3.6 PAT waarden

PAT Waarden
1 / 11
next
Slide 1: Slide
PaardenklasMiddelbare schoolvmboLeerjaar 1

This lesson contains 11 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

PAT Waarden

Slide 1 - Slide

Leerdoelen
  • Ik weet wat PAT betekend.
  • Ik weet wat de normaalwaarde zijn voor een paard.
  • Ik kan de PAT waarden bij een paard meten.
  • Ik kan uitleggen waarom de waarde die ik gemeten heb,     goed zijn of niet.

Slide 2 - Slide

Waar staat PAT waarden voor?

Slide 3 - Open question

Pols
De hartslag voelen we bij de slagader die door de onderkaak van het paard loopt. De hartslag van een volwassen paard in rust ligt gemiddeld tussen de 28 en 44 slagen per minuut. Je telt de hartslag 15 seconden lang. Zet een timer op je telefoon of laat een stalgenoot de tijd voor je bijhouden. Hierna doe je het aantal slagen keer 4. Eén hartslag klinkt als twee snelle ‘boem-boem’-geluiden achter elkaar. 
Die hoef je dus niet dubbel te tellen
 

Slide 4 - Slide

Ademhaling
Laat je paard rustig stilstaan zonder te bewegen. Kijk goed naar de neusgaten en tel hoe vaak je je paard ziet inademen. Zijn de bewegingen van de neusgaten niet goed te zien, dan kun je ook naar de flank van je paard kijken. Een volwassen paard haalt gemiddeld tien tot 24 keer adem per minuut. De ademhaling bereken je net zoals de hartslag. Tel het aantal ademhalingen gedurende vijftien seconden en vermenigvuldig dat met vier. Eén ademhaling bestaat uit inademen én uitademen. 

Slide 5 - Slide

Temperatuur
Ga naast de achterhand van je paard staan, met je gezicht richting zijn staart.  Til de staartwortel langzaam en voorzichtig naar de zijkant. Steek de thermometer met wat vaseline voorzichtig in het rectum van je paard en houd goed vast. Als je paard opzij stapt of beweegt, beweeg dan met hem mee. Verwijder de thermometer pas als het piepje klinkt en de temperatuur gemeten is.Bij een volwassen paard in rust ligt 
de temperatuur tussen de 37.4 en 38.0 graden Celsius.

Slide 6 - Slide

Slijmvliezen en hervulling van de haarvaten
Aan de hand van het tandvlees van je paard kun je zien of je paard goed gehydrateerd is en of zijn bloeddruk in orde is.

Til de bovenlip van je paard op zodat je zijn tandvlees goed kunt zien. Dit zijn de slijmvliezen. Kijk eerst naar de kleur van het tandvlees: is het mooi roze of juist heel bleek? Raak dan kort aan met je vinger om te voelen of de slijmvliezen vochtig zijn.
Het tandvlees van je paard hoort roze tot lichtroze te zijn. 
  




Slide 7 - Slide

Slijmvliezen en hervulling van de haarvaten
Om de hervulling van de haarvaten te meten, druk je een paar seconden lang op het tandvlees. Haal je vinger weg en kijk naar de kleur van het tandvlees: de afdruk van je vinger hoort bleker te zijn en geleidelijk weer terug te gaan naar de normale kleur. Tel hoe lang het duurt voor het tandvlees om zijn normale kleur weer terug te krijgen.
De haarvaten horen zich binnen maximaal twee seconden weer te vullen.

Slide 8 - Slide

Buikgeluiden
Alle gezonde paarden, ongeacht hun leeftijd, hebben een vrij actief spijsverteringssysteem dat allerlei verschillende geluiden maakt: van grommen, knorren en kraken tot suizende en tinkelende geluidjes. Als je naar de hele buik luistert, zul je meerdere of alle van deze geluiden horen. Juist als je de geluiden minder hoort of de buik helemaal stil is, is het raadzaam een veearts te laten komen.

Slide 9 - Slide

Wat is de normale temperatuur van een paard?
A
37,2 tot 38,9 graden
B
37,0 tot 37,5 graden
C
37,4 tot 38,0 graden
D
37,1 tot 37,9 graden

Slide 10 - Quiz

Opdracht

Meet op stal de PAT waarden van 2 verschillende paarden.

Slide 11 - Slide