complementair

1 / 21
next
Slide 1: Slide
TekenenMiddelbare schoolhavoLeerjaar 5

This lesson contains 21 slides, with text slides.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

complementaire kleuren

Slide 2 - Slide

kleuren cirkel
Complementaire kleuren zijn de kleuren die recht tegenover elkaar staan in de kleurencirkel.

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Slide

Complementair betekend elkaar “aanvullen”. De kleurencirkel laat kleuren zien die we met elkaar kunnen mengen of aanvullen. Complementair aan elkaar zijn bijvoorbeeld geel en paars. Deze kleuren beïnvloeden en vullen elkaar aan. In een schilderij heel waardevol om te gebruiken.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Binnenhuisarchitectuur

In de architectuur wordt veel van de kleurencirkel gebruik gemaakt. Combinaties van kleuren kunnen een sterke uitwerking op elkaar hebben. Kijk maar naar de gele en paarse kleur hierboven. In de kunstwereld wordt veel gebruik gemaakt van spannende combinaties en contrasten. Nog een supercombinatie kan zijn:

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Complementaire kleuren kunnen net als zwart en wit, samen extra sterk uitpakken. De kleuren versterken elkaar. zie de onderstaande foto’s.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Complementaire kleuren kunnen net als zwart en wit, samen extra sterk uitpakken. De kleuren versterken elkaar. zie de onderstaande foto’s.

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Slide

Hoe gebruik je complementaire kleuren

Naast bijvoorbeeld groen, zal rood roder lijken. Kijk maar eens naar de met kleurpotlood gefabriceerde papegaai. Het rood boven op de snavel valt extra op.
Werk je op een tekening of schilderij met als achtergrondkleur geel? Dan zal de complementaire kleur paars duidelijker naar voren komen.
 


Slide 16 - Slide

Schaduw maken

Heb je een onderwerp in een complementaire kleur, bijvoorbeeld oranje? Dan zal je een mooie schaduwkleur krijgen wanneer je wat blauw aan je hoofdkleur oranje toevoegt.

Slide 17 - Slide

Vincent van Gogh

Vincent was een kunstschilder, die graag met complementaire kleuren werkte. Zijn beroemde blauwe bloemen tegen een oranje achtergrond zijn daar een goed voorbeeld van. Hieronder een aantal voorbeelden van zijn landschappen in complementaire kleuren.
 

Slide 18 - Slide

groen/rood
Veld met klaprozen, 1889

Slide 19 - Slide

Paars/geel
De sterrennacht, 1889

Slide 20 - Slide

Oranje/blauw
Landschap met korenschelven en opkomende maan, 1889

Slide 21 - Slide