Vogelbescherming Nederland
Samen voor vogels en natuur
lesson plan

Nationale tuinvogeltelling

A lesson plan by Vogelbescherming Nederland

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Vogelbescherming Nederland organiseert ook dit jaar weer de Nationale Tuinvogeltelling voor Scholen.
 
Leer de vogels op en rond je school kennen door mee te doen aan het grootste burgeronderzoek van Nederland. Tel op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 één keer een half uur de vogels op jouw schoolplein en geef de resultaten door aan Vogelbescherming via www.tuinvogeltelling.nl 

Het is leuk en leerzaam om met de kinderen mee te doen aan de Tuinvogeltelling. De leerlingen leren zo spelenderwijs de meest voorkomende vogels van Nederland kennen. 

Vogelbescherming heeft kant en klaar lesmateriaal ontwikkeld om het meedoen zo eenvoudig en leerzaam mogelijk te maken: 

-De introductieles legt uit hoe de Tuinvogeltelling werkt. Hoe doe je mee?
-Om vogels te tellen, moet je ze wel kunnen herkennen. Volg hiervoor de les 'Vogels herkennen', beschikbaar voor de onderbouw en bovenbouw
-Om je school en klas vogelvriendelijk te maken, is er nog extra lesmateriaal. Bijvoorbeeld over het vergroenen van je schoolplein, een quiz om te oefenen met het vogels herkennen en zelf vogelvoer maken. 

Vogelbescherming heeft telformulieren gemaakt om te gebruiken in de klas. 

Introductie

Binnenkort gaan jullie de Nationale Tuinvogeltelling doen. Maar waarom is een vogeltelling nodig en hoe werkt het? In deze korte introductie wordt het doel van de telling uitgelegd.

Kort samengevat:

Tel tijdens de Tuinvogeltelling een half uur de vogels op het schoolplein of in een park in de buurt. Vliegen de vogels alleen maar over? Dan tellen ze niet mee. Tel het hoogste aantal vogels van één soort dat  jullie tegelijkertijd zien. Tel deze aantallen niet bij elkaar op, dan lopen jullie het risico een vogel dubbel te tellen.


Vogels herkennen

Om de vogels te kunnen tellen, moet je ze natuurlijk wel herkennen! Met deze les leer je de meest voorkomende tuinvogels spelenderwijs herkennen. Oefen de soorten voor de start van de Tuinvogeltelling, zo komen de leerlingen beslagen ten ijs.  De laatste drie slides kunnen eventueel extra herhaald worden als overhoring. 

Extra optie (groep 6 t/m 8): Verdeel de klas in 15 teams. Ieder team kiest één vogel uit het telformulier om zelf te onderzoeken en houdt daar een presentatie over. In iedere vogelpresentatie komt in ieder geval voor: hoe je de vogel kunt herkennen, waar hij woont en wat hij eet.

Maak een vogelkijkhut en vogelvoer

Richt je lokaal in als een vogelkijkhut
Spannend met z’n allen de vogels bekijken zonder dat de vogels jou kunnen zien! Plak de ramen van je lokaal af met kranten, en knip daar kijkgaten in op ooghoogte van de kinderen. TIP in het onderstaande werkblad Schoolklas? Schuilhut! staat een uitgebreide instructie hoe je dit kunt doen.

Tip: Begin van te voren met voeren
Begin al een paar weken van tevoren met vogels voeren. Zo heb je ook meer kans dat je tijdens de Tuinvogeltelling verschillende vogels ziet. Met het onderstaande werkblad Voederplank maken en Vogelvoer maken heb je een leuke knutselactiviteit als voorbereiding op de Tuinvogeltelling!
PDF
PDF
PDF

Klas en schoolplein klaar? Tellen maar!

Tijdens
Nu is de klas écht klaar om te gaan tellen. Druk deze telformulieren af en ga van start! 

Tip: Jongere kinderen kun je in meerdere kleine groepjes verdelen. Elk groepje telt 5 minuten. 

Tip: Zet het telformulier ook groot op het smartboard voor een beter overzicht voor de leerlingen.

Tip: Zitten er veel vogels tegelijk op het schoolplein? Maak een foto met een smartphone en jullie kunnen na het half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels jullie zagen.

Achteraf

Geef de telresultaten door via:  http://www.tuinvogeltelling.nl/. Inzenden kan vanaf vrijdagochtend tot en met zondagavond. De resultaten zijn belangrijk voor Vogelbescherming. Hoe beter ze weten waar vogels leven, hoe beter ze beschermd kunnen worden. Heb je geen of bijna geen vogels gezien? Geef ook dan de resultaten door. Voor een representatief beeld zijn ook deze tellingen van belang! 

Nadat de telresultaten zijn doorgegeven ontvang je een e-mail waarmee je de resultaten in jouw buurt kunt bekijken. 
PDF