Uitleg T-pack model
Het ‘Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK)’ is geïntroduceerd als een manier van denken over de kennis die een docent nodig heeft om technologie effectief in de klas te implementeren. Het TPACK model is een samenvoeging van ‘vakinhoudelijke kennis’, ‘didactische kennis’ en ‘technologische kennis’ en alle complexe interacties tussen deze drie kenniscomponenten.
Koehler en Mishra stellen dat de kern van goed lesgeven met technologie draait om de drie eerder genoemde componenten. Ieder component is even belangrijk en ook de relaties tussen de componenten zijn even belangrijk. Als docent moet je de drie afzonderlijke componenten beheersen, maar je moet adaptief, flexibel en bewust te werk gaan binnen het framework, binnen een bepaalde context (de blauwe stippellijn).
• Technische kennis (TK) gaat over standaard technologieën zoals boeken, krijt en een schoolbord, maar het gaat ook over meer gevorderde technologieën zoals het internet en digitale video’s. Een docent moet dus de kwaliteiten hebben om specifieke technologieën toe te passen. Als het gaat om digitale kennis, dan moet een docenten dus bepaalde ICT-Basisvaardigheden bezitten. Denk aan: kennis over mailprogramma’s, installeren en updaten van hardware en software en systemen, kennis van webbrowsers, data bijhouden, en ‘op de hoogte blijven van immer veranderende technologieën. Op die manier verandert of evalueert technologische kennis met de tijd en het technologische kennis (in relatie met de andere componenten) een open einde.
• Vakinhoudelijke kennis (Content Knowledge (C or CK) is kennis over het onderwerp. Kennis over alle aspecten van een bepaald vak. De docent heeft kennis over de inhoud voor verschillende leerjaren en niveaus, heeft kennis van feiten, concepten, theorieën en procedures binnen een bepaald vakgebied. De docent kan het vakgebied ook relateren, verbinden en vergelijken met andere vakgebieden.
Didactische kennis (PK) is diepe kennis van processen en theorieën over lesgeven en leren. Deze algemene kennis gaat over leerprocessen, klassenmanagement, ontwikkelen van lesplannen, en implementatie van leerling ervaringen en feedback. Een docent met didactische kennis begrijpt hoe leerlingen kennis en vaardigheden opdoen, goede gewoontes en gebruiken, ontwikkelen, en op een positieve manier leren. De docent begrijpt de sociale en cognitieve aspecten van leren en weet de juiste toepassingen te vinden in het klaslokaal
• Pedagogische vakinhoudelijke kennis (PCK) gaat het over de relatie tussen vakinhoudelijke kennis en pedagogische kennis. Hoe verschillen deze van elkaar en hoe kunnen ze gecombineerd worden. Het is de taak van de docent om de vakinhoudelijke kennis op zo’n manier over te brengen dan het kan worden geleerd door de leerlingen. Verschillen in vak inhoud, vragen om verschillende leerstrategieën. Denk aan ‘beschrijven’, ‘selecteren’, ‘presenteren’, ‘synthetiseren’ en ‘verifiëren’ . De docent transformeert vak inhoud op zo’n manier dat leerlingen het beste leren.
• Technologische vakinhoudelijke kennis (TC) gaat over de invloed van technologie op het uitoefenen en de kennis van een bepaald vak of discipline. Het gaat over de ontwikkeling van tools voor educatieve doeleinden. Technologische hulpmiddelen gaan erover dat je begrijpt hoe, en in welke mate technologie en vakinhoudelijke kennis invloed op elkaar hebben, elkaar verrijken en elkaar beperken. De docent moet kennis hebben over het onderwerp, maar de docent moet ook weten op welke manier technologie het vak kan veranderen. Bijvoorbeeld de impact van computers op wiskunde en rekenen.
• Technologische pedagogische kennis (TP or TPK) gaat over de invloed en beperkingen die beide componenten op elkaar hebben. Technologie kan gebruikt worden voor nieuwe manieren van lesgeven of andere pedagogische doeleinden. Het pedagogische aspect kan verrijkt door de mogelijkheden van technologie. Leren en doceren veranderen bij gebruik van specifieke technologische hulpmiddelen. Dit vereist van de docent een dieper begrip over de mogelijkheden en beperkingen van technologie op het pedagogische aspect.
• Technologische pedagogische vakinhoudelijke kennis (TPACK) is het kruispunt van alle componenten. Het gaat verder dan het begrip van de drie losse componenten, maar gaat erover dat je begrijpt hoe de drie componenten met elkaar in interactie staan en kunnen samenvallen. Effectief lesgeven met technologie vereist TPACK en is een combinatie van de eerder genoemde relaties (PCK/TC/TP). Als docent kan je vakinhoudelijke kennis met behulp van effectieve technologieën transformeren op zo’n manier dat de leerlingen het beste leren. Effectieve docenten integreren technologie, pedagogie en vakinhoudelijke kennis met elkaar en er is niet één manier om dit te doen, maar er zijn juist oneindig veel mogelijkheden omdat de combinatie van context, het doel, de vak inhoud en de technologische en pedagogische mogelijkheden telkens uniek zijn.
Als docent ben je flexibel, creatief, en constant op zoek naar het ‘dynamische evenwicht’, de ‘sweet spot’ in het midden van het model. Dan spreek je van effectief lesgeven met technologie.
Er zijn een aantal redenen voor weerstand.
-je wordt docent vanwege CK, &PK
-focus ligt teveel op TK
-TK is nog volop in ontwikkeling
Het is er, het biedt volop kansen en mogelijkheden en als je het als docent voor elkaar krijgt om TPACK, en Als docent kan je vakinhoudelijke kennis met behulp van effectieve technologieën transformeren op zo’n manier dat de leerlingen het beste leren. Dan ben je een goede docent.