Wijzer in de klas
Maak een vliegende start in de brugklas!

Wijzer in de klas: Les 1 - Ken jij alle namen?

Ken jij alle
namen?
Les 1:
Brugklas, Wijzer in de klas, Namen onthouden in de klas, Namen leren leerlingen, Namen en inclusie in de klas, Klassenmanagement namen onthouden, Sociale veiligheid in de klas, Namen onthouden door associatie, Namen oefenen met spelletjes, Actieve werkvormen namen leren, Samenwerking in de klas verbeteren, Inclusieve lesactiviteit namen leren
1 / 8
next
Slide 1: Slide
MentorlesLessonUpMiddelbare schoolBasisschoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 7,8Leerjaar 1

This lesson contains 8 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 15 min

Introduction

Welkom bij de serie 'Wijzer in de klas', een reeks korte lessen speciaal ontwikkeld voor brugklassers om hen te ondersteunen bij de uitdagingen waar ze tegenaan lopen tijdens hun eerste jaar op de middelbare school. De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een spannende, maar soms ook overweldigende periode. Nieuwe vakken, nieuwe docenten, nieuwe klasgenoten en nieuwe verwachtingen kunnen veel vragen oproepen. Deze serie is bedoeld om leerlingen hierbij te helpen, zodat ze met meer zelfvertrouwen en vaardigheden hun weg kunnen vinden in deze nieuwe omgeving. Wat kun je verwachten? In de serie 'Wijzer in de klas' komen verschillende thema's aan bod die relevant zijn voor brugklassers. Elke les is opgebouwd uit een mix van theorie, praktische opdrachten en interactieve elementen, zoals polls en quizzen. Hierdoor kunnen leerlingen niet alleen leren van de uitleg, maar ook direct oefenen met wat ze hebben geleerd. Verantwoording Deze lesserie is ontwikkeld vanuit de behoefte om leerlingen praktische vaardigheden aan te leren die vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd. De opbouw is gebaseerd op: 1. Wetenschappelijke inzichten - Belang van routines - Effectief leren - Executieve functies 2. Praktijkervaring - Veelvoorkomende uitdagingen - Bewezen oplossingen - Realistische aanpak 3. Didactische principes - Activerend leren - Directe toepasbaarheid - Positieve bekrachtiging De volgorde van de lessen is zo gekozen dat vaardigheden op elkaar voortbouwen en direct toepasbaar zijn in de dagelijkse schoolpraktijk. Waarom deze serie? De middelbare school is een belangrijke fase in de ontwikkeling van leerlingen. Het is een tijd waarin ze niet alleen kennis opdoen, maar ook essentiële vaardigheden ontwikkelen die ze de rest van hun leven nodig hebben. Door hen hierbij te ondersteunen, hopen we dat ze niet alleen succesvol zijn in hun schoolcarrière, maar ook plezier hebben in het leren en groeien. Hoe gebruik je deze serie? De lessen zijn zo ontworpen dat ze zowel in de klas als thuis kunnen worden gevolgd. Docenten kunnen de lessen gebruiken als onderdeel van hun curriculum, terwijl leerlingen de opdrachten en tips ook zelfstandig kunnen toepassen. Elke les sluit af met praktische tips en oefeningen, zodat leerlingen direct aan de slag kunnen met wat ze hebben geleerd. We hopen dat deze serie brugklassers helpt om zich snel thuis te voelen op hun nieuwe school en dat ze met plezier en zelfvertrouwen hun schooljaar doorlopen. Veel succes!

Instructions

Het onthouden van namen draagt bij aan een veilige en inclusieve klasomgeving. Wanneer leerlingen elkaar beter bij naam kennen, wordt de samenwerking verbeterd en voelen leerlingen zich sneller op hun gemak. Deze les helpt leerlingen op een speelse manier namen te onthouden door middel van associaties, herhaling en actieve interactie.

Items in this lesson

Ken jij alle
namen?
Les 1:
Brugklas, Wijzer in de klas, Namen onthouden in de klas, Namen leren leerlingen, Namen en inclusie in de klas, Klassenmanagement namen onthouden, Sociale veiligheid in de klas, Namen onthouden door associatie, Namen oefenen met spelletjes, Actieve werkvormen namen leren, Samenwerking in de klas verbeteren, Inclusieve lesactiviteit namen leren

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Ken jij alle namen?

Slide 2 - Slide

Introductie: Ken je alle namen?
Doel: Leerlingen bewust maken van het belang en gemak het kennen van alle namen.

Begin de les door uit te leggen waarom het kennen van namen belangrijk is. Dit draagt bij aan een veilige en prettige sfeer in de klas en vergemakkelijkt samenwerking bij groepsopdrachten.

Vraag aan leerlingen waarom zij denken dat het onthouden van namen belangrijk is.

Bespreek de afbeelding om de context te versterken.

Tip: geef ook voor jezelf aan dat het heel belangrijk is om alle namen te kennen als docent.

Hoeveel namen van je klasgenoten
ken jij écht uit je hoofd?
Allemaal
Bijna allemaal
De helft
Een paar
Geen

Slide 3 - Poll

Poll
Bespreek kort de resultaten van de poll. Zijn er veel leerlingen die moeite hebben met namen onthouden? Hoe komt dat?

Geef aan dat er technieken zijn om namen beter te onthouden en dat de les hierbij helpt.

Hoe onthoud jij namen?
Ezelsbruggetje
Herhalen
Visualiseren
Anders
Niet

Slide 4 - Poll

Poll
Laat leerlingen nadenken over hun huidige technieken en bespreek kort welke strategieën vaak effectief zijn.

Vraag een paar leerlingen om hun methode toe te lichten. Waarom werkt deze techniek voor hen?

Leg uit dat er meerdere manieren zijn om namen te onthouden en dat ze in deze les een aantal hiervan gaan oefenen.
Opdracht 1
Memory game
1
2
3

Slide 5 - Slide

Opdracht
Stap 1: Korte introductieronde: Iedereen zegt zijn/haar naam en een leuk feit over zichzelf.

Stap 2: Koppel namen aan eigenschappen. Leerlingen maken tweetallen en verzinnen een associatie voor elkaars naam (bijvoorbeeld "Lisa leest veel boeken").

Stap 3: Test elkaars kennis. Leerlingen worden willekeurig aangewezen en moeten de naam én eigenschap van een ander noemen.

Moedig leerlingen aan om creatieve en grappige associaties te bedenken om namen makkelijker te onthouden. Maar houdt het positief en corrigeer waar nodig.

Welke strategie helpt het beste
om namen te onthouden?
A
Herhalen en hardop zeggen
B
Niet opletten en hopen dat je het onthoudt
C
Iedereen een bijnaam geven
D
Geen moeite doen om namen te leren

Slide 6 - Quiz

Quiz
Bespreek met de klas waarom dit goed werkt. Geef eventueel aan dat dit ook voor een leraar de meest handige manier is om de namen van de leerlingen te leren.
Afsluiting
Naam-onthoudt tips:
- Maak associaties
- Herhaal hardop
- Gebruik ezelsbruggetjes
- Vraag bij twijfel
Afsluiting
Naam-onthoud tips:
  • Maak associaties
  • Herhaal hardop
  • Gebruik ezelsbruggetjes
  • Vraag bij twijfel

Slide 7 - Slide

Afsluiting
  • Maak associaties: Probeer een naam te koppelen aan een opvallend kenmerk, een hobby, of een rijmwoord. Bijvoorbeeld: "Lisa leest veel" of "Tom is altijd top voorbereid." Hoe unieker de associatie, hoe beter de naam blijft hangen.
  • Herhaal hardop: Zeg de naam van een klasgenoot direct na het horen en probeer deze tijdens het gesprek meerdere keren te gebruiken. Dit helpt bij het inslijten van de naam in het geheugen.
  • Gebruik ezelsbruggetjes: Maak gebruik van kleine trucjes om namen te onthouden, zoals rijmwoorden, beginletters van namen koppelen aan kenmerken (bijv. "Kijk! Kevin kan kletsen") of associaties met bekende figuren.
  • Vraag bij twijfel: Als je een naam vergeten bent, vraag het op een vriendelijke manier. Dit laat zien dat je moeite doet om namen te onthouden en helpt je om de naam beter vast te leggen in je geheugen.
Bespreek kort hoe leerlingen deze technieken in de komende weken kunnen blijven gebruiken en hoe ze dit kunnen toepassen in andere situaties, zoals in een nieuwe klas of bij groepsopdrachten.
[Logo]
Serie
LessonUp Originals
Link naar kanaal 'In de klas'

Slide 8 - Slide

This item has no instructions