Twents Carmel College

7- Hoofdstuk 1 Voedingsmiddelen bereiden en bewaren - Voedselverspilling

• Je kunt de zes voedingsstoffen noemen en uitleggen wat hun functie is.
• Je kunt een gezonde maaltijd samenstellen die voldoet aan de Schijf van Vijf.
• Je weet waar je op het etiket informatie kan vinden over de voedingswaarde van een product en wat deze informatie betekent.




 
 

Tussen productie en verkoop 
Hoofdstuk 1 Voedingsmiddelen bereiden en bewaren
– Voedselverspilling
1 / 10
next
Slide 1: Slide
Tussen productie en verkoopMiddelbare schoolvmbo b, kLeerjaar 3,4

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 15 min

Items in this lesson

• Je kunt de zes voedingsstoffen noemen en uitleggen wat hun functie is.
• Je kunt een gezonde maaltijd samenstellen die voldoet aan de Schijf van Vijf.
• Je weet waar je op het etiket informatie kan vinden over de voedingswaarde van een product en wat deze informatie betekent.




 
 

Tussen productie en verkoop 
Hoofdstuk 1 Voedingsmiddelen bereiden en bewaren
– Voedselverspilling

Slide 1 - Slide

Inleiding
Die beurse appel onderuit je tas. De rijst die je te veel gekookt had. Dat toetje uit de aanbieding, dat toch niet zo lekker was… Zonder dat je het misschien merkt, gooi je elke dag heel wat eten weg. In een jaar gemiddeld zo’n 41 kilo per persoon. Hartstikke zonde natuurlijk, en ook helemaal niet nodig. Want als je slim koopt, kookt en bewaart, hoef je helemaal geen voedsel te verspillen. 

Slide 2 - Slide

Eten dat nooit wordt opgegeten
Je lichaam heeft verschillende soorten nodig om gezond te blijven. Brandstoffen geven je lichaam energie om te bewegen, na te denken en warm te blijven. Bouwstoffen zorgen voor groei en herstel van je lichaam. Beschermende stoffenBeschermende stofvoedingsstof die je lichaam gezond houdt regelen allerlei belangrijke processen in het lichaam en zorgen zo dat je gezond blijft. Naast de verschillende voedingsstoffen heeft je lichaam ook voedingsvezels nodig voor een goede spijsvertering. 
 

Slide 3 - Slide

Verspilling van energie en water
Dat er zoveel voedsel wordt weggegooid is natuurlijk heel erg zonde. Zonde van het voedsel en van het geld. Maar het probleem is groter. Want ongemerkt gooi je samen met het voedsel nog veel meer weg. Je verspilt namelijk ook de energie die nodig was om het voedsel te produceren. En om het te verpakken, vervoeren en koelen. Voor voedselproductie is bovendien veel water nodig, vooral voor vlees. Als je een pond gehakt weggooit, gooi je daarmee meteen zo’n 5.000 liter water weg.  


    
 

Slide 4 - Slide

Verwarrende houdbaarheidsdatum
Waarom gooien we zoveel voedsel weg? De oorzaken verschillen: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of toch niet lekker. Ook gooien veel mensen voor de zekerheid eten weg, terwijl het eigenlijk nog prima was. Er is vaak verwarring over de houdbaarheidsdatum. Op bederfelijke producten als vis en vlees staat te gebruiken tot (TGT-datum). Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien. Op minder bederfelijke producten staat tenminste houdbaar tot (THT). Na die datum kan de kwaliteit van het product minder worden, maar meestal kun je het nog prima gebruiken. Even kijken, ruiken en proeven, en je weet meteen of de melk zuur is of niet. 

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slim kopen, koken en bewaren
Je kunt zelf veel doen om voedselverspilling tegen te gaan. Dat begint met slim kopen: koop niet meer dan je nodig hebt. Maak een lijstje, en laat je niet verleiden door aanbiedingen. Door je eten op de juiste manier te bewaren, bederft het minder snel en hoef je minder weg te gooien. En als je bij het koken porties goed afmeet, hoef je ook niet steeds een halve pan rijst weg te gooien. Dat hoeft natuurlijk sowieso niet: overgebleven restjes kun je nog twee dagen bewaren in de koelkast. Handig voor de lunch of een kliekjesdag. 
    

    
 

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Slide

Opdrachten:

Wat: lees Hoofdstuk 1 Voedingsmiddelen bereiden en bewaren
                  – Voedselverspilling 
Huiswerk: Vragen 1t/m 10 & Test jezelf
Hoe: Helemaal stil! muziek mag in!
Hulp: Geen
Tijd: De resterende tijd
Klaar?: Ga bezig met een ander vak! 

Slide 10 - Slide