This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.
Lesson duration is: 20 min
Items in this lesson
Visies op zorg in de GHZ
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Programma
Klassikaal: kennis maken met begrippen als visie, autonomie, eigen regie en participatie in de GHZ
Persoonlijk: start met rubric 2 van de eindopdracht module 11
Slide 2 - Slide
This item has no instructions
Wat wordt van jou verwacht?
Je kunt uitleggen welke paradigma’s in de afgelopen eeuw de visie op mensen met een verstandelijke beperking bepaald hebben.
Je kunt beschrijven wat de termen autonomie, eigen regie en participatie betekenen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Je kunt beschrijven wat de maatschappelijke visie en de visie van de organisatie voor jouw functioneren als verpleegkundige betekenen.
Slide 3 - Slide
This item has no instructions
LEARNBEAT: GEHANDICAPTENZORG
2.2 Werken in de gehandicaptenzorg
A. Introductie
B. Visies op mensen met een verstandelijke beperking
C. Persoonsgerichte ondersteuning
D. Ondersteuningsplan
E. De verpleegkundige coördinator
F. Samenwerken met het sociale netwerk
Slide 4 - Slide
This item has no instructions
Paradigma's in de GHZ
De betekenis van een paradigma is een samenhangend stelsel hoe we de werkelijkheid ervaren. Dit wordt bepaald door nieuwe inzichten, onderzoeken en theorieën. (Cultuur en tijd)
Hoe kijken we aan tegen mensen met een beperking?
Slide 5 - Slide
Hoe kijken we aan tegen mensen met een beperking? Dat is in onze samenleving anders dan in sommige andere samenlevingen. En ook in Nederland is daarin in de loop van de geschiedenis veel veranderd.
De manier waarop we kijken naar mensen met een beperking heeft invloed op de benadering en de manier waarop we hen ondersteunen. We staan nu stil bij verschillende paradigma’s in (de geschiedenis van) de gehandicaptenzorg.
Leesopdracht
Lees in Learnbeat onderdeel
2.2 Werken in de gehandicaptenzorg
B. Visies op mensen met een verstandelijke beperking
Maak voor jezelf een spiekbriefje gericht op de visies.
Hierna volgen een aantal quizvragen.
Slide 6 - Slide
This item has no instructions
Mensen met een beperking moeten kunnen deelnemen aan de samenleving deze visie komt uit het?
A
defectparadigma
B
ontwikkelingsparadigma
C
burgerschapsparadigma
D
waardigheidsparadigma
Slide 7 - Quiz
Vanuit het ontwikkelingsparadigma zijn we mensen met een beperking gaan zien als mensen die met ondersteuning de kans moeten krijgen om volwaardig mee te doen in de samenleving. Daar horen rechten, maar ook plichten bij.
Dit paradigma, dat gebaseerd is op participatie, noemen we het burgerschapsparadigma. Mensen met een beperking moeten echt deel kunnen uitmaken van de samenleving. Ze wonen als dat mogelijk is in de wijk samen met andere burgers.
Mensen met een verstandelijke beperking worden als patiënt gezien ?
A
defectparadigma
B
ontwikkelingsparadigma
C
burgerschapsparadigma
D
waardigheidsparadigma
Slide 8 - Quiz
Bij het defectparadigma wordt de beperking veroorzaakt door neurologische en genetische defecten. Mensen met een beperking werden dan ook als patiënten beschouwd. De zorg bestond vooral uit verzorging en medicatie. Deze zorg vond in instituten plaats. Bestuurders en zorgverleners besloten wat de persoon met de beperking nodig had. Aan de inspraak van mensen zelf werd geen waarde gehecht.
Mensen met een beperking stonden buiten de samenleving. Dit wordt segregatie genoemd. De zorg stond letterlijk en figuurlijk op afstand van de samenleving, buiten het dorp en de stad, in de duinen en de bossen. De mensen hadden geen normaal sociaal netwerk.
Het bieden van een perspectief van een zo waardig mogelijk bestaan, dat zo ervaringsrijk en betekenisvol mogelijk is. Dit valt onder?
A
defectparadigma
B
ontwikkelingsparadigma
C
burgerschapsparadigma
D
waardigheidsparadigma
Slide 9 - Quiz
(2029) Dit bouwt voort op het burgerschapsparadigma. Het stelt vragen bij het uitgangspunt dat iedereen dezelfde rechten én plichten heeft, regie over zijn eigen leven heeft (en houdt) en volwaardig kan meedoen. Is dat realistisch voor mensen met een beperking? Leidt het niet juist tot frustratie en teleurstelling? In het waardigheidsparadigma staat centraal dat we allemaal mens zijn. Met eigen verlangens en ervaringen. Het perspectief is een zo waardig mogelijk bestaan, dat zo ervaringsrijk en betekenisvol mogelijk is. Dat kan integratie, inclusie of participatie betekenen. Maar dat zijn geen doelen op zich.
Zorgverleners bepalen welke zorg nodig is maar stimuleren wel mogelijkheden
A
defectparadigma
B
ontwikkelingsparadigma
C
burgerschapsparadigma
D
waardigheidsparadigma
Slide 10 - Quiz
Bij het ontwikkelingsparadigma stond het stimuleren van mogelijkheden van mensen met een beperking centraal. Nog steeds besloten bestuurders en zorgverleners welke zorg deze mensen nodig hadden om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Er kwamen kleinschaligere voorzieningen in de samenleving. Het was de bedoeling dat de leefomgeving voor mensen met een beperking zo 'normaal' mogelijk was.
Slide 11 - Slide
This item has no instructions
Start rubric 2 eindopdracht
Beschrijf de huidige visie van de zorg voor cliënten met een verstandelijke beperking.
Zoek een GHZ instelling bij jouw in de buurt. Onderzoek en beschrijf de visie van deze instelling. Beschrijf vervolgens jouw visie op de zorg in de GHZ.