Schoolblocks
Schoolblocks creates future-proof educational materials for schools.
lesson plan

Algemene docentenhandleiding Engels

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Engels - Algemeen - Niveau ERK A0, A1 (A2)

Materialen

De methode Engels PRO bestaat uit vijf thema's voor leerjaar 1 tot en met 3. Elk thema omvat drie subthema's met lessen, georganiseerd in een logische volgorde.

De lessen binnen een subthema bieden een samenhangend scala aan taalvaardigheden, waaronder lezen, spreken, luisteren/kijken en schrijven. De taalkennis wordt versterkt door middel van woordenschat en chunks.

Open de link hiernaast om de thema's te bekijken. 

Daarnaast bevatten de thema's extra lessen, waardoor je in staat bent om de leerlingen op hun eigen niveau te ondersteunen en gemakkelijker differentiatie toe te passen.
De thema's
Engels PRO bevat vijf thema's.
  • Myself
  • Family and friends
  • Daily life
  • Spare time
  • Culture

Opbouw thema
Elk thema heeft drie subthema's, verdeeld over drie leerjaren.
  • Myself
    1. Me, myself and I - 2. Emotions - 3. Qualities
  • Family and friends
    1. My family and home - 2. What about your friends? - 3. My school
  • Daily life
    1. Asking for directions - 2. Shopping - 3. Weather
  • Spare time
    1. Hobbies - 2. Sports  - 3. Restaurant
  • Culture
    1. Music - 2. Fashion - 3. Countries and places

Opbouw suthema
Introductieles = In deze les wordt het subthema geïntroduceerd. De leerlingen krijgen te horen waar de komende lessen over gaan en leren alvast een aantal handige woorden en zinnen.
 
Klassikale les = In de klassikale les wordt er vooral aandacht besteed aan chunks. De leerlingen leren veelgebruikte woordcombinaties en zinnen en passen deze toe. 

Spreekles = Tijdens de spreeklessen krijgen de leerlingen de kans om via een unieke online leeromgeving in een 360 graden situatie te oefenen en hun spreekvaardigheid te verbeteren.

Eindopdracht = Bij de eindopdracht komt de leerstof van het subthema samen. De leerlingen passen de leerstof toe in een opdracht die zich focust op één van de domeinen: lezen, schrijven, kijken en luisteren of spreken.

De subthema's bevatten ook extra lessen. Elk subthema heeft een extra spreekles en aparte leesteksten. Een aantal subthema's hebben een miniles. 
  • Extra spreekles - De extra spreekles volgt dezelfde structuur als de reguliere spreekles, maar biedt leerlingen de kans om in een andere context te oefenen.
  • Leesteksten - Voor elk subthema zijn er drie leesteksten beschikbaar op verschillende niveaus (0-A1, A1-A2 en A2-B1). Hierdoor kunnen leerlingen gemakkelijk leesteksten vinden die aansluiten bij hun eigen niveau. Deze teksten zijn gerelateerd aan het thema waaraan ze hebben gewerkt en zijn aangepast aan de belevingswereld van de leerlingen.
  • Miniles - De minilessen hebben een duur van ongeveer twintig minuten en behandelen diverse onderwerpen, zoals muziek, tekenen, spelvormen en meer.
Opbouw subthema in LessonUp
Open de link hiernaast om een subthema te bekijken. 

Rol van de docent 

Veel leerlingen vinden spreken, lezen, schrijven of kijken en luisteren in een vreemde taal spannend, maar tegelijkertijd willen ze het graag kunnen en hebben ze het nodig.

Door condities te creëren die de ontwikkeling van taalvaardigheden stimuleren, kan de docent een belangrijke bijdrage leveren. De lessen creëren deze condities.

Wil jij jouw leerlingen extra laten oefenen met een onderwerp? Dan vind je, bij veel introductielessen en klassikale lessen, in de bijlage van de les en in de docentenhandleiding extra oefenmateriaal.

Didactiek lessen

Elke les is opgebouwd volgens een vast didactisch model. Dit zijn de volgende fasen:
  1. Introductie: dit is de opening van de les. De les opent activerend en de voorkennis wordt opgehaald. 
  2. Theorie: in dit gedeelte worden chunks en veelvoorkomende zinnen aangeleerd en begeleid ingeoefend.  
  3. Verwerken: de leerlingen krijgen een opdracht als verwerking. Ze oefenen hiermee zelfstandig de theorie.
  4. Afsluiting: In de afsluiting van de les wordt de stof herhaald.

Didactiek spreeklessen

Elke spreekles is opgebouwd uit de volgende fasen:
  1. Voorbereiden (spelvorm: luisteren, slepen en meerkeuze)
  2. Het gesprek (spelvorm: uitspreken en opnemen/vertalen)
  3. Vrij spreken (spelvorm: alleen en samen)
  4. Afsluiting
Hieronder vind je een korte toelichting op de gebruikte spelvormen. Meer gedetailleerde informatie hierover is te vinden in de handleiding van het betreffende subthema.
Voorbereiden
De leerlingen kunnen zichzelf voorbereiden op het gesprek door middel van drie verschillende spelvormen:
  • Luisteren: luister naar het gesprek dat je gaat voeren.
  • Slepen: zet woorden in de juiste volgorde en luister naar de correcte uitspraak.
  • Meerkeuze: kies het juiste antwoord op een vraag. Je mag het antwoord ook al uitspreken, maar dit valt nog onder passieve vaardigheden.
Het gesprek
Je gaat een echt gesprek voeren. Het gesprek bestaat uit twee spelvormen:
  • Uitspreken: je gaat een gesprek voeren. Je krijgt telkens de keuze uit drie antwoordmogelijkheden. In dit onderdeel ligt de focus op de uitspraak.
  • Opnemen: je gaat het gesprek nogmaals voeren. Nu zie je geen antwoordmogelijkheden meer, maar alleen de Nederlandse vertaling. Je gaat zelf antwoorden geven. Ben je tevreden? Dan kun je de opname naar de docent sturen.
Vrij spreken
Je kunt vrij spreken en je gesprek opnemen en inleveren bij de docent. Het vrij spreken bestaat uit twee spelvormen:

Alleen: je krijgt een gespreksonderwerp dat te maken heeft met het gesprek dat je net hebt geoefend, bijvoorbeeld: Leg uit wat je dit weekend hebt gedaan. Start de opname en voer een monoloog.

Samen: je krijgt een gespreksonderwerp dat te maken heeft met het gesprek dat je net hebt geoefend, bijvoorbeeld: Bespreek de weersverwachting voor de komende week. Start de opname en voer samen het gesprek.

Voor de les 

Er zijn een paar handelingen belangrijk voorafgaand aan de les:
  • Bekijk de les in de handleiding of in LessonUp.
  • Bepaal of je de les klassikaal wilt geven, zelfstandig wilt laten uitvoeren door de leerlingen, of een combinatie van beide.
  • Zorg ervoor dat de werkbladen beschikbaar zijn in het elektronische leeromgeving (ELO) of print ze. Deze werkbladen zijn te bewerken in Google Docs of Word.
  • De leerlingen kunnen ook zelf bij de werkbladen in de les. Let op: bij digitaal werken moeten de leerlingen de werkbladen zelf in de ELO plaatsen. Laat de leerlingen weten hoe ze moeten werken.
Klassikaal
Je geeft de les live. 

Je klikt tijdens de les op Geef les

Zelfstandig
Je zet de les klaar voor leerlingen. Zet de les voorafgaand klaar door op Deel met leerlingen te klikken. 
Een combinatie
Je maakt een selectie van welke slides je klassikaal wilt behandelen en welke slides je de leerlingen zelfstandig wilt laten werken. Zet de slides klaar en deel de les voorafgaand door op Deel met leerlingen te klikken.

Tijdens de les 

De lessen kunnen klassikaal, zelfstandig of een combinatie van beiden worden uitgevoerd. 
Klassikaal
Je behandelt de vragen klassikaal, gaat groepsdiscussies aan en laat de leerlingen in groepjes overleggen.

Klik op Geef les
Zelfstandig
Je hebt de les klaargezet en de leerlingen doorlopen zelfstandig de fasen.

De les staat al klaar voor de leerlingen. 
Een combinatie
Je hebt de les klaargezet voor leerlingen. Je start de les live en de leerlingen gaan zelfstandig verder.

Klik op Geef les. De zelfstandige les staat al klaar voor de leerlingen. 

Na de les 

De antwoorden die leerlingen geven, zijn de learning analytics. De antwoorden kunnen ook besproken worden met de leerlingen.  

De conversaties die leerlingen tijdens de spreeklessen voeren, kunnen worden opgenomen en als MP3-bestanden in de ELO worden geplaatst. De docent kan deze opnames gebruiken voor beoordeling en om feedback te geven.

Visie methode en succesfactoren

De methode Engels PRO is ontworpen om Engels onderwijzen voor docenten moeiteloos te maken en om leerlingen een taal te laten leren door actief bezig te zijn. Het is een praktische benadering die nauw aansluit bij de leefwereld van leerlingen en de nadruk legt op spreekvaardigheid.

De lessen vormen een samenhangend aanbod voor alle taaldomeinen. Elk subthema bevat lezen, spreken, kijken/luisteren en schrijven. De kennis over de taal komt terug in de woordenschat en chunks. 

In plaats van zich te concentreren op grammaticaregels, biedt de methode taalchunks en veelvoorkomende zinnen aan als bouwstenen voor effectieve communicatie.

We gaan in de methode uit van drie succesfactoren:

  • Taalvaardigheden: de leerlingen leren de taal door te doen. De lessen zijn niet gefocust op grammatica, maar op ervaren. Alle domeinen worden behandeld in de subthema's. De leerlingen spreken in de lessen en deze zijn uniek.
  • Docent: Engels PRO is gemakkelijk in te zetten. De thema's zijn opgebouwd volgens dezelfde structuur en de lessen volgen een vast didactisch model. Leerlingen kunnen zelfstandig en laagdrempelig aan de slag met spreekvaardigheid, wat hun zelfvertrouwen in het spreken van een vreemde taal vergroot.
  • Belevingswereld: de lessen behandelen onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van leerlingen. Deze onderwerpen zijn praktisch relevant voor situaties waarin leerlingen in een Engelssprekend land verblijven of moeten samenwerken met Engelssprekende personen.

OVerzicht thema's en lessen

Wil je een overzicht van de thema's en lessen?
Klik op de link hiernaast voor:
  • De (sub)thema's
  • De lessen
  • De eindopdrachten per subthema
  • De chuncks per subthema
  • De domeinen per subthema en per les 
De lessen zijn ontworpen in overeenstemming met het Europees Referentiekader voor Talen (ERK).

Voorbeeld jaarplanning 

Wil je een voorbeeld van een jaarplanning? Klik op de link voor de jaarplanning voor drie jaar Engels met vijf thema's per jaar. Je kunt bij elk subthema zelf bepalen of je de extra lessen doet.

EINDE