Vester College
De onderwijsspecialisten

3.4 Belastingen op inkomsten

3.4 Belastingen op inkomsten
Je kunt uitleggen wat loonheffing is en waar deze loonheffing afhankelijk van is.
Ook uitleggen wat er nodig is om de inkomstenbelasting te berekenen.
1 / 10
next
Slide 1: Slide
EconomieMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 4

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

3.4 Belastingen op inkomsten
Je kunt uitleggen wat loonheffing is en waar deze loonheffing afhankelijk van is.
Ook uitleggen wat er nodig is om de inkomstenbelasting te berekenen.

Slide 1 - Slide


Als je een niet al te laag inkomen hebt, moet je belasting betalen. Ben je in loondienst, dan betaalt jouw werkgever alvast de loonbelasting en verzekeringspremies voor jou. Dat geld gaat natuurlijk wel van jouw loon af. In deze paragraaf leer je meer over deze belasting. Ook leer je over de mogelijkheid om de betaalde loonheffing terug te krijgen

Slide 2 - Slide

Minder loonheffing
Werknemers vullen een loonbelastingverklaring in als ze in dienst treden bij een werkgever. Hierdoor hoeft de werkgever minder loonheffing op het loon in te houden. De werkgever draagt de loonheffing af aan de Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst staat een loonheffingtabel. Daarin ziet de werkgever hoeveel loonheffing hij maandelijks moet inhouden op het loon.

Slide 3 - Slide

Tekst

Slide 4 - Slide


De jaaropgave
Werknemers krijgen na afloop van een kalenderjaar een jaaropgave. Dat is een overzicht van hun totale loon en het totaal aan ingehouden loonheffing in het afgelopen jaar (afb. 27). Hiermee kunnen werknemers nagaan of ze te weinig of te veel loonheffing hebben betaald.

Slide 5 - Slide

Toepassing belastingtarief
Loon, huur en winst horen bij de belastbare inkomsten. Ze maken deel uit van het belastbaar inkomen. Dat is het inkomen waarop het tarief van de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen van toepassing is. Het belastbaar inkomen kan pas na afloop van een jaar worden uitgerekend. Werknemers betalen bij elke loonontvangst alvast een bedrag aan belasting vooruit. De ingehouden loonheffing is dus een vooruitbetaling op de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen.

Slide 6 - Slide

belastbaar inkomen
Het inkomen waarop het tarief van de inkomstenbelasting en premies volksverzekering van toepassing is.

inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen
Bedrag dat de overheid van iedereen met een inkomen vraagt.


Slide 7 - Slide

Heffingskortingen eraf
Als het belastbaar inkomen bekend is, wordt de inkomstenbelasting berekend. Dit bedrag wordt verminderd met de heffingskortingen. Mensen met betaald werk krijgen arbeidskorting. De algemene heffingskorting krijg je als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Of daar nog andere kortingen bijkomen, hangt af van de persoonlijke situatie en van de hoogte van het inkomen. Als de totale heffingskorting hoger is dan de verschuldigde inkomstenbelasting, is er geen belasting verschuldigd.

heffingskortingen
Bedragen die in mindering worden gebracht op de verschuldigde inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen.

Slide 8 - Slide

Geld terug of bijbetalen?
Vaak is er meer loonheffing ingehouden dan je verschuldigd bent aan inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Dan heb je recht op geld terug. Je kunt dat geld terugvragen door een aangifteprogramma op de site van de Belastingdienst in te vullen. Veel gegevens vult de Belastingdienst zelf al in. Je controleert alleen of ze juist zijn ingevuld.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide