Bijzondere overstap: Annemarie (27) uit Geesteren gaat van vissen naar droogbloemen
GEESTEREN – Stilzitten in coronatijd is niks voor Annemarie Oude Kotte (27). In een opwelling begon de mede-eigenaar van De Broekbeke Visvijvers met het maken van droogboeketten in het horecagedeelte van de zaak. Die verkoopt ze online en het loopt storm.
„Het is echt ongelooflijk. De bestellingen stromen de hele dag door binnen.” Annemarie Oude Kotte weet niet wat haar overkomt. „Een aantal droogboeketten probeer ik op voorraad te maken maar daar heb ik amper tijd voor.” Niet dat ze dat erg vindt, integendeel. Normaal gesproken is ze heer en meester in de keuken van De Broekbeke. Totdat de horeca vanwege corona moest sluiten.
Slide 2 - Slide
Spannende keuze
Gelijk draaide haar ondernemersgeest op volle toeren. „Samen met mijn man Martijn was ik voor het restaurant op inkoop bij een groothandel”, vertelt ze over het ontstaan van haar nieuwe bedrijf La Florista. „Daar zag ik droogbloemen. Ook op de sociale media kwam ik steeds vaker droogboeketten en kransen tegen. Ik besloot een aantal kransen te maken die ik via Facebook wilde verkopen. Maar ja, dan moet je eerst investeren dus kocht ik voor 500 euro in. Spannend, vond ik dat. Ik investeerde in iets waarvan ik niet eens wist hoe het zou lopen.”
In het horecagedeelte van De Broekbeke maakt forel nu tijdelijk plaats voor flora. Annemarie heeft daar haar droogbloemenatelier. Binnen een mum van tijd verkocht ze de kransen. Martijn maakte een webshop voor de online bloemenwinkel. Tegelijkertijd steeg de vraag naar droogboeketten. Ook die kregen een plekje op de website. Het stel ging opnieuw op inkoop.
Slide 3 - Slide
Duizenden euro's tegelijk
Deze keer niet voor het visbedrijf maar voor La Florista. „Ik wilde dezelfde hoeveelheid inkopen. Martijn zei, ‘dat schiet toch niet op, als je het doet moet je het goed doen’.” Dus kocht ze naast meer droogbloemen tevens grote en kleine vaasjes in. Het totaalbedrag: 2000 euro. „Toen kneep ik ’m wel even. Uiteindelijk bedacht ik me dat hoe het ook zou lopen, ik in elk geval iets moois heb gedaan in coronatijd.
Maar ook die voorraad slonk als sneeuw voor de zon en Annemarie bestelde meer, veel meer. „Die blik van Martijn toen er vorige week een vrachtwagen voorreed om pallets af te leveren”, zegt ze. „’Wat is dít nu dan’, vroeg hij verbaasd.”
Slide 4 - Slide
Snel verkocht
Annemarie vervolgt: „Het is allemaal zo weer verkocht. Je merkt dat nu mensen meer thuiswerken en thuis zijn, ze het daar gezellig willen maken. Tuincentra en woonwinkels zijn gesloten dus shoppen ze online. Bovendien zijn droogbloemen duurzaam en ze blijven lang goed. Vanuit het hele land krijg ik bestellingen binnen. Via Facebook, de webshop en Bol.com. Daar zijn we ook bij aangesloten.”
Afhankelijk van de afstand worden de bloemen thuisbezorgd of verstuurd. Omdat dat ook veel tijd kost, maakt Annemarie alleen nog boeketten. Voor de bewerkelijke kransen vond ze een creatieve oplossing: de Homebox. „De Homebox is gevuld met een metalen ring, droogbloemen, een foto van het eindresultaat en een uitgebreide beschrijving”, licht ze toe. „Klanten kunnen hiermee hun eigen krans maken. De reacties zijn enorm positief.”
Slide 5 - Slide
En na corona?
De spontane ingeving blijkt een gouden greep te zijn. Maar wat gebeurt er met La Florista na de lockdown? „Ik zou dan terug gaan naar de keuken. Misschien ga ik er workshops bij geven aan de partners van vissers die hier komen. Hebben zij ook wat te doen. Ik vind de droogbloemen te leuk om op te geven. We zijn er nog niet uit.”
Slide 6 - Slide
Is haar bedrijf tot stand gekomen door factoren uit de interne of externe analyse?
A
Interne
B
Externe
Slide 7 - Quiz
Welke externe factor was dit dan?
Slide 8 - Open question
Van welke groeistrategie heeft ze gebruik gemaakt?
A
marktpenetratie
B
marktontwikkeling
C
productontwikkeling
D
diversificatie
Slide 9 - Quiz
Van welke marktbenaderingsstrategie maakt ze gebruik?