Wereldmuseum
Lessen over kolonialisme, globalisatie en wereldburgerschap

Feest! Eid al-Fitr, Ramadanfeest

Eid al-Fitr // Ramadanfeest 
FEEST!
1 / 21
next
Slide 1: Slide
BurgerschapsonderwijsLevensbeschouwing+1BasisschoolGroep 3-8

This lesson contains 21 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Een les over Eid Al-Fitr, ook wel het Ramadanfeest. Wat wordt er tijdens Eid Al-Fitr gevierd? En hoe wordt dit gevierd? In deze les kom je van alles te weten over dit feest.

Items in this lesson

Eid al-Fitr // Ramadanfeest 
FEEST!

Slide 1 - Slide

Deze les gaat over het feest Eid al Fitr, het Ramadanfeest!
Doen
Lezen
Horen
Kijken

Slide 2 - Slide

Deze symbolen zie je vaker terugkomen in de komende slides. Ze vertellen je wat je kan verwachten in deze slide. Iets doen met je device, lezen, iets beluisteren of ergens naar kijken. 
Waar denk jij aan 
bij Eid al-Fitr /Ramadanfeest?

Slide 3 - Mind map

Opdracht: Dit is een woorbweb; laat de leerlingen antwoord geven via hun device op de vraag. Bespreek vervolgens de verschillende antwoorden, hieronder staat meer informatie over het Ramadanfeest, Eid al-Fitr en vragen die je kan stellen. 

Informatie 
Ramadanfeest, Eid al-Fitr hoort bij de Islam, een geloof dat Allah de enige god is en Mohammed zijn profeet die de boodschappen van Allah aan de mensen doorgeeft.
Mensen die in Allah geloven noemen we moslims. Er leven op de hele wereld meer dan een miljard moslims. 

Moslims gebruiken het woord 'Suikerfeest' liever niet, omdat dat alleen verwijst naar het eten van het feest, en Eid al-Fitr is natuurlijk veel meer dan alleen het eten. 

Slide 4 - Video

Bekijk deze online kookvideo over het Ramadanfeest, Eid al-Fitr. Gebruik het als introductie om over het feest te spreken. Koppel het eventueel aan het ingevulde woordweb.  
Zin om met de klas deze lekkernijen ook te maken. Bekijk via deze link de recepten: https://www.tropenmuseum.nl/nl/zien-en-doen/thuisactiviteiten/de-feestkeuken
De hadj. Dit is de bedevaart die moslims wereldwijd minimaal één keer in hun leven doen. Ze reizen af naar Mekka, in Saoedi-Arabië (als zij hier financieel toe in staat zijn en als hun gezondheid dit toelaat)
De geloofsbelijdenis: elke moslim zegt dat er maar één God is, namelijk Allah, en dat Mohammed zijn profeet is. 
Vasten tijdens de Ramadan
Elke dag moet je 5x bidden
Elke moslim moet financiële hulp geven aan de armen en aan de geloofsgemeenschap.

Slide 5 - Drag question

This item has no instructions

Je kijkt niet naar wat ongeoorloofd is.
Je doet geen verkeerde dingen.
Je bezoekt geen verboden plaatsen.
Je roddelt niet en gebruikt geen verkeerd taalgebruik.
Je luistert niet naar verkeerde praatjes en luistert niet af.

Slide 6 - Slide

Dit is Zakhar uit Irak, op de volgende slide vertelt hij meer over het Eid al-Fitr, Ramadanfeest en hoe hij dat samen met zijn familie viert. 
De Ramadan is niet allleen een periode van vasten. Het is iets wat je met je hele lichaam doet! Klik op de verschillende hotspots en ontdek wat je doet tijdens de Ramadan. 
2

Slide 7 - Video

This item has no instructions

00:33

Het feest wordt gevierd vanwege het einde van ...
A
De zomer
B
De Ramadan
C
Het einde van de week
D
Eid Al-Fitr

Slide 8 - Quiz

This item has no instructions

00:33

Hoelang duurt de Ramadan?
A
10 dagen
B
2 weken
C
3 weken
D
30 dagen

Slide 9 - Quiz

This item has no instructions

Sleep de term bij de juiste betekenis. 
Je ritueel wassen, dit doet Zakhar voor hij naar de moskee gaat.
Kort gebed dat gezegd of gedacht wordt voor het eten. 
Keurmerk van eten voor Moslims. Onder andere geen varkensvlees en een bepaalde manier van slachten.
Zoet dessert
Twee groepen binnen de Islam, beide vieren het Suikerfeest.
Halal 
Baklava
Sjiieten & Soennieten
Bismillah
Al woedoê

Slide 10 - Drag question

Bismillah: Door moslims wordt ‘bismillah’ vaak gebruikt in het dagelijks leven, bijv. om je goede intenties te benadrukken, of als oppepper voor je iets gaat doen. Het betekent in de naam van Allah. 
Baklava: Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, gevuld met stukjes noten. Er zijn allerlei varianten. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of met honing.
Al woedoê: Tijdens het rituele wassen wordt het gebed 'Bismillah' meerdere keren uitgesproken. Dit is dus hetzelfde gebed als voor het eten uitgesproken wordt. 
Sjiieten & Soennieten: De soennieten en de sjiieten raakten verdeeld toen de profeet Mohammed in 632 overleed. De soennieten meenden dat de meest bekwame man onder de volgelingen van Mohammed hen moest leiden, de sjiieten vonden dat zijn schoonzoon en neef Ali dat moest doen. Hierdoor kwam de scheiding tussen de twee groepen.
Halal: Halal betekent dat het gegeten mag worden volgens de islamitische richtlijnen. Alcohol is bijvoorbeeld niet Halal, net zoals varkensvlees. Dit eten en drinken moslims dan ook niet. 


Egypte
In Egypte begint het feest met het eten van een dadel en het drinken van een glas melk.
Volgorde van eten
In veel landen begint het Suikerfeest met het eten van iets zoets, maar daarna staan er ook net zoveel hartige gerechten op het menu.
Lekker eten is belangrijk tijdens het feest, maar niet overal wordt hetzelfde gegeten!
Marokko
In Marokko wordt gedurende de Ramadan vaak Harira soep gegeten. Iedere familie heeft zijn eigen recept, maar er zitten haast altijd wel bloem, linzen, kikkererwten of tomaten in. Het is een dikke soep die goed vult na een dag vasten.
India
In India eten ze een dessert gemaakt van vermicelli en gesneden amandelen.
Syrië
In Syrië wordt traditiegetrouw vaak een pudding gemaakt van kaneel en gesneden amandelen.
Recepten
Op de website van het Wereldmuseum vind je een heel lekker recept dat in Nederland tijdens het Ramadanfeest vaker wordt gemaakt!

Slide 11 - Slide

Bespreek de verschillende gerechten. 
Vraag of leerlingen in de klas die het Ramadanfeest, Eid al-Fitr vieren ook een bepaald gerecht eten wat bij dat feest hoort?
En voor leerlingen die het feest niet vieren, hebben zij andere gerechten die ze specifiek tijdens een feestdag eten. 

Wat eet jij het liefste op een speciale feestdag?

Slide 12 - Open question

Dit is een openvraag laat de leerlingen reageren via hun device. Bespreek de antwoorden met de leerlingen, laat ze op elkaar reageren en vraag waarom ze dingen vinden.

Slide 13 - Video

This item has no instructions


Tijdens het Ramadanfeest moet iedereen in Nederland vrij krijgen
Wat vind jij?  

Slide 14 - Open question

Doe: Bekijk eerst samen de video op slide 9. 
Open vraag: Laat de leerlingen antwoorden via hun device. Bespreek de antwoorden die gegeven worden. Maak ook de vergelijking die in het filmpje gemaakt wordt (tussen het Suikerfeest en Kerst).
Waar of niet waar? 
Waar
Niet waar
Het Ramadanfeest gaat om het krijgen van geld.
Het Ramadanfeest duurt 4 dagen.
Het Ramadanfeest wordt alleen met het gezin gevierd. 
Het Ramadanfeest werd vroeger ook wel het Kleine feest genoemd.
Het Suikerfeest is de Nederlandse naam voor Eid Al-Fitr. Suikerfeest komt af van het Turkse woord 'şeker bayramı’, dit verwijst naar het zoete eten.
Het liefst wordt er 'schoon' geld gegeven, dus een nieuw bankbiljet, tijdens het Ramadanfeest, omdat je na het vasten zelf ook schoon bent.

Slide 15 - Drag question

Niet waar: 
  • Het Ramadanfeest duurt 4 dagen. Dit is niet waar, het Ramadanfeest  duurt namelijk 1 dag en sommige families vieren het wel 3 dagen.
  • Het Ramadanfeest wordt vaak met alleen het gezin gevierd. --> Het Ramadanfeest wordt gevierd met veel mensen, vaak met de hele familie, maar ook met buren of vrienden.
  • Het Ramadanfeest gaat om het krijgen van geld.  Dat is niet waar het Ramadanfeest gaat om het vieren van het einde van de Ramadan, waarin je je hebt ingeleefd in mensen die minder hebben dan jij, hier zijn respect en beheersing belangrijk bij. 


Sleepvraag
Versiering 
Muziek
Verhalen

Slide 16 - Drag question

Laat de leerlingen op hun device het juiste woord naar de juiste afbeelding slepen. Vertel de leerlingen wat meer over de voorwerpen. 

Deze foto's zijn allemaal voorwerpen uit het Wereldmuseum,  Feest! Wereldwijd
Versiering: De lantaarn is inmiddels uitgegroeid tot symbool van de maand Ramadan. Deze traditie is afkomstig uit Egypte en wordt daar Fanous Ramadan genoemd. Deze lantaarn komt uit Caïro. 
Muziek: De hoorn (nafir) wordt in Marokko vooral geassocieerd met de islamitische vastenmaand Ramadan. Vroeger, toen er nog geen televisie en internet was, werd in de Marokkaanse steden het einde van de vastendag (al-iftar) aangekondigd door een man die door de straten liep en op zo’n hoorn blies. Op dezelfde wijze werden de mensen 's ochtends vroeg weer wakker gemaakt voor de sahoer-maaltijd, de laatste maaltijd voor zonsopgang. 
Verhalen: Tijdens de Ramadan wordt  er in de Koran gelezen en passages hieruit worden hardop voorgelezen. Deze Koran komt uit Iran. De Ramadan wordt ook wel de maand van de Koran genoemd. 

Stellingenspel
Heb jij ooit het Ramadanfeest, Eid al-Fitr gevierd? 
A
JA
B
NEE

Slide 17 - Quiz

Laat de leerlingen antwoorden via hun devices en bespreek de verdeling van de antwoorden ja en nee. 

Stellingenspel
Heb jij ooit gevast? 
A
JA
B
NEE

Slide 18 - Quiz

Laat de leerlingen antwoorden via hun devices en bespreek de verdeling van de antwoorden ja en nee. 

Vasten kan zijn complete onthouding, dus dat je niet eet of drinkt. Maar ook dat je bepaalde producten niet eet of drinkt, zoals alcohol en vlees.
In de Islam wordt gevast om taqwa (godsvrucht) te verkrijgen en niet om mee te voelen met de armen. Mee voelen met de armen is een voordeel van vasten en niet het hoofddoel.

Vertel: Dat er in meerdere religies gevast wordt.
Binnen het Jodendom wordt het gevast op de Grote Verzoendag, de Dag van de Verwoesting van de tempel en de dag die voorafgaat aan het Poeriemfeest.
Binnen het Christendom wordt er 40 dagen tussen Aswoensdag en Pasen gevast. 
Binnen Bahá' is geloof is de vastenperiode de laatste periode van negentien dagen (2 - 21 maart) voor het begin van het nieuwe jaar op de lentedag (Naw-Rúz).

Stellingenspel
Wil je ooit vasten?
A
JA
B
NEE

Slide 19 - Quiz

Laat de leerlingen antwoorden via hun devices en bespreek de verdeling van de antwoorden ja en nee. 

Indien je vast, wat is jouw reden hiervoor? 
Of waarom zou jij graag willen vasten? 

Slide 20 - Open question

Dit is een openvraag laat de leerlingen reageren via hun device. Bespreek de antwoorden met de leerlingen, laat ze op elkaar reageren en vraag waarom ze dingen vinden.
WE ZIEN JULLIE GRAAG IN HET MUSEUM

Slide 21 - Slide

Nog meer doen? Op de website van het Wereldmuseum vind je activiteiten voor thuis en in de klas. Vouw je eigen cadeau doosje bijvoorbeeld, of maak een cadeau envelop. En wat dacht je van een Fanous lantaarn.