This lesson contains 20 slides, with interactive quizzes and text slides.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
Slide 1 - Slide
Na deze les:
Kun je gegevens in meerdere kolommen splitsen.
Weet je hoe je kolommen en rijen vastzet.
Kun je cellen opmaken.
Heb je herhaald hoe je een getal 'vastzet'.
Kun je grafieken maken.
Slide 2 - Slide
Gegevens splitsen in Excel
Laten we een voorbeeld bekijken waarbij we de volledige naam van personen, die in één kolom zijn ingevoerd, willen splitsen in afzonderlijke kolommen voor voornaam en achternaam.
Slide 3 - Slide
Neem dit over in Excel
Slide 4 - Slide
Selecteer A1 en A2
Klik op "Gegevens"
Klik op "Tekst naar kolommen"
Slide 5 - Slide
Kies nu de optie ‘Gescheiden’ en druk op volgende.
4 redenen waarom jij Excel moet leren kennen
Slide 6 - Slide
Belang van het vastzetten van kolommen en rijen bij grote datasets
Navigatiegemak: In grote datasets kunnen kolommen en rijen gemakkelijk buiten het zicht verdwijnen wanneer je naar beneden of naar rechts scrolt. Door bepaalde kolommen en rijen vast te zetten, blijven belangrijke labels of headers altijd zichtbaar tijdens het navigeren door de dataset, waardoor het gemakkelijker wordt om te begrijpen wat de gegevens vertegenwoordigen.
Voorkomen van fouten: Het vastzetten van kolommen en rijen kan helpen om fouten te voorkomen bij het werken met formules of bij het kopiëren en plakken van gegevens. Het zorgt ervoor dat de juiste verwijzingen behouden blijven, zelfs wanneer je door de dataset navigeert of gegevens verplaatst.
Verbetering van de leesbaarheid: Door belangrijke kolommen en rijen vast te zetten, wordt de leesbaarheid van de dataset verbeterd. Gebruikers kunnen snel relevante informatie vinden zonder te verdwalen in een zee van gegevens.
Slide 7 - Slide
Neem dit over in je excel
Slide 8 - Slide
Dit kan ook voor rijen gedaan worden ('Bovenste rij blokkeren') of voor de rijen en kolommen samen ('Titels blokkeren').
Slide 9 - Slide
Belang van het opmaken van cellen:
Verbeterde leesbaarheid: Door het toepassen van verschillende opmaakopties zoals kleur, lettertype en randen, kunnen belangrijke gegevens worden benadrukt en gemakkelijker worden gelezen. Dit helpt je om snel relevante informatie te vinden binnen een dataset.
Professionele uitstraling: Een goed opgemaakt werkblad ziet er professioneel uit en maakt een goede indruk op anderen, zoals collega's, docenten of leidinggevenden. Het geeft aan dat de gegevens zorgvuldig zijn georganiseerd en gepresenteerd.
Slide 10 - Slide
Slide 11 - Slide
Tabel maken
Slide 12 - Slide
Opmaak
Slide 13 - Slide
Vastzetten
Slide 14 - Slide
Verschillende soorten grafieken en hun toepassingen
Staafgrafiek: Wordt gebruikt om vergelijkingen tussen verschillende categorieën te tonen. Bijvoorbeeld om verkoopcijfers per maand te vergelijken.
Lijngrafiek: Wordt gebruikt om trends en veranderingen in de loop van de tijd weer te geven. Bijvoorbeeld om de groei van de omzet over meerdere jaren te laten zien.
Cirkeldiagram: Wordt gebruikt om de verhoudingen van verschillende delen tot een geheel weer te geven. Bijvoorbeeld om de verdeling van uitgaven in een budget te visualiseren.
Histogram: Wordt gebruikt om de frequentie van gegevens in bepaalde intervallen weer te geven. Bijvoorbeeld om de leeftijdsverdeling van een populatie te tonen.
Slide 15 - Slide
Grafiek
Slide 16 - Slide
Opdracht:
Jullie hebben 5 minuten de tijd om aan deze opdracht te werken. Zorg ervoor dat je alle geleerde vaardigheden toepast en dat je werkblad er professioneel uitziet. Veel succes!