HOMIES softdrugs + lachgas

1 / 29
next
Slide 1: Slide
MentorlesBiologie+1Middelbare schoolPraktijkonderwijsVoortgezet speciaal onderwijsvmbo, mavo, havo, vwoLeerroute VLLeerroute VB

This lesson contains 29 slides, with interactive quizzes, text slides and 11 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

HOMIES: softdrugs les (MET lachgas) Doel: Leerlingen bewust maken van groepsdruk met betrekking tot softdrugs en de invloed op het maken van eigen keuzes. Algemene uitleg docent: Je gaat met jouw klas een les volgen over drugs. Voor deze les hebben we een aantal afleveringen van onze online soapserie HOMIES. Het belangrijk dat je alle opdrachten in de goede volgorde doet. Ook is het van belang dat je alle filmpjes bekijkt samen met je klas. Let op: Er is een versie zonder en MET lachgas. De lessen zijn identiek, alleen zit er bij de les MET lachgas wat extra vragen, stellingen en filmpjes over lachgas. De reden dat er 2 versies zijn is omdat er vanuit Trimbos instituut wordt geadviseerd om geen voorlichting te geven over lachgas: "Omdat de meeste jongeren geen ervaring hebben met het gebruik van lachgas wordt een grootschalige campagne afgeraden. Brede(re) communicatie over lachgas kan onbedoeld de sociale norm rondom gebruik verschuiven en normaliserend werken." (Factsheet Trimbos instituut, 2020) Echter hebben wij er toch voor gekozen om docenten de mogelijkheid te bieden om lachgas met hun klas bespreekbaar te maken. Docenten die merken dat lachgas een grootschalig probleem is in hun klas hebben op deze manier een tool om het gesprek aan te gaan met hun leerlingen. Check voor meer info: https://www.trimbos.nl/docs/fff0f1ee-c774-4ed0-adbb-b63493d6450f.pdf

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

HOMIES: softdrugs les (MET lachgas)

Doel: Leerlingen bewust maken van groepsdruk met betrekking tot softdrugs en de invloed op het maken van eigen keuzes.

Algemene uitleg docent: 
Je gaat met jouw klas een les volgen over drugs. Voor deze les hebben we een aantal afleveringen van onze online soapserie HOMIES. Het belangrijk dat je alle opdrachten in de goede volgorde doet. Ook is het van belang dat je alle filmpjes bekijkt samen met je klas.  

Tips docent
Tijdens de les wordt veel gebruik gemaakt van stellingen. Het is dan ook de bedoeling dat het telkens een open en eerlijk gesprek wordt tussen de leerlingen. Voor jou als docent belangrijk om goed te luisteren, niet te oordelen en vooral door te vragen. Zeker als een leerling populair gedrag vertoont in zijn of haar antwoorden is het belangrijk om niet te oordelen en door te vragen. 

De allerbelangrijkste tip bij het gegeven van een les van Kikid is: ‘Creëer een veilige sfeer’
- Maak afspraken met elkaar
- Gebruik LSD (Luisteren
Samenvatten-Doorvragen) en laat je OMA (Oordelen-Meningen-Adviezen) thuis.
- Gebruik humor, maak het onderwerp niet te zwaar

Als docent kan je niet alles weten. Mocht je dus vragen krijgen waar je over twijfelt of helemaal geen antwoord op weet, dan kan je verwijzen naar de website van Jellinek:

Hier kun je zelf ook onderzoek doen naar kennis over verschillende middelen.

Let op: Er is een versie zonder en MET lachgas. De lessen zijn identiek, alleen zit er bij de les MET lachgas wat extra vragen, stellingen en filmpjes over lachgas.
Denk jij dat er in jouw klas weinig tot geen leerlingen zijn die ooit met lachgas in aanraking zijn geweest kies dan voor de les Softdrugs (zonder lachgas).

De reden dat er 2 versies zijn is omdat er vanuit Trimbos instituut wordt geadviseerd om geen voorlichting te geven over lachgas:
"Omdat de meeste jongeren geen ervaring hebben met het gebruik van lachgas wordt een grootschalige campagne afgeraden.
Brede(re) communicatie over lachgas kan onbedoeld de sociale norm rondom gebruik verschuiven en normaliserend werken." (Factsheet Trimbos instituut, 2020)

Echter hebben wij er toch voor gekozen om docenten de mogelijkheid te bieden om lachgas met hun klas bespreekbaar te maken. Docenten die merken dat lachgas een grootschalig probleem is in hun klas hebben op deze manier een tool om het gesprek aan te gaan met hun leerlingen.


Veel plezier met de les!
Groetjes van het Kikid team

Slide 2 - Video

This item has no instructions

Slide 3 - Mind map

Opdracht: Mindmap maken

Leerlingen maken een mindmap door woorden op hun telefoon te versturen, deze woorden worden in lessonup weergegeven in een mindmap. De docent bespreekt hierna met de klas wat ze al weten. 
 
Instructie docent

Doel: Leerlingen maken kennis met het thema van de les

Tips
Vraag de leerlingen wat er bij hen opkomt bij het woord drugs en ook wat er mis kan gaan met drugs. Stel dat er alleen leuke kanten worden genoemd, laat ze dan ook de minder leuke kanten benoemen.

Slide 4 - Video

This item has no instructions


Slide 5 - Open question

Opdracht: Nabespreken aflevering

Nabespreken aflevering 1 aan de hand van de onderstaande vragen.
  • Wat gebeurde er in deze aflevering
  • Wat is de reden dat Jason drugs gaat gebruiken?
  • Wat vinden jullie hiervan?
  • Zou je zelf ook meedoen als je vrienden dit voorstellen? Waarom wel/niet?
Instructie docent
Als docent is het belangrijk dat je doorvraagt.

Slide 6 - Video

Opdracht: quiz

Leerlingen doen mee aan quiz om hun kennis over het thema drugs te testen. Ze moeten op hun telefoon het juiste antwoord geven. De vragen zijn multiple choice. 

Instructie docent

Doel: Leerlingen krijgen meer feitenkennis over het thema softdrugs

Tips

Vertel leerlingen dat ze niet te lang kunnen nadenken over hun antwoord. Als ze het niet weten dan kunnen ze ook gokken. Aan het einde krijgen ze de juiste antwoorden te zien. Je kunt op LessonUp ook zien wat de klas heeft geantwoord.


A
B
C
D

Slide 7 - Quiz

Het goede antwoord is: Zowel geestelijk als lichamelijk verslavend

Hasj en wiet zijn vooral geestelijk verslavend. Gebruikers kunnen er heel erg naar verlangen. Als iemand veel gebruikt kan de hasj of wiet ook lichamelijk verslavend worden. Zware gebruikers hebben meer nodig om de effecten te voelen. Ook kunnen zij bij stoppen last krijgen van: onrust, zweten, hoofdpijn, problemen met inslapen en trillen.


A
B

Slide 8 - Quiz

Het goede antwoord is: Niet waar

Met softdrugs worden drugs bedoeld waarvan de risico's in vergelijking met harddrugs niet zo groot zijn. Softdrugs kun je echter wel degelijk op een riskante of wel op een harde manier gebruiken. Bijvoorbeeld als je elke dag blowt of als je blowt om geen last te hebben van problemen. Of als je onder de 16 al begint met blowen.


A
B
C
D

Slide 9 - Quiz

Het goede antwoord is: De longen

De longen worden het meest aangetast door het gebruik van cannabis, dit komt omdat hasj en wiet worden gerookt. De rook van hasj en wiet bevat veel teer, dat achterblijft in de longen. Daarnaast zit er vaak ook nog tabak in een joint. De meeste gebruikers inhaleren diep waardoor de schade extra groot wordt. Diep inhaleren is helemaal niet nodig. De THC wordt ook bij minder diep inhaleren onmiddellijk opgenomen.


A
B

Slide 10 - Quiz

Het goede antwoord: niet waar

Roken door een waterpijp helpt wel iets maar onvoldoende. Het koelt de rook en er blijft iets van het teer achter in het water maar dat is niet veel. Ook het inademen van koolmonoxide wordt iets geremd. 

Echter er blijft ook THC in het water achter. Dat betekent dat je dus meer moet gaan roken om effect te voelen. Dit doet een positief effect van de waterpijp weer teniet. 


A
B
C
D

Slide 11 - Quiz

Het goede antwoord is: 1-3 weken

THC is in vergelijking met andere (hard)drugs lang aantoonbaar. THC slaat zich op in vet. Hoe meer iemand rookt, hoe langer het duurt voordat alle restproducten het lichaam uit zijn. Sporen van cannabis kunnen bij eenmalig gebruik 1 tot 5 dagen aantoonbaar zijn in bloed en urine. Bij regelmatig gebruik kunnen sporen nog tot 2 tot 3 weken of zelfs nog langer worden aangetoond.


A
B

Slide 12 - Quiz

Het goede antwoord is: niet waar

Door het inademen van lachgas kom je meteen in een roes die een paar minuten duurt. Soms moet je lachen, vandaar de naam lachgas. Dit is niet altijd het geval. Door het gebruik van lachgas ga je dingen in je omgeving waziger zien. Geluid lijkt langzamer te gaan en klinkt anders. Na maximaal 5 minuten is het uitgewerkt. De effecten zijn niet voor iedereen hetzelfde. Wat er met je gebeurt is afhankelijk van hoe je je voelt, hoe gezond je bent en in welke omgeving je lachgas gebruikt


A
B

Slide 13 - Quiz

Het goede antwoord is: niet waar

De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Maar ook daarna kan je reactievermogen of je coördinatie nog verminderd zijn. Zelfs uren na het gebruik van lachgas, kun je je slecht concentreren en minder goed opletten. Om deze redenen is het heel erg belangrijk dat je nooit lachgas gebruikt als je deelneemt aan het verkeer.

A
B

Slide 14 - Quiz

Het goede antwoord is: waar

Het gebruik van lachgas is zeker niet zonder gevaren. De risico’s van lachgas zijn voor een deel afhankelijk van de hoeveelheid die wordt gebruik. Er zijn twee soorten risico’s: de korte en de lange termijn risico’s:

Kortetermijnrisico’s
Bevriezen van longen en vrieswonden op ledematen
Zuurstoftekort in de hersenen
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. 
Verkeer
Deelname aan verkeer na gebruik van lachgas is zeer gevaarlijk. Je kunt nog uren onoplettend blijven na gebruik.
 
Langetermijnrisico’s
Neurologische stoornissen
Bij overmatig en langdurig gebruik (grote hoeveelheden op een avond of een langere periode dagelijks gebruik) kunnen neurologische stoornissen optreden. Dit komt doordat lachgas de opname van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. 

Langdurig gebruik van lachgas kan leiden tot:
- Onvruchtbaarheid
- Impotentie
- Neurologische schade
- Dwarslaesies

Slide 15 - Video

Kort filmpje over gevolgen van gebruik lachgas.

Slide 16 - Video

This item has no instructions


Slide 17 - Open question

Opdracht: Nabespreken aflevering

Nabespreken aflevering 1 aan de hand van de onderstaande vragen.
  • Wat gebeurde er in deze aflevering
  • Wat is de reden dat Jason drugs gaat gebruiken?
  • Wat vinden jullie hiervan?
  • Zou je zelf ook meedoen als je vrienden dit voorstellen? Waarom wel/niet?
Instructie docent
Als docent is het belangrijk dat je doorvraagt.

0

Slide 18 - Video

Opdracht
De leerlingen krijgen situaties te horen van Jason. Het is de bedoeling dat ze zelf aangeven wat hij moet doen. Ze kunnen hun antwoord op hun telefoon intypen.

Instructie docent
Doel: Leerlingen leren keuze te maken bij lastige dilemma’s

Bespreek de antwoorden na met de leerlingen. Waarom geven ze dit advies? Vraag door.

0

Slide 19 - Video

Tekst Jason:“Je bent op een feestje. De ouders van je vriend of vriendin zijn niet thuis en er
wordt een joint doorgegeven. Jij wil hier eigenlijk niet aan meedoen, wat doe je?”


Slide 20 - Open question

Tekst Jason:“Je bent op een feestje. De ouders van je vriend of vriendin zijn niet thuis en er
wordt een joint doorgegeven. Jij wil hier eigenlijk niet aan meedoen, wat doe je?”
0

Slide 21 - Video

Tekst Jason:“Je vriend of vriendin is bad gegaan tijdens het roken van wiet. Je wilt zijn of haar ouders bellen maar je weet dat ze heel erg tegen het roken van wiet zijn, wat doe je?”


Slide 22 - Open question

Tekst Jason:“Je vriend of vriendin is bad gegaan tijdens het roken van wiet. Je wilt zijn of haar ouders bellen maar je weet dat ze heel erg tegen het roken van wiet zijn, wat doe je?”
0

Slide 23 - Video

Tekst Jason:“Het jongere broertje van je vriend of vriendin die 12 is wil graag wiet roken maar kan dit zelf niet kopen. Hij vraagt aan jou en je vriend of vriendin om dit te kopen, wat doe je?”

Slide 24 - Open question

Tekst Jason:“Het jongere broertje van je vriend of vriendin die 12 is wil graag wiet roken maar kan dit zelf niet kopen. Hij vraagt aan jou en je vriend of vriendin om dit te kopen, wat doe je?”
0

Slide 25 - Video

This item has no instructions


Slide 26 - Open question

Tekst Jason:
“Je vriend of vriendin heeft bedacht om lachgas te gaan gebruiken, wat doe je?”

Slide 27 - Video

This item has no instructions


😒🙁😐🙂😃

Slide 28 - Poll

This item has no instructions

Slide 29 - Slide

This item has no instructions