mantelzorger

Mantelzorg, vrijwilligers & zelfmanagement 
1 / 14
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 2

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Mantelzorg, vrijwilligers & zelfmanagement 

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Wat is zelfmanagement?

Slide 3 - Open question

This item has no instructions

waar denk je aan bij mantelzorger?

Slide 4 - Open question

This item has no instructions

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Slide 6 - Slide

Ruim een derde van de 16-plussers (36%) geeft informele hulp. Dat zijn circa 5 miljoen mensen. De meesten van hen geven mantelzorg (32%): persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp, vervoer, administratieve hulp of emotionele steun. Er zijn ruim 1 miljoen vrijwilligers actief in de hulp of ondersteuning. Daaronder schaart het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ook incidentele vrijwilligers en vrijwilligers die niet via een organisatie actief zijn.

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Slide 8 - Video

This item has no instructions

Slide 9 - Slide

SAMENWERKEN
In deze rol is de mantelzorger actief als samenwerkingspartner, zaakwaarnemer, tolk en verzorger van de cliënt. Communiceren met de mantelzorger draait hierbij om één centrale vraag: 'Wat kunnen we samen doen om de zorg en ondersteuning van de cliënt zo goed mogelijk te organiseren?'
ONDERSTEUNEN
De mantelzorger kan zich ook voordoen als ‘schaduwcliënt’. Communiceren met de mantelzorger bestaat in deze rol veelal uit het oppikken van signalen. Signalen van overbelasting kunnen aanleiding zijn voor een gesprek over ondersteuning.
FACILITEREN
Communiceren met de mantelzorger betekent ook voorwaarden creëren (faciliteren) om de persoonlijk relatie van de cliënt en diens familie zoveel mogelijk intact te houden.
AFSTEMMEN
Afstemmen met de mantelzorger betekent voortdurende communicatie over behoeften, zorgen en successen van de cliënt en de mantelzorger.

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Slide 11 - Slide

https://www.zorgvoorbeter.nl/docs/PVZ/vindplaats/mantelzorg/CSI-meetinstrument-overbelasting-mantelzorger.pdf

Zoek op het internet wat je kunt vinden over hoe de gemeente mantelzorgers kan ondersteunen.

Slide 12 - Open question

This item has no instructions

Wat is respijtzorg?

Slide 13 - Open question

Respijtzorg is een tijdelijke volledige overname van zorg met als doel de mantelzorger een adempauze te geven. Het is een verzamelnaam voor uiteenlopende vormen van mantelzorgvervanging. Respijtzorg kan worden gegeven door verschillende personen (familie, vrijwilligers of professionals), op verschillende plaatsen (thuis of buitenshuis), en gefinancierd worden vanuit verschillende bronnen (eigen middelen, zorgverzekeraar of de Wmo). Bovendien kan de overname van zorg incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, maar ook structureel, bijvoorbeeld wekelijks een vast dagdeel of maandelijks een weekend. Welke vorm van respijtvorm het ook betreft, in alle gevallen gaat het om een tijdelijke overname van de volledige zorg, zodat de mantelzorger even wordt ontzien. Respijtzorg is dus in de eerste plaats gericht op de mantelzorger, niet op de ontvanger van de zorg. -> gemeente
Op welke manier kan jij als verpleegkundige de mantelzorger ondersteunen of begeleiden?

Slide 14 - Open question

CSI
Respijtzorg
Vrijwilligers opzoeken
Contact houden over belastbaarheid
niet te veel storen
Rekening houden met prive leven