Respect Foundation
Week van Respect

SBO - Jij bent uniek! - Middenbouw

1 / 14
next
Slide 1: Slide
BurgerschapCulturele en kunstzinnige vorming+2Speciaal Onderwijs

This lesson contains 14 slides, with text slides.

Introduction

Jij bent uniek! In jouw klas is iedereen anders. Ieder is zijn eigen unieke ‘ik’. Leuk is dat, want stel je voor dat we allemaal hetzelfde zijn… Dát zou een saaie boel worden! Jij bent jij en dat maakt je zo leuk. Maar welke onderdelen maken nou dat jij zo uniek bent?

Instructions

Wat gaan we doen?
We gaan in deze les zichtbaar maken dat iedereen anders is. Wat voor leuke dingen maken jou allemaal bijzonder? En hoe zit dat bij je klasgenootjes? Waar ben jij goed in? En wat vind je moeilijk?
We gaan aan de slag met een woordspin. We gaan samen een aantal vragen beantwoorden. De vragen gaan over jezelf, dus die mag je dan ook zelf invullen op je werkblad. Hoe gaat jouw werkblad eruit zien? Welke ingrediënten maken jou zo speciaal en in welke samenstelling?

Doel van de les
Met deze activiteit maak je op een leuke manier duidelijk dat iedereen anders is. Jouw klas is een brede MIX aan persoonlijkheden!

Werkvormen
Klassikale brainstorm, individueel woordspin maken, kleuren, klassikale nabespreking, zelfreflectie

Benodigdheden/ voorbereiding
Iedere leerling heeft het werkblad nodig. Deze staat in de bijlage.
- Woordspin-werkblad
- Een pen/ potlood per leerling
- Kleurpotloden/ stiften

Kennis/competenties/vaardigheden
Bewustwording, zelfbewustzijn, empathie, zelfkennis.

Leerdoelen
De leerlingen worden zich bewust van…
…de eigen behoeftes, verlangens en kwaliteiten.
…hoe zichzelf schriftelijk te vangen in een aantal woorden.
…het belang van delen wie jij bent.
…de diversiteit binnen een groep.
…dat iedereen anders is.

Burgerschapsdomeinen
Deze les sluit aan bij de burgerschapsdomeinen:
Identiteit, denk- en handelwijze.

Instructions

Worksheets

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Klassikaal intro

In jouw klas is iedereen anders. Ieder is zijn eigen unieke ‘ik’. Leuk is dat, want stel je voor dat we allemaal hetzelfde zijn…
Dát zou een saaie boel worden! Jij bent jij en dat maakt je zo leuk. Maar welke onderdelen maken nou dat jij zo uniek bent?

Slide 2 - Slide

Wat gaan we doen?

Klassikale uitleg
We gaan in deze les zichtbaar maken dat iedereen anders is. Wat voor leuke dingen maken jou allemaal bijzonder? En hoe zit dat bij je klasgenootjes? Waar ben jij goed in? En wat vind je moeilijk?

Zo meteen gaan we aan de slag met een werkblad. We gaan samen een aantal vragen beantwoorden. De vragen gaan over jezelf, dus die mag je dan ook zelf invullen op het blad. Er is geen goed of fout. Al jouw antwoorden zijn dus goed!

Slide 3 - Slide

Aan de slag! [Klassikaal]

Deel de werkbladen uit.
Iedere leerling begint met het schrijven van z'n naam in het middenvak boven het poppetje.

Lees straks de vier vragen per vraag klassikaal voor. De leerlingen schrijven de antwoorden individueel op in de vakjes op hun eigen werkblad.

Let op! Het gaat er niet om dat ze het antwoord klassikaal gaan bespreken.  Dit is een individuele opdracht. Aan het eind gaan we de werkbladen samen bekijken.

Slide 4 - Slide

Vraag 1: Wat vind je leuk om te doen?
[klassikaal]

De leerlingen krijgen een paar minuten de tijd om hun antwoord in het eerste vakje te schrijven of tekenen. Minimaal één antwoord, maar meer mag natuurlijk ook.

Het kan van alles zijn: tekenen of kleuren, filmpjes kijken en wat dacht je van naar het zwembad? Wat is nu écht iets wat JIJ heel leuk vindt?

TIP: Als je ervoor kiest om klassikaal voorbeelden te noemen is er een risico dat de leerlingen jouw voorbeelden overnemen. Je zou in dat geval kunnen kiezen voor een eigen voorbeeld op volwassen niveau zoals "Ik hou van koken".

Loop rond om de leerlingen te ondersteunen.

Slide 5 - Slide

Vraag 2: Waar ben je echt goed in?
[klassikaal]

De leerlingen krijgen een paar minuten de tijd om hun antwoord op te schrijven of tekenen. Minimaal één antwoord, maar meer mag natuurlijk ook.

Denk aan dingen op school, maar het kan ook iets buiten school zijn. Misschien is er een spel waarbij je vaak wint of ken jij alle namen van dino's...

Slide 6 - Slide

Vraag 3: Wat vind je moeilijk om te doen? [klassikaal]

De leerlingen krijgen een paar minuten de tijd om hun antwoord op te schrijven of tekenen. Minimaal één antwoord, maar meer mag natuurlijk ook.

Bij deze vraag kun je zelf ook weer een persoonlijk voorbeeld geven. Zo maak je het laagdrempelig en creëer je een sfeer waar je gewoon mag zeggen wat je lastig vindt. Er is geen oordeel. Het is juist hartstikke belangrijk om van jezelf te weten wat je moeilijk vindt.
Iedereen heeft dat. 
Normaliseer dat vooral!

Slide 7 - Slide

Vraag 4: Wat zou je nog willen leren?
[klassikaal]

De laatste vraag!
Vervolgens hebben de leerlingen een paar minuten de tijd om hun antwoord in het vierde vakje te schrijven.'

Wat lijkt je nou écht leuk om nog te leren of te kunnen? Misschien is het wel iets kleins, maar het mag ook iets groots zijn. Denk je wel eens aan een nieuwe hobby of iets wat je gaaf vindt wat een ander kan?

Slide 8 - Slide

Dit ben ik!

De antwoorden op ons blad zijn voor ons allemaal uniek. Misschien zijn er klasgenoten met een aantal dezelfde antwoorden, maar vast niet helemáál.
Er is er maar één zoals jij!
Dat is zo leuk aan jou!

Tip: Gebruik deze les om het woord 'uniek' goed uit te leggen. Misschien kennen jouw leerlingen dit al maar het is een mooi moment om het extra uit te lichten.

Slide 9 - Slide

Poppetje inkleuren

Je hebt allemaal woorden opgeschreven die bij jou passen en horen. Nu is het tijd om ook het poppetje in te kleuren. Wat maakt jou bijzonder en uniek? 
Laat het zien!

Je mag hier helemaal los in gaan, gebruik kleuren die bij je passen of die je mooi vindt. Misschien heb je een bril, maar wil je die helemaal niet op? Dan teken je die niet! Dat mag. Of wil je je nieuwe hobby alvast tekenen? Ga je gang.
Maak er iets 'unieks' van!

Slide 10 - Slide

Nabespreken
Verzamel alle werkbladen op een tafel of hang ze naast elkaar op.

Nu zijn we klaar met onze werkbladen. We leggen ze op een rij en gaan ze allemaal even bekijken en bespreken.

Klassikaal:
Vraag om te beginnen wie iets wil vertellen over z'n werkblad. Ga met de klas in gesprek over de werkbladen en opdracht en maak gebruik van de volgende vragen:
  • Wie wil er iets vragen over de woorden van de ander?
  • Wie hebben dezelfde woorden?
  • Welke lijken er veel op elkaar?
  • Welke juist niet?
  • Valt er nog iets op?
  • Wie wil er nog iets vertellen/delen?
  • Zijn we allemaal anders?

Slide 11 - Slide

Tot slot...

Sluit de les af met een korte reflectie over de les. Wat vonden de leerlingen ervan en wat hebben ze ervan geleerd?

Er hangen nu allemaal verschillende poppetjes aan de muur. Kijk wat een mooie kleuren allemaal en verschillende woorden. We zijn allemaal anders en dat is juist leuk! Ieder is zijn eigen unieke ‘ik’.

Niet alleen in de klas verschillen jullie van elkaar, maar iedereen in de wereld is zijn unieke ‘ik’ en dat is iets om te waarderen en trots op te zijn! Het zou maar saai zijn als iedereen hetzelfde zou zijn. Dan valt er ook niks nieuws te leren...

DOEN! Hang de resultaten natuurlijk op een mooie plek in de klas of in de school!
Als tentoonstelling voor al deze unieke leerlingen!

TIP: Doe als docententeam ook mee en hang jezelf er tussen! Misschien hebben de leerlingen dat meteen door ;)
Zo ontstaat er verbinding en leren jullie elkaar nóg beter kennen!

Slide 12 - Slide

Jij bent uniek!

Evaluatie invullen?

Slide 13 - Slide

We zijn bij Respect Foundation heel blij met alle reacties, tips en feedback op onze lessen. We zijn altijd op zoek naar verbeterpunten. Vul onderstaande vragenlijst in. Als docent of samen met je klas!

Klik op de link!

Alvast bedankt!
Team Educatie
SBO - Jij bent uniek!

Slide 14 - Slide

This item has no instructions