Herfstdraad - Jamal Ouariachi

Libris Literatuur Prijs 2023 Boektrailer #DeZin
Herfstdraad
Jamal Ouariaghi
1 / 10
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 20 min

Introduction

In Wormmaan is hoofdpersoon Elke, na een tegenvaller op haar werk als zaadveredelaar, vertrokken naar een Waddeneiland. Ze gaat daar werken met een tweeslachtig erwtenras met als doel dit terug te brengen naar zijn wilde kern, terug naar de oorsprong van de erwt. Tijdens deze werkzaamheden komt ze er ook achter dat zij, net als de erwt, gevormd is door de omgeving, door anderen. Hoe kan zij terugkomen naar haar kern? Parallel hieraan worden de surrealistische verhalen van onze voorouders verteld en daaruit blijkt dat de mens sinds zijn bestaan vergelijke obstakels treft.

Items in this lesson

Libris Literatuur Prijs 2023 Boektrailer #DeZin
Herfstdraad
Jamal Ouariaghi

Slide 1 - Slide

Leesbevordering met Beeld en Geluid
Deze omlijsting van de Libris Literatuurprijs is een samenwerking tussen:
Het doel is om lezers, en met name leerlingen van het VO, handreikingen te geven in het kiezen van een boek, het interpreteren van een boek en vooral een mooie ingang te geven om te praten over een boek. Laat je via deze lessen inspireren door beeld (fragmenten) en geluid (via #DeZin) bij het boek. 

Dit is gemaakt door studenten en docenten van de hogeschool Windesheim.

Slide 2 - Slide

Boektrailer #DeZin
Met de boektrailers #DeZin maken we lezers nog scherper bewust van wat taal met je kan doen. Je kunt een boek lezen als een glijbaan waarin je met steeds meer snelheid naar het eindpunt roetsjt. Maar nog mooier is om af en toe stil te staan bij wát je nu eigenlijk leest, hoe de woorden tot je komen, hoe de zinnen gevormd zijn. Wat bracht de schrijver ertoe deze woorden zo achter elkaar te zetten dat jij, als lezer, geraakt wordt door schoonheid, verbazing of misschien wel ergernis.

#DeZin daagt jou uit om op zoek te gaan naar jóuw zin in je boek. Maak daar weer een mooi verhaal van. Zo creëer jij ook een boektrailer #DeZin.
Meer weten? 
Bekijk het hier.

Slide 3 - Slide

Sophie Aalberts is student aan de Lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool Windesheim en las Herfstdraad van Jamal Ouariachi . Zij vertelt over de roman Herfstdraad en de zin die haar intrigeert. 
  
#DeZin: Herfstdraad
F

Slide 4 - Slide

Het verhaal
Een schrijver verhuist met zijn gezin naar een buurt waar men verplicht is deel te nemen aan het sociale programma Het Kruispunt. Het is gestoeld op een antiracistische ideologie en verzorgt onder meer workshops over ‘dekolonisatie van de taal’ en discussieavonden over culturele toe-eigening. Aanvankelijk ondergaat de schrijver het allemaal met geamuseerde welwillendheid. Maar de organisatoren worden steeds onverdraagzamer. Wanneer zijn vrouw, Marokkaanse van afkomst, meer en meer in de ban van het programma raakt, dreigt een echtbreuk en is de maat vol voor de schrijver.

Slide 5 - Slide

De schrijver: Jamal Ouariachi 
Foto: Arnout Hulskamp
Jamal Ouariachi (Amsterdam, 1978) studeerde psychologie en debuteerde in 2010 met De vernietiging van Prosper Morèl. Zijn verhaal ‘Zopor’ verscheen in Agents-Provocateurs: 20 onder 35, een bloemlezing van de twintig origineelste jonge schrijvers van dit moment. Daarnaast schreef hij spraakmakende verhalen, artikelen en polemieken in onder meer nrc.next, HP/De Tijd en Knack Focus. 

Slide 6 - Slide

In zijn roman levert Jamal Ouariachi kritiek op nationalistisch rechts en woke links. In dit fragment is Jamal te gast bij de talkshow M. Ter introductie wordt een video getoond waarin aan de hand van voorbeelden en nieuwsberichten een uitleg over woke wordt gegeven.  
Wat houdt woke in?
Bron: M- KRO-NCRV - 2022

Slide 7 - Slide

Inclusieve samenleving 
Een belangrijk thema in de roman 'Herfstdraad' is het aanpassen van de cultuur aan anderen en het creëren van een inclusieve samenleving. In Nederland is er een groep mensen, voornamelijk 'witte mannen', dat zich in een hoekje gedrukt voelt en het gevoel heeft dat er steeds minder ruimte is voor de Nederlandse cultuur. In het volgende fragment benoemt een man dat hij vindt dat minderheden het land overnemen. 
Bron: Ajouad: De witte man - NTR - 2021
Tekst
Foto: Greg Rosenk 

Slide 8 - Slide

Om over na te denken
Wij leven in Nederland in een multiculturele samenleving. Dit betekent dat er veel culturen en dus ook veel waarden en normen samen komen. Discrimineren en minderheden kwetsen is natuurlijk altijd verkeerd. 

Maar in hoeverre kun je met iedereen rekening houden? Tot waar moet de Nederlandse cultuur aangepast worden en wanneer gaat dit te ver?

    
Foto: Markus Spiske

Slide 9 - Slide

Meer fragmenten?
Kijk op beeldengeluidopschool.nl

Slide 10 - Slide