This lesson contains 10 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
Het einde van het schooljaar: we zijn er bijna!
Slide 1 - Slide
We zijn er bijna! Niet alleen het schooljaar, maar ook de corona periode loopt op zijn eind. Voor het zover is, wil je het schooljaar goed afsluiten. Kunnen jij en je leerlingen wel wat motivatie en positieve energie gebruiken richting het einde van het schooljaar? In deze les denken jullie na over de ideale laatste schooldag en hoe jullie dat (corona proof) kunnen organiseren.
Als ik aan het einde van het schooljaar denk dan voel ik mij…
😒🙁😐🙂😃
Slide 2 - Poll
Start de les met te peilen welk gevoel de leerlingen hebben bij het einde van het schooljaar. Laat de leerlingen de zin: ‘Als ik aan het einde van het jaar denk dan voel ik mij…’ aanvullen met een smiley. Geef eventueel leerlingen de ruimte om hun antwoord toe te lichten.
Warming-up
1. Ontspan
2. Visualiseer
3. Kom terug
Slide 3 - Slide
Warming-up. Doe samen met de leerlingen een visualisatie oefening. In deze oefening proberen de leerlingen voor zich te zien hoe ze naar het einde van het schooljaar toewerken.
Begeleid de leerlingen tijdens de visualisatie:
1. Ontspan
Ga ergens zitten of liggen waar jij je prettig voelt. Zorg ervoor dat je echt kunt ontspannen. Sluit je ogen en haal een paar keer goed adem. Drie keer in en langzaam uit. Ontspan langzaam je lichaam.
2. Visualiseer
Ga nu in gedachten naar het einde van het schooljaar. Hoe kom je daar? Welke stappen ga je zetten richting het einde van het schooljaar? Stel je voor hoe je laatste schooldag eruit ziet. Wat zie je? Hoe zie je eruit? Welk gevoel heb je? Opgelucht, blij, ontspannen? Het is een visualisatie, dus alles mag, alles kan en alles verloopt precies zoals jij dat wilt.
3. Kom weer terug
Kom langzaam weer terug naar het hier en nu. Blijf nog even ontspannen zitten en laat de visualisatie op je inwerken.
Einde. Eventueel kun je leerlingen in groepjes laten delen wat zij hadden gevisualiseerd.
De kracht van visualiseren
Slide 4 - Slide
De kracht van visualiseren
Wist je dat... veel sporters vooraf aan een wedstrijd visualiseren hoe ze winnen? Ze gebruiken de kracht van visualisatie om vaardigheden te verbeteren en om doelen te bereiken.
Visualiseren is je een situatie voorstellen. Door te visualiseren kun je je alvast voorstellen wat er gaat gebeuren. Dat is heel handig als je een probleem wilt oplossen, een leertaak zo goed mogelijk wilt maken of de beste manier wilt vinden om iets te doen.
Wat zegt de wetenschap erover? Australische psycholoog Alain Richardson verdeelde een groep basketballers in drie groepen. De eerste groep moest twintig minuten per dag trainen. De tweede groep moest visualisatie oefeningen doen. Ten slotte hoefde de derde groep niets te doen.
Aan het einde van het onderzoek bleek de groep die moest visualiseren maar een kleine achterstand te hebben op de groep die elke dag trainde.
Wat blijkt uit dit onderzoek? De gedachten en beelden die je creëert worden opgeslagen in je brein. Je brein ‘vertelt’ je namelijk dat je een actie echt aan het uitvoeren bent. En dat leidt tot een soort ‘gedrags-geheugen’. Door deze paden te creëren kiest je brein sneller die paden op het moment dat je de actie ook echt aan het doen bent.
Optioneel. Vul je uitleg over visualiseren aan met één van de onderstaande video's die past bij jouw klas:
Laat in een (Tik Tok) filmpje zien hoe je (ideale) laatste schooldag eruit ziet. Bijvoorbeeld: een picknick met de klas of een spelletjesmiddag.
Werk in tweetallen of in groepjes van drie of vier.
Het filmpje duurt minimaal 15 en maximaal 30 seconden.
Gebruik je creativiteit en maak er een leuk filmpje van.
Klaar? Deel je filmpje met de klas.
Slide 5 - Slide
Opdracht.
De leerlingen maken een korte video (15-30 seconden) over hun (ideale) laatste schooldag. Laat de leerlingen samenwerken in tweetallen of kleine groepjes. Tip: Niet genoeg tijd in de les? Geef de leerlingen de opdracht mee als huiswerk en ga de volgende (mentor)les verder.
Je kunt de leerlingen hun korte video laten delen in:
Whatsapp (als jullie een groepsapp hebben);
Padlet;
Trello;
Google - of OneDrive;
Sociale media (mits toestemming). Bijvoorbeeld TikTok of Instagram.
Optie voor Microsoft Teams: Flipgrid
Flipgrid is een ingebouwde tool in Microsoft Teams. Met Flipgrid kunnen leerlingen op een vraag of stelling reageren met een korte video. De video’s maken leerlingen eenvoudig met hun smartphone en kun je op ieder gewenst moment terugkijken (bijvoorbeeld
voorafgaand aan je les). Wil je weten hoe je Flipgrid gebruikt? In deze video wordt het verder toegelicht.
Voorbeeld filmpje
Voorbeeld #laatsteschooldag
Slide 6 - Slide
Voorbeeld
Voorbeeld van een TikTok video over de laatste schooldag.
#laatsteschooldag
Bekijk de filmpjes van je klasgenoten. Welke activiteit zou jij met de klas willen organiseren voor de laatste schooldag? Stuur je antwoord in.
Slide 7 - Open question
Klassenactiviteit organiseren voor de laatste schooldag? Met behulp van de meesterproef Organiseer een klassenactiviteit geef jij je leerlingen handvatten om dit te doen. De meesterproef is afkomstig uit studievaardigheden in de brugklas.
Wat heb je nodig om het schooljaar goed af te sluiten?
Slide 8 - Open question
Sluit de les af met de vraag: “Wat heb je nodig om het schooljaar goed af te sluiten?”. Bijvoorbeeld een rustige studieplek of extra ondersteuning voor een bepaald vak.
De leerlingen kunnen antwoorden via LessonUp. Of als het persoonlijk is, je een privebericht sturen.
Slide 9 - Video
Energie over? Dans met de hele klas de Macarena. Gegarandeerd dat iedereen blij en met frisse energie de les uit loopt.
Meer Tumult?
Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer één van onze gratis kant-en-klare lessen en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogberichten!
Meer weten over ons en ons aanbod? Kijk op www.tumult.nl.