Tweede Wereldoorlog deel 8

Goed of Fout? Held of schurk?
1 / 13
next
Slide 1: Slide
Mens & MaatschappijMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 2

This lesson contains 13 slides, with text slides and 1 video.

Items in this lesson

Goed of Fout? Held of schurk?

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Video

Goed of Fout?

Kunnen we aan de hand van een foto een schurk, dader of held herkennen/typeren?

Goed of Fout? blz. 14

Slide 3 - Slide

Persoon 1
Persoon 2

Slide 4 - Slide

Persoon 3
Persoon 4

Slide 5 - Slide

Persoon 5
Persoon 6

Slide 6 - Slide

1. Gerrit-Jan van der Veen
Lid van een verzetsgroep. Hij stichtte brand in het personenarchief van Amsterdam. Zo konden veel joden een nieuw identiteitsbewijs krijgen zonder de ‘J’ stempel.
Samen met zijn verzetsgroep maakte hij nieuwe identiteitsbewijzen voor ongeveer 80.000 joden. Een gevaarlijke baan waar hij ook zijn leven voor heeft gegeven. Hij werd in juni 1944 opgepakt door de Duitsers  en geëxecuteerd, hij werd 42 jaar.

Slide 7 - Slide

2. Dorothea Binz
Weinig mensen kunnen een ontmoeting met navertellen. Ze was uitzonderlijk wreed en mishandelde, misbruikte en vermoorde vele mensen. Ze werkte in het vrouwenkamp Ravensbruck.  De gevangen wisten dat ze uit haar buurt moesten blijven omdat Dorothea tot alles in staat was. Ze had zelfs een speciale bunker waar zij mensen liet mishandelen en zelf toekeek. Na de oorlog is ze terechtgesteld en geëxecuteerd op haar 27e.

Slide 8 - Slide

3. Wilhelm Hosenfeld
Een Duitse legerofficier met een dubbelrol. Wilhelm had last van schuldgevoels, hij was zowel redder als slachtoffer van het Duitse regime. Tijdens de oorlog keerde hij zich in het geheim tegen de nazi's. Hij liet mensen werken onder een valse identiteit. Hij redde mensen die hij eigenlijk moest vermoorden. 
Na de bevrijding werd hij krijgsgevangen genomen door het Rode leger. Hij stief in het kamp na de vele mishandelingen..Zijn dubbelrol komt terug in de film ‘the pianist’.

Slide 9 - Slide

4. August Kowalczyk
August kwam in 1940 in Auschwitz en kreeg nummer 6804. Hij probeerd met een groep te ontsnappen. Ze zetten het op het rennen, slechts 9 van de 49 gevangenen weten de kogels van de nazi’s te ontlopen. August houdt zich verscholen in het bos. Een vrouw vind hem en smokkeld hem het dorp uit. Hij zit een paar weken ondergedoken voordat hij het land uit vlucht. August heeft tot zijn 90ste verhalen verteld over het kamp en schreef er een boek over.

Slide 10 - Slide

5. Anton van der Waals
Anton wordt ook wel de grootste landverrader genoemd. Deze Nederlander infiltreerde in verzetsgroepen en speelde informatie door aan de nazi's. Veel mensen zijn opgepakt en omgekomen door zijn verraad. Hij was zo goed dat zelfs zijn vrouw lange tijd dacht dat hij gewoon in het verzet zat. Volgens het boek de Verrader zijn er wel 100 mensen door hem omgekomen. Anton werd in 1950 geëxecuteerd voor landverraad in de oorlog.

Slide 11 - Slide

6. Hannie Schaft
Hannie wordt ook wel het meisje met de rode haren genoemd. Ze is een echte verzetsstrijdster die betrokken was bij minstens acht aanslagen en verschillende sabotageacties. Zo stal ze veel persoonsbewijzen die ze dan weer aan Joden gaf. Bij een wegcontrole wordt ze betrapt op wapenbezit en illegale bladen. De Duitsers hebben snel door dat dit het gevaarlijke meisje met de rode haren is. Ze wordt opgepakt en op haar 25e geëxecuteerd.

Slide 12 - Slide

Klopte je eerste indruk?

Kunnen we aan de hand van een portretfoto een schurk, dader of held herkennen/typeren?

Slide 13 - Slide