterlijk steeds teruggespoeld. Boy kan steeds opnieuw in een situatie gaan en een andere strategie proberen.
DAT zou handig zijn!

Bespreek met de klas hoe dat zou zijn? Wat zou je (met het oog op de voorstelling) zelf ook graag doen? En zijn er andere situaties te bedenken dat dit leuk, belabgrijk of handig zou zijn?

Let op: Het gesprek kan een wending nemen die niet persee met herstelgedrag te maken heeft. Dat is prima! Terug gaan in de tijd om een toets beter te doen kan ook handig zijn.

Sluit het gesprek af door terug te keren naar gedrag. Je doet soms iets waarvan je later denkt.. dat is niet zo leuk van mezelf. Dat doen we allemaal! Boy en Gina deden dat beide ook in de voorstelling. Wie kan nog vertellen hoe?

Optioneel: Geef als docent een persoonlijk voorbeeld: vertel iets wat je hebt gedaan waar je misschien later spijt van had. Misschien was het een iets te scherpe opmerking, of iets wat je hebt gedaan waardoor een ander in de problemen is gekomen. Voer een gesprek met je klas over wat je anders had kunnen doen of deel hoe je het, achteraf gezien, anders had willen doen.


Slide 3 - Slide

Stap 1 Individueel
Iedere leerling kiest een moment uit je eigen geschiedenis wat je achteraf liever anders had aangepakt. Maak aantekeningen om het straks goed te kunnen uitleggen aan een klasgenoot.

Slide 4 - Slide

Stap 2 - In duo’s
Maak duo's. Vertel elkaar om de beurt over je situatie/gebeurtenis. Het is de truc om zo oordeelloos mogelijk te luisteren naar de ander! Dat betekent: niet lachen en niet direct een reactie geven.
Interview elkaar over de situatie. Stel elkaar de volgende vragen en noteer het antwoord van de ander:
  • Wat gebeurde er precies?
  • Wat deed/dacht je?
  • Wanneer dacht je ‘Oeps, dit heb ik mis!’?
  • Wat gebeurde er toen?




Slide 5 - Slide

Stap 3 In duo's
Klaar? Dan is het nu tijd voor de tijdmachine! Samen verzin je twee alternatieve, realistische en natuurlijk positieve (re)acties op hoe je in die situatie had kunnen reageren.

Let op: Bewaak hierbij eveneens de sfeer van de groep. Het is vooral belangrijk dat ze positieve alternatieve reacties en acties bedenken!

Slide 6 - Slide

Stap 4 - Uitwisselen in viertallen
Vertel nu een ander tweetal de verhalen met de nieuwe eindes. Bespreek of het lastig is om dit in het echt ook te realiseren. Welke optie vinden jullie het meest realistisch? Zouden jullie dat alle vier op deze manier doen of zijn er ook nog andere ideeën? Neem elkaar serieus in dit gesprek!

Let op: Het kan op dit moment in de opdracht onrustig worden in de klas omdat ze van veilig tweetal naar viertal gaan en daar soms wat gegiebel en letterlijke beweging bij komt kijken. Bedenk van tevoren hoeveel ruimte je hierin wil toestaan.

Slide 7 - Slide

Klassikale reflectie: Hoe was het?
Reflecteer nu met de klas op deze opdracht. Doe dit aan de hand van de onderstaande vragen:

  • Was het lastig om een verhaal/gebeurtenis van jezelf te delen waar je zelf misschien niet zo trots op bent?
  • Sta je zelf vaker stil bij hoe een situatie anders had kunnen aanpakken?
  • Hoe was het om hier aandacht aan te besteden in de klas?
  • Wie is er tot nieuwe inzichten gekomen?
  • Vond je de verhalen van je klasgenoten herkenbaar?

Slide 8 - Slide

Back to the future
Elke dag is weer een nieuwe kans is om de juiste keuzes te maken. Fouten maken gebeurt, bij iedereen en altijd. Het gaat er om wat je er vervolgens mee doet!