Introduction
HET VERHAAL VAN #TAGGED
Wat deed de 14-jarige Elise op een uit de hand gelopen feestje? Wat zij die avond op Instagram, Facebook en YouTube plaatst, gaat een eigen leven leiden. Ze verliest de controle over haar online leven en zo verandert haar telefoon van beste vriend in haar ergste vijand.
OMSCHRIJVING VAN DE LES
In deze klassikale les bekijken leerlingen de korte film #tagged. Aan de hand van kijkvragen op video van actrice Magali Bruins gaan ze met elkaar in gesprek over het thema van de film, online shaming.
Ook leren ze over victim blaming en wat de wet zegt over het zonder toestemming delen van privé-beelden.
Ten slotte maken ze een opdracht 'van bystander naar upstander', waarbij de leerlingen als groep met elkaar afspreken hoe om te gaan met online shaming.
Deze les is geschikt voor leerlingen vanaf klas 2 in het voortgezet onderwijs, en in het bijzonder voor een les maatschappijleer of een mentoruur.
Instructions
Benodigde materialen: post-its (stapeltje per groepjes van +/- 3) + pennen.
Beknopte lesbeschrijving
Inleiding:
- Video 1: actrice Magali Bruins stelt zich voor. Ze vertelt over het toegepaste vertelperspectief in de film (vanuit een smartphone) en haar ervaring als actrice achter de schermen. Ook introduceert ze het thema online shaming.
Kern
- Video 2: de korte film #tagged (Martijn Winkler, NL 2018, 12 minuten)
- Video 3: Magali Bruins vertelt over eigen ervaring achter de schermen. Ze legt het begrip victim blaming uit en het bij wet verboden 'online shaming' (het zonder toestemming online delen van gevoelige beelden van mensen). Ook heeft ze een kijkvraag: wat is een gepaste straf voor de daders?
- Video 4: Magali deelt een persoonlijke ervaring met online shaming, waarbij zij zelf een omstander was. Ze legt het principe 'van bystander naar upstander uit' en deelt een opdracht: wat kun jij als omstander doen aan online shaming?
Afsluiting
- Video 5: Magali deelt een opdracht: de gouden regels wat je als klas of groep omstanders kunt doen om (de gevolgen van) online shaming te stoppen of te voorkomen.