Hoe wordt er op andere ISK's gewerkt, hoe organiseren zij hun onderwijs?
Met de ISK in Sneek was al contact via andere collega's
De ISK in Drachten heeft een vergelijkbare doelgroep, hoe gaan ze om met niveauverschillen, gebruiken ze de uitstroomprofielen en op welke manier?
Slide 3 - Slide
Na deze presentatie:
Heb je een indruk van het ISK onderwijs in Sneek.
Heb je een indruk van het ISK onderwijs in Drachten.
Zijn de verschillen tussen deze twee scholen duidelijk.
Slide 4 - Slide
ISK Sneek
ISK Sneek is een school met 2 locaties.
Iets meer dan 200 leerlingen.
Een locatie met leerlingen van 13-14-15 jaar.
Een locatie met leerlingen vanaf 15-16 jaar.
Er wordt gewerkt met het VO-model.
Slide 5 - Slide
ISK Sneek
Na het intake-gesprek wordt de leerling geplaatst in een instroomklas. Hier blijft de leerling 8-10 weken. In deze periode worden Alfa A-B en C toetsen afgenomen en CITO A1 . Ook wordt er gekeken naar de voorgeschiedenis. Daarna wordt er een voorlopig uitstroomprofiel bepaald (toelichting volgt).
Een leerling blijft alleen korter in een instroomklas wanneer blijkt dat een duidelijke alfa-leerling is of als een leerling van een ander ISK komt en daar al voor langere tijd onderwijs heeft genoten. Bij zij-instromers wordt de instaptoets van CITO afgenomen.
Na de periode in de instroomklas volgt een leerlingbespreking met ALLE betrokken docenten. Ze bepalen samen het voorlopig uitstroomprofiel.
Alle leerlingen uit de instroomklas worden in een definitieve klas geplaatst. Pas daarna start er weer een nieuwe instroomklas. Het kan dus gebeuren dat een leerlingen op een wachtlijst staat. Maar nooit langer dan 8-10 weken.
Slide 6 - Slide
ISK Sneek
De leerling wordt in de definitieve klas geplaatst. De leerling blijft in principe 2 jaar in deze klas en stroomt vanaf daar naar het vervolgonderwijs of de inburgering.
Er zijn verschillende soorten klassen:
Slide 7 - Slide
ISK Sneek
Docenten worden in hun kracht geplaatst. Dat wil zeggen dat een docent die sterke pedagogische vaardigheden heeft, gekoppeld wordt aan klassen in route 1. In route 3 zijn docenten op hun plek die goed kunnen differentiëren en een goed klassenmanagement hebben. De meeste methodes zijn geschreven op de route 2 leerling. Hier zijn de minder ervaren docenten op hun plek of docenten die graag methodisch werken.
Omdat er elke 8-10 weken nieuwe leerlingen in de klas komen, is het noodzakelijk dat de docent gedifferentieerd werkt. Minimaal 2 niveaugroepen per vak. Op het moment dat er leerlingen vanuit de instroomklas naar de andere klas gaan, wordt er altijd gekeken of dat een groepje van 3/4 leerlingen kunnen zijn, zodat er gelijk een nieuwe niveaugroep in de klas komt.
Slide 8 - Slide
ISK Sneek
Vier keer per jaar zijn er leerlingbesprekingen. De leerling wordt dan besproken door OCO, mentor en alle betrokken docenten.
Twee keer per jaar worden de JIJ-toetsen afgenomen (december/januari en juni). In januari gaat er een rapport met de leerling mee naar huis. Na de toetsperiodes zijn er ouder/voogdgesprekken.
Slide 9 - Slide
Vragen tot nu?
Slide 10 - Slide
ISK Drachten
ISK Drachten heeft 3 locaties.
Iets meer dan 400 leerlingen
Een locatie met de AMV-leerlingen
Een locatie met leerlingen die uitstromen naar het VO
Een locatie met de overige leerlingen
Er wordt gewerkt met het VO-model
Maximaal 16 leerlingen per klas (praktijkklassen 12)
Slide 11 - Slide
ISK Drachten
Aanmelding: Een niveautoets maakt deel uit van de intakeprocedure. Afhankelijk van de toets wordt deze direct afgenomen of wordt er een vervolgafspraak gemaakt. In de meeste gevallen start de nieuwe leerling op school in de week die volgt op het intakegesprek.
Een nieuwe leerling begint in de instroomklas. Dit is een periode van acht weken met als doel een verlengde intake. Na acht weken wordt een voorlopig uitstroomprofiel bepaald en gaat een leerling naar een klas in die betreffende richting. De mentor en betrokken docenten bepalen het uitstroomprofiel.
In Drachten hebben ze een aparte instroomklas voor AMV-leerlingen.
Slide 12 - Slide
ISK Drachten
Klassen op uitstroomprofiel
De ISK Drachten kent verschillende soorten klassen. Binnen het uitstroomprofiel kennen ze een instroom- en uitstroomfase. Het is afhankelijk van het taalniveau van de leerling in welke klas ze instromen. In bijgaand schema het onderwijsaanbod binnen de stromen.
Slide 13 - Slide
ISK Drachten
Docenten worden "in hun kracht" geplaatst, net als bij ISK Sneek.
Twee keer per jaar is er groot overgangoverleg. De eerste is rond 1 februari en de tweede is voor de zomervakantie. Daarnaast zijn er nog 2 momenten in het jaar waarbij de leerlingen door kunnen stromen.
Vier keer per jaar zijn er leerlingbesprekingen. De leerling wordt dan besproken door OCO, mentor en alle betrokken docenten.
Twee keer per jaar is er een speciale toetsdag en twee keer per jaar een rapportage.
Gebruikte methodes en lesmaterialen: er is een apart document met alle gebruikte materialen per profiel.
Er wordt gewerkt met een 18+ contract.
Slide 14 - Slide
ISK Drachten, overig
In de school is een time-out lokaal. In dit lokaal zijn altijd 2 vaste onderwijsassistenten aanwezig.
Voor deze vakken zijn er vakdocenten: rekenen, sport, ICT, koken, Engels, weerbaarheidstraining. Voor alle NT2-vakken hebben de groepen een vaste docent. Deze docent geeft de NT2-lessen en is tevens mentor. Deze docenten hebben een NT2-opleiding afgerond.
Onderwijsassistenten worden ingezet naar zwaarte van zorg in een groep. Dit wordt mede bepaald door de mentor en de OCO. Assistenten kunnen daarom in alle klassen worden ingezet.
Elke docent heeft 1 uur per week een zogenaamd Stipuur. Dit uur heb je geen klas, maar ben je beschikbaar om in te vallen in een andere klas als dit nodig is.
Leerlingen die naar het VO gaan, gaan helemaal over als ze daar klaar voor zijn. Zij gaan niet beginnen met een paar uur schakelen.
Slide 15 - Slide
Vragen tot nu?
Slide 16 - Slide
Verschillen en overeenkomsten
Aparte klassen voor AMV (Drachten)
Geen schakelperiode, leerlingen stappen in zijn geheel over naar VO (Drachten)
De leerlingen blijven gedurende 2 jaar in dezelfde klas (Sneek)
Beide scholen zijn blij dat ze overgestapt zijn naar het werken vanuit de uitstroomprofielen en ervaren dat de leerlingen betere resultaten behalen.
Beide scholen werken met een wachtlijst indien nodig,