De opbouw van de les verschilt tussen de onderbouw en de midden- en bovenbouw. In de onderbouw bestaat de les uit enkele slides volgens een vaste opbouw met veel visuele ondersteuning. In de midden- en bovenbouw bestaat de les uit meerdere slides volgens een vaste opbouw en worden de slides zowel visueel als tekstueel ondersteund. De vaste opbouw van alle lessen zorgt voor herkenbaarheid bij leerlingen en leerkrachten.
Hieronder wordt de vaste opbouw voor de onderbouw uitgelegd:
- Ik: de leerkracht legt uit
- Wij: de leerkracht en de leerlingen samen
- Jullie: de leerlingen zelfstandig
- (Jij): verwerkingsmogelijkheden*
*Bij de meeste lessen staan ook verwerkingsmogelijkheden in de verschillende hoeken vermeld. Elke kleutergroep is anders ingericht, kijk van tevoren goed wat werkt binnen jouw groep en klaslokaal.
Hieronder leggen we de vaste opbouw bestaande uit vier onderdelen voor de midden- en bovenbouw uit, gebaseerd op het ED
I-model en bewezen effectieve didactiek:
- Activerende opening: de lessen beginnen altijd met een activerende opening. Denk aan een prikkelende vraag, een korte startopdracht of een video. Zo komen de leerlingen in de leerstand en wordt (eventuele) voorke
- nnis geactiveerd. Vervolgens zien de leerlingen de leervraag van de les. Deze leervraag wordt aan het einde van de les klassikaal beantwoord. Zo krijgen de leerlingen de kans om tijdens de les tot een onderbouwd antwoord te komen, zonder onjuiste concepten te ontwikkelen.
- Uitleg: de uitleg is compact en duidelijk, verdeeld over twee tot drie slides. De eerste slide richt zich op begripsvorming en blikt soms terug op de leerstof uit eerdere lessen. De volgende uitlegslides gaan dieper in op de toepassingen van het concept, met concrete voorbeelden en een koppeling naar de belevingswereld van de leerlingen. Na de uitleg is een checkvraag toegevoegd om te controleren of de leerlingen de leerstof hebben begrepen.
- Aan de slag: tijdens dit gedeelte wordt de theorie verwerkt, waarbij de leerlingen zelfstandig of samen aan de slag met actieve en/of coöperatieve werkvormen. Dit kunnen werkbladen, groepsdiscussies, stellingen of creatieve opdrachten zijn. Werkbladen zijn digitaal in te vullen door deze te downloaden of kunnen worden geprint. Voor groep 3 is het handig om werkbladen van tevoren te printen.
- Terugblik: de les wordt rondgemaakt door de leerdoelen na de verwerking te bespreken en de leervraag te beantwoorden. Als afsluiting wordt vaak een video ingezet die zorgt voor extra context of verwondering.
Differentiatie
Om aan de verschillende behoeften van de leerlingen te voldoen, bieden we mogelijkheden aan tot pre-teaching, verlengde instructie en verdieping, maar alleen wanneer dit relevant en passend is:
- Pre-teaching: Voor leerlingen zonder of met weinig voorkennis is een korte uitleg of opdracht toegevoegd om hen beter voor te bereiden op de les.
- Verlengde instructie: Voor leerlingen die na de klassikale uitleg extra hulp nodig hebben, is extra uitleg of een opdracht toegevoegd om de verwerking te ondersteunen.
- Verdieping: Voor leerlingen die de stof beheersen, kunnen een extra opdracht maken om hun kennis te verdiepen. Deze opdracht staat vaak aangegeven met een vlag-icoon.
Visuele ondersteuning
In de lessen wordt veel gebruikgemaakt van visuele ondersteuning, zonder dat dit afleidend is voor de tekst. We houden hierbij rekening met de belevingswereld van de leerlingen door zoveel mogelijk ‘echte’ afbeeldingen te gebruiken. Door het gebruik van echte afbeeldingen kunnen leerlingen zich gemakkelijker een voorstelling maken en wordt informatie beter opgeslagen.
In de lessen wordt gebruikgemaakt van zogenoemde ‘hotspots’. Deze hotspots kunnen worden uitgevouwen. De pictogrammen van de hotspots dienen een functie, de functies staan hieronder beschreven. Tot slot bevat elke video een kijkvraag. Hierdoor leren de leerlingen om goed op te letten bij het kijken van een video.