Last - Ellen Ombre

Libris Literatuur Prijs 2023 Boektrailer #DeZin
Last
Ellen Ombre
1 / 10
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 20 min

Introduction

Als kind groeit Lot op in het Suriname van de jaren 1950. Dankzij haar vader groeit haar interesse in haar afkomst, die te herleiden is naar de stichting van de Jodensavanne in de zeventiende eeuw. Uit relaties tussen Sefardische plantagehouders en tot slaaf gemaakte Afrikanen ontstond hier een nieuwe bevolkingsgroep: de 'Negerjoden'. Waar het Lots vader het tot aan zijn dood niet lukte om antwoorden te vinden op zijn vragen rondom het ontstaan van het jodendom in Suriname, probeert Lot als volwassen vrouw de zoektocht van haar vader voort te zetten. Tegelijkertijd wordt ook duidelijk hoe haar geschiedenis een rol speelt in haar ontwikkeling van kind tot vrouw.

Items in this lesson

Libris Literatuur Prijs 2023 Boektrailer #DeZin
Last
Ellen Ombre

Slide 1 - Slide

Leesbevordering met Beeld en Geluid
Deze omlijsting van de Libris Literatuurprijs is een samenwerking tussen:
Het doel is om lezers, en met name leerlingen van het VO, handreikingen te geven in het kiezen van een boek, het interpreteren van een boek en vooral een mooie ingang te geven om te praten over een boek. Laat je via deze lessen inspireren door beeld (fragmenten) en geluid (via #DeZin) bij het boek. 

Dit is gemaakt door studenten en docenten van de hogeschool Windesheim.

Slide 2 - Slide

Boektrailer #DeZin
Met de boektrailers #DeZin maken we lezers nog scherper bewust van wat taal met je kan doen. Je kunt een boek lezen als een glijbaan waarin je met steeds meer snelheid naar het eindpunt roetsjt. Maar nog mooier is om af en toe stil te staan bij wát je nu eigenlijk leest, hoe de woorden tot je komen, hoe de zinnen gevormd zijn. Wat bracht de schrijver ertoe deze woorden zo achter elkaar te zetten dat jij, als lezer, geraakt wordt door schoonheid, verbazing of misschien wel ergernis.

#DeZin daagt jou uit om op zoek te gaan naar jóuw zin in je boek. Maak daar weer een mooi verhaal van. Zo creëer jij ook een boektrailer #DeZin.
Meer weten? 
Bekijk het hier.

Slide 3 - Slide

Marcel Scheffer is docent Nederlands aan de Hogeschool Windesheim en las Last van Ellen Ombre. Hij vertelt over een zin uit deze roman die hem intrigeert. 
  
#De Zin: Last

Slide 4 - Slide

Het verhaal
Als kind groeit Lot op in het Suriname van de jaren 1950. Dankzij haar vader groeit haar interesse in haar afkomst, die te herleiden is naar de stichting van de Jodensavanne in de zeventiende eeuw. Uit relaties tussen Sefardische plantagehouders en tot slaaf gemaakte Afrikanen ontstond hier een nieuwe bevolkingsgroep: de 'Negerjoden'. Waar het Lots vader het tot aan zijn dood niet lukte om antwoorden te vinden op zijn vragen rondom het ontstaan van het Jodendom in Suriname, probeert Lot als volwassen vrouw de zoektocht van haar vader voort te zetten. Tegelijkertijd wordt ook duidelijk hoe haar geschiedenis een rol speelt in haar ontwikkeling van kind tot vrouw.

Slide 5 - Slide

De schrijver: Ellen Ombre
Ellen Ombre (Paramaribo, 1948) is een schrijfster die in 1992 debuteerde met de verhalenbundel Maalstroom. In 2004, na nog een tweetal verhalenbundels en een reisverhaal te hebben uitgebracht, verscheen de roman Negerjood uit moederland. Inmiddels heeft Ombre met Last haar derde roman afgeleverd.
Foto: Duy Quoc Vo

Slide 6 - Slide

Een groot gedeelte van Last speelt zich af in de jaren 1950 in Suriname. Hoe zag het land er destijds uit? Wat gebeurde er? Het programma Andere Tijden besteedde in 2015 en 2016 aandacht aan het land vanwege de viering van 40 jaar onafhankelijkheid. (Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland.) In deze aflevering komen meerdere Surinamers aan het woord die terugblikken op de tijd na de Tweede Wereldoorlog. Ook krijgen we beelden van destijds te zien.
Het Suriname van de jaren 1950
Bron: ANDERE Tijden -  Leven in Koloniaal Suriname, 
17 november 2015

Slide 7 - Slide

In gesprek met Ellen Ombre
In 2001, nog voor de publicatie van haar eerste roman, was Ellen Ombre te gast bij interviewster en presentator Annemiek Schrijver. In het gesprek gaat de schrijfster onder meer in op thema's die ook in Last naar voren komen: als kind verhuizen van Suriname naar Nederland en wat dit betekent voor de persoonsvorming, de rol van ouders en de gevolgen van de slavernij.
Bron: MENS - 11 februari 2001

Slide 8 - Slide

Om over na te denken
In Last gaat de hoofdpersoon op zoek naar nieuwe feiten over het ontstaan van de Jodensavanne in Suriname.

Wat zijn voor jou redenen om je wel of niet te verdiepen in de geschiedenis van je voorouders?





Slide 9 - Slide

Meer fragmenten?
Kijk op beeldengeluidopschool.nl

Slide 10 - Slide