Babyboomers:
Geboren tijdens (en vooral na) WOII. Heeft iemand enig idee waarom er na de oorlog heel veel kinderen werden geboren?
De Babyboomers groeiden op in een tijd van wederopbouw en goede welvaart. Omdat zij met veel waren, hebben zij veel veranderd (muziek, flower power, kerkelijke ontzuiling, vrouwenemancipatie).
Deze generatie is nu (grotendeels) met pensioen. De meesten hebben hun leven lang slechts één werkgever gehad: daar hebben ze altijd hard en veel gewerkt en zij hechtten veel waarde aan hiërarchie.
Generatie X:
Opgegroeid in een autoritair systeem: 'armpjes over elkaar en luisteren'. Toen deze generatie oud genoeg was om aan het werk te gaan, heerste er een grote economische crisis, met massale jeugdwerkloosheid als gevolg. Deze generatie heeft destijds heel hard moeten werken om bijvoorbeeld een woning te bemachtigen en een gezin te kunnen stichten.
Ook deze generatie is erg loyaal aan de werkgever en gaat niet gauw elders solliciteren. Wel zijn ze wat behoudend (ouderwets) en houden ze graag vast aan oude, bekende patronen.
Pragmatische generatie:
Vooral de kinderen van de Babyboomers. Deze generatie kreeg voor het eerst een relatief 'vrije' opvoeding. Zij groeiden op in een maatschappij met veel welvaart. Deze generatie is over het algemeen hoger opgeleid dan de vorige generaties en kreeg veel kansen. Deze generatie is vooral op zichzelf en zelfontwikkeling gericht.
Generatie Y:
Ook wel bekend als Millennials. Opgegroeid in hoge welvaart, het informatietijdperk en sterk individualistische maatschappij. Relatief hoogopgeleid en kregen veel aandacht van hun ouders: 'Volg je hart!' en 'The sky is the limit!' Veel jongeren kunnen echter niet voldoen aan de hoge verwachtingen hebben moeite om zich staande te houden in de maatschappij.
Deze generatie is vooral creatief, innovatief en flexibel. Authentiek, kritisch en ambitieus. Ze zijn in werk vooral gericht op dat wat ze leuk vinden, op impact maken en persoonlijke ontwikkeling. Deze generatie worstelt met de stap naar volwassenheid en het maken van moeilijke keuzes: huis kopen, kinderen krijgen, etc.
Generatie Z:
Digital Natives: volledig opgegroeid in het digitale tijdperk, maar ook in onzekerheid en dreiging: economische crisis, klimaat, terrorisme, Corona, etc. Zij realiseren zich dat niet alles mogelijk is en dat ze (materieel) niet beter gaan krijgen dan hun ouders.
Opgegroeid in een globaliserende wereld. Omgevingsbewust, kosmopolitisch, zeer ondernemend een veel multitasken: netslix, muziek, huiswerk, appen, eten, etc. Meer geïnteresseerd in politiek dan vorige generaties. Diversiteit en duurzaamheid zijn voor Gen Z de norm.
Ze zijn flexibel, hard werkend, mondig, rationeel en intuïtief. Ze durven ongewone vragen te stellen. Valkuilen zijn afhankelijkheid, kwetsbaarheid, onzekerheid, snel verveeld zijn en het hebben van een korte spanningsboog. Zij vinden vrijheid, langetermijndenken en financiële- en baanzekerheid erg belangrijk.