This lesson contains 8 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.
Lesson duration is: 10 min
Introduction
Een korte les waarin leerlingen kennis maken met Wereldmuseum Leiden en de collectie die er te zien is.
Instructions
- Deze les kan klassikaal gedaan worden of als huiswerk.
- Leerlingen kunnen de vragen digitaal beantwoorden via een device (telefoon, tablet, laptop).
In de klas:
• Klik als docent op ‘je eigen device (verbonden met een digibord) op de rode button 'Geef les’. Je kunt nu de les geven zonder devices.
Met devices:
- De leerlingen gaan op hun device naar lessonup.com of downloaden de LessonUp app.
• Links onderin het scherm staat de code die leerlingen moeten invoeren (in witte bolletjes).
• Liever geen geluid na het beantwoorden van een interactieve vraag? Onderaan de pagina staat een vink bij geluid. Klik deze vink uit.
Als (t)huiswerk:
In deze video zie je hoe je lessen kunt delen als (t)huiswerk:
https://youtu.be/Ik3XnONnEIQ
Items in this lesson
Voorbereidingsles
Wereldmuseum Leiden
Slide 1 - Slide
Binnenkort gaan wij met de klas naar een museum. Herkent iemand dit museum? Dit is Wereldmuseum Leiden
Suggestie: U kunt met de kinderen in gaan op de vraag: 'wat is een museum?'.
Ben jij al eens in Wereldmuseum Leiden geweest?
A
Ja
B
Nee
Slide 2 - Quiz
Inventariseer met deze vraag welke leerlingen al eens in het museum zijn geweest. Vraag daarnaast wat zij zich nog van hun museumbezoek herinneren.
Waar gaat Wereldmuseum over?
Slide 3 - Mind map
Woordweb:
Wereldmuseum Leiden gaat over mensen, hun tradities, gebruiken en verhalen. Je ziet er voorwerpen uit verschillende gebieden. Van Indonesië tot Japan en van Zuid-Amerika tot Afrika.
Een wandeling door het museum opent je blik op de wereld. Van Bali tot Guatemala, van Oceanië tot de Noordpoolgebieden en van Mekka tot Djenné.
Een onderwijsprogramma beperkt zich tot een tot drie zalen, afhankelijk van het thema van het programma.
In Wereldmuseum Leiden ontdekt de bezoeker dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.
0
Slide 4 - Video
Deze video geeft een impressie van het museum. Niet alles wat op de video te zien is, zal in het museum te zien zijn tijdens uw bezoek.
Museum Volkenkunde gaat over....
Noord-Amerika en Noordpool gebieden
Midden- en Zuid-Amerika
Afrika
China
Japan en Korea
Indonesië
West en Centraal-Azië
Slide 5 - Slide
Wereldmuseum Leiden gaat over mensen, hun tradities, gebruiken en verhalen. Je ziet er voorwerpen uit verschillende landen. Van Indonesië tot Mexico en van Japan tot Suriname.
Tip: Op de kaart zie je van welke gebieden Wereldmuseum Leiden allemaal voorwerpen heeft. Klik op de ogen voor een kijkje op de zaal van dat gebied. Vergroot de afbeeldingen om ze beter te bekijken. Zie je iets wat je herkent?
Sleep de objecten naar het juiste werelddeel.
Maak een reis over de wereld!
Zalmmasker
Antilopenmasker
Kris
Slide 6 - Drag question
In het museum kun je een reis maken langs verschillende gebieden in de wereld. Denken jullie te weten waar de volgende objecten vandaan komen? Klik op de hotspots om te zien om welk object het gaat. Sleep ze naar het juiste gebied.
Mensen hebben allemaal verhalen, over liefhebben, rouwen, vieren, versieren of vechten. De voorwerpen in het museum vertellen deze verhalen.
In Wereldmuseum Leiden kun je....
Slide 7 - Slide
Informatie voor de leerkracht:
In Wereldmuseum Leiden kun je leren hoe mensen van elkaar verschillen en tegelijkertijd hetzelfde zijn. Mensen hebben namelijk allemaal verhalen, over liefhebben, rouwen, vieren, versieren of vechten. De voorwerpen in het museum vertellen deze verhalen.
De voorwerpen die je ziet in Wereldmuseum Leiden zijn gemaakt en gebruikt door mensen uit landen hier ver vandaan en vertellen iets over het leven van deze mensen. Over wat zij belangrijk, nuttig of mooi vinden. Zo ontdek je dat over de hele wereld mensen verschillen, maar ook in veel opzichten hetzelfde zijn; we zijn allemaal mensen.
Achtergrondinformatie over Wereldmuseum Leiden
Wereldmuseum Leiden heeft door zijn wetenschappelijke oriëntatie en verzamelgeschiedenis een focus op wereldwijde culturele geschiedenissen. De thema's die je hier terugziet zijn bijvoorbeeld religie of inheemse leefwerelden en hun strijd voor onafhankelijkheid en herstel van historisch onrecht. De tentoonstellingen moedigen ons aan na te denken over wat het betekent om mens te zijn, wat onze connectie is met de wereld om ons heen en hoe we in relatie staan tot elkaar.
Na het bezoek met de klas ben jij een beetje expert geworden. Je kunt dus nog een keert teruggaan samen met je familie. Dan kun jij ze rondleiden! Ook kun je je eigen rondleiding samenstellen met de Museum Explorer app.