Wij slaven van Suriname - Anton de Kom

BEELD BIJ JE BOEK
Wij slaven van Suriname - Anton de Kom
Karin Amatmoekrim
Tessa 
Leuwsh
Adriaan 
van Dis
1 / 9
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 9 slides, with text slides.

Items in this lesson

BEELD BIJ JE BOEK
Wij slaven van Suriname - Anton de Kom
Karin Amatmoekrim
Tessa 
Leuwsh
Adriaan 
van Dis

Slide 1 - Slide

De top 5 van Karin Amatmoekrim
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de top 5 van Karin Amatmoekrim:


  • Wij slaven van Suriname - Anton de Kom
  • De stille plantage - Albert Helman
  • Waarom zou je huilen mijn lieve, lieve - Astrid Roemer
  • Candide - Voltaire
  • De koningin van Paramaribo - Clark Accord


Slide 2 - Slide

Wie is Anton de Kom?

Anton de Kom (1898-1945) is een sleutelfiguur in de Surinaamse cultuur en politiek. Op zijn tweeëntwintigste verliet hij zijn geboortestad Paramaribo om zich te vestigen in Nederland. Hier werd hij politiek actief in verschillende linkse organisaties. In 1934 verscheen zijn boek Wij slaven van Suriname, een felle reactie op het koloniale verleden van Suriname. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was De Kom actief in het verzet. In 1944 werd hij gearresteerd en stierf een jaar later aan tbc in het concentratiekamp Sandbostel.


Slide 3 - Slide

Motivatie van de schrijver
Karin Amatmoekrim ziet Wij slaven van Suriname als een vanzelfsprekende keuze. In het boek levert Anton de Kom felle kritiek op het koloniale systeem in Suriname, maar laat ook zien dat de leefomstandigheden van de zware arbeider niet verbeterde na afschaffing van de slavernij. 

Anton de Kom was een van de eersten die zich zo duidelijk uitsprak over de vele misstanden. Hij inspireerde daarmee de latere generaties, zowel in Suriname als in Nederland. 

Slide 4 - Slide

In een veel bekeken RVU-documentaire over Suriname wordt een verbinding gelegd tussen de opvattingen van Anton de Kom en de huidige situatie in Suriname. 


Thema 1: eigen waarden & eigenwaarde

Slide 5 - Slide

Geen volk kan tot volle wasdom komen dat erfelijk met een minderwaardigheidsgevoel belast blijft’, is een vaak geciteerde zin uit de roman van Anton de Kom. 

Leg in je eigen woorden uit wat de auteur precies met deze zin bedoelt en wat vervolgens de opdracht is die hij aan het Surinaamse volk meegeeft.


Opdracht 1

Slide 6 - Slide

Bekijk dit fragment waarin Arjen Lubach de vraag stelt of Nederland excuses moet aanbieden voor het slavernijverleden.


Thema 2: Keti Koti & excuses

Slide 7 - Slide

In 1863 is de slavernij officieel afgeschaft, wat volgens Anton de Kom niet betekende dat het leven van de voormalige slaafgemaakten verbeterde. De vraag is nu of de Nederlandse regering haar excuses moet aanbieden voor dit verleden. Wat vind jij, is een excuus op zijn plaats en wat betekent dit verleden voor jouzelf: voel jij je persoonlijk verantwoordelijk voor deze periode in de geschiedenis?


Opdracht 2: wie is verantwoordelijk? 

Slide 8 - Slide

Meer weten?
Kijk dan ook eens hier naar ...
  • Bekijk dit fragment als je meer wilt weten over het Nederlandse slavernijverleden. Wil je meer lezen over de manier waarop de slavernij aan de andere kant van de wereld, Nederlands-Indië, vorm kreeg, dan moet je zeker deze roman lezen van de schrijver Reggie Baay, Het lied van de goden. 

e

Slide 9 - Slide